Energii neconventionale, caldura ecologica, panouri si lampi solare

08 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La targul de echipamente ecologice de la Romexpo:
 
Energii neconventionale, caldura ecologica, panouri si lampi solare
 
O pompa ecologica de caldura pentru casa nu „consuma” decat energia solului si a apei. Costa de la 1.600 de euro in sus. Cel mai ieftin colector solar de incalzit apa face doar 300 de euro. O lampa solara de gradina care isi produce singura curentul pentru noapte costa 15 euro, iar compostorul pentru pamant de flori ecologic face cateva zeci de lei.
 
Energii neconventionale, caldura ecologica, panouri si lampi solare
 
In loc de centrala termica, o pompa de caldura. E cu 80 la suta mai eficienta, produce mai putine noxe si merge, in mare parte, captand caldura din mediul exterior. Factura se reduce cu 50 – 80 la suta. Iarna, va incalzi casa captand apa si caldura din aer, sol, lacuri, panze freatice. Vara functioneaza ca aparatul de aer conditionat, eliminand caldura din casa. Preturile incep de la 1.600 de euro. Acesta este numai unul dintre produsele „verzi” expuse la targul de echipamente ecologice de la Romexpo, Romenvirotec, deschis pana pe data de 8. La targ, cel mai ieftin si ecologic aparat de incalzit apa costa 300 de euro. Se cheama colector solar alfa. Sunt, de fapt, mai multe tuburi din sticla speciala – in ele se pune apa, iar intregul colector se urca pe acoperis. Dezavantajul este ca functioneaza numai din primavara pana-n toamna. Atuuri: investitia se recupereaza rapid, nu sunt necesare lucrarile de intretinere si se conecteaza direct la sistemul de alimentare cu apa. Exista colectoare si mai scumpe de 300 de euro – cele mai scumpe ajung pana la 722 de euro. Pentru perioada de iarna exista colectorul beta, care costa 450 de euro.
 
Putem profita de soare, folosindu-i radiatiile ca sa ne producem singuri curent electric. Asta se face prin panouri fotovoltaice. Au fost printre cele mai cautate produse la targul de la Romexpo. Costa in functie de cat consumi, 6 euro pe wat la acumulatori. Cam pe acelasi principiu sunt si lampile solare de gradina. Costa doar 15 euro una. Iar un set de „Alba ca Zapada si cei sapte pitici”, fiecare sprijinit pe cate-o lampa ca asta, se vinde cu 90 de euro. Cum functioneaza? Lampa are incorporat un mic panou solar. In timpul zilei, panoul transforma radiatia solara in energie electrica si reincarca acumulatorul. Noaptea, lampa porneste automat cu ajutorul unui senzor, luminand cu energia stocata pe timp de zi. Aceeasi firma mai distribuie si lanterne solare la 15 euro bucata, si lampi solare de camping la 20 de euro.  
 
Se mai vand si prese de balotat PET-uri. Le pot folosi firmele, dar pot fi folosite si acasa, la curte. Cea mai mica presa e destul de scumpa, costa pana-n 4.000 de euro. Alt produs: compostorul de gunoaie biodegradabile. Este un tomberon conic, de plastic, cu fundul lipsa – pe sus arunci cotoarele de fructe sau legume, le lasi sa se macereze singure pe sol si obtii cel mai bun pamant pentru flori. Costa doar cateva zeci de lei.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

"Prima casa" la CEC a iesit mai scumpa decat creditul standard in lei - 08 Iulie 2009
Criza ieftineste casa in regie proprie - 29 Iunie 2009 Criza ieftineste casa in regie proprie - 29 Iunie 2009
Codul fiscal majoreaza impozitele pe case, masini si castigurile de pe bursa Codul fiscal majoreaza impozitele pe case, masini si castigurile de pe bursa
Credit nou la Railoc Credit nou la Railoc
Numarul apartamentelor construite, dar si pretul lor vor creste si in 2008 la Cluj Numarul apartamentelor construite, dar si pretul lor vor creste si in 2008 la Cluj
Cererea de locuinte, de cinci ori mai mare decat oferta Cererea de locuinte, de cinci ori mai mare decat oferta

Vezi mai multe articole