on

Enigma gresiei "umflate"

23 ianuarie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indiferent ca locuiesti in chirie sau esti proprietarul unei locuinte, stii ca problemele pot aparea in orice moment, iar unele dintre ele in cele mai neasteptate clipe.

Zilele trecute, Marius_1990, forumist Misiunea Casa a deschis un topic interesant. Marius_1990 locuieste intr-un bloc construit acum noua ani, la etajul 4 din 4, dar il lasam pe el sa ne povesteasca putin despre ceea ce s-a intamplat.

`Astazi mi s-a intamplat ceva ce pentru mine este inexplicabil, adica intr-un interval de 3 ore cat am fost plecat, mi s-a "umflat" practic gresia pe hol (ca un parchet inundat, sa zicem).

Sunt curios daca a mai intalnit cineva problema asta si daca da, ce ar fi de facut, fiindca din ce m-am documentat eu cauzele ar putea fi unele superficiale (a "lucrat" betonul si din cauza faptului ca nu au fost pastrate distantele corespunzatoare la perete, in timp placile de gresie s-au ridicat pana cand nu au mai avut unde sa se duca) sau foarte grave (a cedat ori continua sa cedeze vreun element de rezistenta si blocul s-a lasat ori se lasa intr-o parte).

Dau acest mesaj in speranta ca cineva are mai multe cunostinte in domeniu si poate avea o explicatie, fiindca pentru mine faptul ca trebuie sa schimb gresia este cea mai mica dintre probleme.

Ca idee, stau la etajul 4 din 4, nu am alte crapaturi prin casa si nu am pornit caldura - in cazul in care ajuta informatia asta.`

Forumistii, dar si specialistii Misiunea Casa au incercat sa ii dea o mana de ajutor:

PowerMC: `Este o gresie veche? Ai o imagine cu suprafata afectata? De regula desprinderea are doua cauze principale: imposibilitatea de dilatare si/sau lipsa de aderenta.`

Marius_1990: `Gresia a fost pusa acum 9 ani, la momentul constructiei blocului.`

Tymotyman: `Daca este pe o suprafata mare, ca si cum ar fi o zona circulara e din cauza adezivului, daca se observa ca ar fi o ridicare liniara nu are rost de dilatare. Ce dimensiune are rostul?`

Marius_1990: `Suprafata o reprezinta holul de la intrare de aproximativ 9 mp, iar rostul este de 3-4 mm. Am deslusit enigma gresiei "umflate", se pare ca un "dop" facut de mantuiala in sapa a iesit in timpul cutremurului din 06.10.2018 si astfel a impins gresia care s-a desprins intr-o reactie tip domino.

Daca cineva are alta idee mi-o poate spune.

P.S.: am reusit sa atasez si niste poze relevante, despre cum am gasit la momentul initial gresia si ulterior dupa ce am decopertat adezivul.`

Tymotyman: `E posibil ca acel dop sa fi fost bolovan ciment si din cauza la umezeala sau in timp dilata, gen impuscaturile de var cum se facea inainte din var bulgari. Totusi la remontarea gresiei lasati la jumatate o linie de rosturi fara chit si aplicati silicon de culoare.`

Citeste intreaga conversatie despre ”Desprindere gresie de pe podea”, pe Forumul Misiunea Casa: aici!

 

----------------

 

În cele ce urmează, pentru că suntem în iarna 2023/2024 și avem parte de un sezon prelungit de îngheț-dezgheț, oferim fragmentele de dialog, împreună cu sfaturi utile pentru ....

 

Gresia de Exterior în Condiții de Îngheț și Dezgheț:

 

Alegerea Gresiei Potrivite: Este esențial să alegeți gresie de exterior de înaltă calitate, proiectată pentru a rezista la variațiile de temperatură și umiditate. Căutați gresie cu o rată scăzută de absorbție a apei și rezistență la îngheț.

Pregătirea Corectă a Substratului: Asigurați-vă că substratul este stabil, uscat și curat înainte de aplicarea gresiei. Orice umiditate sau impurități pot afecta aderența.

Utilizarea Adezivilor și Chiturilor de Calitate: Alegeți adezivi flexibili și chituri de rosturi specifice pentru exterior, care pot absorbi mișcările cauzate de variațiile de temperatură și umiditate.

Lasarea de Rosturi de Dilatare: Este important să lăsați rosturi de dilatare suficiente între plăci și la marginea suprafeței acoperite cu gresie pentru a permite expansiunea și contracția materialului fără a cauza daune.

Impermeabilizarea și Drenajul Eficient: Asigurați-vă că terasa sau scările sunt corect impermeabilizate și au un sistem de drenaj adecvat pentru a preveni acumularea apei.

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa obtii o pardoseala de calitate la tine acasa Cum sa obtii o pardoseala de calitate la tine acasa
Acordati-i parchetului atentia necesara Acordati-i parchetului atentia necesara
Avantajele si conditiile finisarii pardoselii cu un covor din PVC Avantajele si conditiile finisarii pardoselii cu un covor din PVC
Procesul de lacuire Procesul de lacuire
Concursul National al Montatorilor de Pardoseli 2010 Concursul National al Montatorilor de Pardoseli 2010
Mocheta sau linoleum: amandoua trebuie montate (I) Mocheta sau linoleum: amandoua trebuie montate (I)

Vezi mai multe articole