Energia verde ar putea ajunge sa reprezinte 33% din consum in 2010

03 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ministerul Mediului si al Dezvoltarii Durabile vizeaza ca pana in anul 2010 energia electrica obtinuta din surse verzi, din Romania, sa reprezinte 33% din consumul national, iar pana in 2015 procentul sa creasca la 35% . Ministrul Attila Korodi a prezentat, astazi, intr-o conferinta de presa, harta solara si harta eoliana a Romaniei, cu principalele zone ce pot fi exploatate pentru a obtine energie din resurse regenerabile. Potrivit ministrului Mediului, 29% din energia din Sistemul Energetic National va proveni din hidrocentralele mari, acestea fiind considerate furnizoare de energie verde. Celelalte 4 procente pana la tinta de 33% ar urma sa provina, potrivit ministrului, din surse precum microhidrocentralele, instalatiile eoliene, solare sau de la cele care folosesc drept combustibil biomasa.
Pentru tara noastra, a fost identificat potential pentru 5 surse regenerabile de energie: energia eoliana, energia solara, hidroenergia, biomasa si energia termala. Ministrul a prezentat hartile elaborate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), care indica potentialul eolian si solar al tarii. Potrivit acestora, instalatiile eoliene sunt eficiente la viteze medii anuale ale vantului de peste patru metri pe secunda, cum sunt in Podisul Central Moldovenesc si zona vestica a tarii, iar cele mai bune locuri in care ar putea fi amplasate parcuri eoliene sunt pe inaltimile muntilor si in Dobrogea, unde vantul atinge viteze medii anuale de peste 8 metri/secunda. Litoralul constituie, de asemenea, o sursa importanta pentru energie, atat datorita vitezei vantului cat si densitatii aerului care influenteaza pozitiv eficienta instalatiilor eoliene, a declarat Korodi. Harta solara a indicat sudul tarii si vestul extrem al Banatului ca zone ce pot sa ofere o eficienta mare investitiilor in domenie. Potrivit studiilor expertilor de mediu, daca intregul potential solar din Romania ar fi exploatat la maximum, ar putea fi substituit aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera Romaniei pe parcursul unui an. "Apa este cea mai buna sursa pentru energie verde", a explicat ministrul Korodi. In prezent, potentialul hidroenergetic al Romaniei este exploatat in proportie de 48%, dar poate fi marit prin amenajari hidroenergetice. O alta importanta sursa de energie verde este consumul de biomasa (resturi, reziduuri vegetale, cele mai importante dintre ele fiind rumegusul si deseurile din cereale sau tulpini de porumb). Exploatata la maximum, aceasta ar putea acoperi aproape o cincime din consumul total de resurse primare al Romaniei sau 89% din caldura necesara incalzirii locuintelor si prepararii hranei in mediul rural. Totusi, nu s-a gasit inca o solutie pentru a ajuta in vreun fel investitiile mici. "In prezent nu exista nicio facilitate pentru persoanele fizice care sunt dispuse sa faca asemenea investitii. Singurele avantaje - pot primi jumatate din valoarea investitiei initiale prin Administratia Fondului de Mediu - si autoritatile locale", a conchis Korodi.
 
Sursa: Curierul national
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pierderile de apa potabila au ajuns la 41% Pierderile de apa potabila au ajuns la 41%
Numarul de apartamente vandute lunar in cartierul Residenz a scazut la jumatate fata de anul trecut - 12 Iunie 2009 Numarul de apartamente vandute lunar in cartierul Residenz a scazut la jumatate fata de anul trecut - 12 Iunie 2009
Targul Imobiliar PROJECT EXPO - Targul Imobiliar PROJECT EXPO - "PRIMA CASA", 17 - 19 Iulie! - 09 Iunie 2009
Farmecul rafturilor Farmecul rafturilor
Apartamente noi in Militari Apartamente noi in Militari
Cele mai simple si de efect pregatiri pentru masa festiva Cele mai simple si de efect pregatiri pentru masa festiva

Vezi mai multe articole