Expertizarea imobilelor cu risc seismic, obligatorie pentru proprietari

22 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In patru ani, autoritatile au consolidat doar sapte imobile
 
Proprietarii locuintelor cu risc seismic ridicat vor fi amendati cu 3.000 de RON daca nu expertizeaza imobilul in termen de doi ani de la primirea notificarii.
 
In ultimii patru ani, autoritatile au reusit sa consolideze doar sapte imobile.
 
Peste 3.000 de cladiri din tara, din care 350 in Bucuresti, sunt in pericol de prabusire la primul cutremur de amploare. Cu toate ca locatarii sunt obligati sa-si expertizeze imobilele in doi ani, autoritatile au reusit sa consolideze doar sapte imobile in ultimii ani.
 
Din cladirile cu risc seismic ridicat din toata tara, cateva zeci se aflau in executie sau in stadiu de proiectare a lucrarilor la mijlocul anului 2002. De atunci nu s-a mai auzit nimic de ele. Nici in Bucuresti situatia nu este mai roza, din cauza ca 349 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, din care 122 construite inainte de 1940, sunt pe punctul de a se prabusi la primul cutremur.
 
Chiar daca edilul Capitalei, Adriean Videanu, si ministrul pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, vorbesc in termeni optimisti despre eficienta acestui program, rezultatele sunt palide din cauza indiferentei structurilor de jos ale administratiei publice. „Nu stiu cat de capabile sunt autoritatile locale, avand in vedere ca in patru ani au consolidat doar sapte imobile. Lucrarile de consolidare nu se fac de azi pe maine, iar primaria are contracte cu firme care isi fac treaba in 2-3 ani. Cred ca nici nu isi prea dau silinta, de vreme ce sunt asociatii de proprietari care au liste de semnaturi si asteapta sa fie luate in seama de cineva. Cei de la primarie, dupa ce i-au pus pe proprietari sa vina cu listele, le-au spus ca nu au timp sa se ocupe.
 
Noi am organizat un seminar pe tema consolidarii imobilelor la jumatatea lunii aprilie, de unde am sesizat slaba implicare a autoritatilor locale“, ne-a marturisit Cristina Moldoveanu, responsabil departament evenimente Sphera Building Center. Din cele 125 de imobile din Bucuresti expertizate in ultimii zece ani, doar sapte sunt pregatite sa faca fata unui eventual cutremur. Acestea sunt blocuri cu mai mult de patru etaje, construite inainte de 1940, si situate pe strazile Gheorghe Marinescu, Iuliu Barasch, Bd. Lascar Catargiu, Bd. Nicolae Balcescu, Paleologu, Salcamilor, Vasile Paun. Alte opt imobile au fost expertizate in 2005, dar lucrarile de consolidare vor dura cel putin doi ani.
 
Proprietarii, amenintati cu amenzi
Responsabilii programului de consolidare a imobilelor au modificat legislatia, instituind amenzi pentru locatarii care nu-si expertizeaza imobilele in termen de doi ani. Potrivit noului act normativ, care modifica OG 20/1994, publicat in Monitorul Oficial in 18 mai, proprietarii risca amenzi de la 1.000 la 2.000 RON daca nu se pun de acord sa-si expertizeze imobilul in termen de doi ani de la primirea notificarii autoritatilor locale. Daca pana acum era nevoie de acordul tuturor proprietarilor pentru inceperea lucrarilor de consolidare, acum acestea pot incepe si cu acordul a doua treimi din locatari. Expertiza, proiectarea lucrarilor si executia propriu-zisa cad in sarcina autoritatilor locale si centrale, care organizeaza licitatii pentru desemnarea firmelor care vor realiza consolidarea. Expertiza si lucrarile de consolidare sunt suportate de la bugetul de stat, insa locatarii sunt obligati sa returneze banii asigurati de stat in termen de 25 de ani si sa-si ipotecheze locuintele.
 
„Asta e modalitatea prin care se asigura finantare de la bugetul statului, dobanda este subventionata de stat. Eu zic ca e bine pentru populatie pentru ca se plateste suma scutita de comisioane“, ne-a declarat viceprimarul general Ludovic Orban. Si reprezentantii asociatiilor de proprietari spun ca aceste modificari legislative sunt binevenite. „Eu zic ca e avantajos sa poti returna sumele fara dobanda sau cu dobanda subventionata. De ce s-au instituit amenzi? Pai ce facem daca din cauza unui iresponsabil, care nu permite accesul in apartament, nu se realizeaza consolidarea si din cauza asta mori si tu alaturi de el la primul cutremur?“, a declarat, pentru „Gardianul“, Mihai Mereuta, presedinte Liga Habitat.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Promotii Promotii "de vitrina" la case
Bancile pentru locuinte sunt ferite de criza internationala Bancile pentru locuinte sunt ferite de criza internationala
Locuinte de vacanta Locuinte de vacanta
5.500 de apartamente noi isi cauta stapan - 27 Octombrie 2009 5.500 de apartamente noi isi cauta stapan - 27 Octombrie 2009
REHAU sprijina TRIADA MTB 2014 REHAU sprijina TRIADA MTB 2014
Demolari Demolari

Vezi mai multe articole