Energia se scumpeste cu 4% - Detaliile ascunse ale cresterii preturilor

02 aprilie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pretul energiei electrice pentru populatie va creste cu aproape 4%, intrucat productia s-a bazat in ultima parte din 2006 pe gaze, determinand majorarea costurilor, iar factura lunara se va majora cu 1,2-1,5 lei pentru consumatorii din cea mai numeroasa categorie.
 
De maine intra in vigoare noile tarife ale energiei electrice pentru consumatorii captivi (inclusiv casnici). Saptamana trecuta, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei anunta ca tarifele cresc in medie cu 3,95% si ca factura pentru un consum lunar de 100 de kWh s-ar majora doar cu 1,2-1,5 lei.
 
MEDIILE ASCUND MULTE. Nici o familie care are televizor, frigider, masina de spalat si calculator nu consuma doar 100 de kWh. Beneficiarii tarifului social, de 0,1663 lei/kWh, trebuie sa consume cel mult 60 de kWh. Cei care au optat pentru tariful social si consuma pana la 90 de kWh/luna platesc 0,3991 lei/kWh. La acest consum, tariful social si tariful "CD monom" duc la o factura mai scumpa (35,91 lei in 30 de zile) decat chiar si a celor care au optat pentru tariful "CR momom cu rezervare" (31,26 lei).
 
Daca a trecut de 90 de kWH, beneficiarul de tarif social este penalizat cu un pret descurajant, de 0,7871 lei/kWh, motiv pentru care si cei saraci prefera tariful cu rezervare, adica sa plateasca si o taxa de 0,144 lei/zi si sa nu aiba surprize.
 
Unele filiale Electrica au introdus sistemul de plata dupa estimari. Este de fapt o plata anticipata, sanctionata in principiu de Autoritatea pentru Protectia Consumatorului. Platesti, chipurile, dupa o medie lunara a consumului, iar citirile de contor se fac trimestrial. Ca un facut, media este de obicei mai mare decat citirile ulterioare. Ulterior, se scade diferenta din facturile urmatoare, dar fara plata unei dobanzi sau reduceri suplimentare pentru "finantarea" furnizorului, fie si pentru o luna.
 
EXPLICATII. Majorarea pretului electricitatii este explicata de ANRE printre altele prin cresterea preturilor la combustibili in intervalul decembrie 2006-februarie 2007, debitele reduse ale raurilor si Dunarii, cresterea probabila a pretului la gaz metan destinat consumului industrial in 2007, cresterea costurilor termocentralelor in privinta transportului feroviar al combustibililor si cresterea salariului minim pe economie. Cea mai recenta majorare a tarifelor la energia electrica, cu 4,72%, a avut loc la 1 decembrie 2006. Anul acesta preturile la energia electrica vor creste cu mai putin de 6%, in doua etape.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Intalnire la nivel inalt a constructorilor din Moldova si Bucovina - 12 aprilie 2010 Intalnire la nivel inalt a constructorilor din Moldova si Bucovina - 12 aprilie 2010
Grupul TeraPlast dedica Centenarului Marii Uniri campania Acasa, de 100 de ani! Grupul TeraPlast dedica Centenarului Marii Uniri campania Acasa, de 100 de ani!
Bucurestiul va primi in 2007 locuinte noi in valoare de peste jumatate de miliard de euro Bucurestiul va primi in 2007 locuinte noi in valoare de peste jumatate de miliard de euro
locuinte locuinte
Gran Residencia - o bucatica de Spania la marginea Bucurestiului Gran Residencia - o bucatica de Spania la marginea Bucurestiului
Agentul termic viziteaza caloriferele din Bucuresti Agentul termic viziteaza caloriferele din Bucuresti

Vezi mai multe articole