Planta carnivora Sarracenia

Fascinatia plantelor carnivore: Sarracenia

31 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Plantele carnivore au exercitat intotdeauna o fascinatie puternica asupra imaginatiei noastre. Metamorfoza surprinzatoare a unei plante, o entitate prin definitie pasiva, intr-un pradator, ne surprinde fara doar si poate de fiecare data cand avem in fata o planta carnivora.

Sarracenia este o planta extrem de decorativa originara din America de Nord. Sarracenia atrage insecte cu care se hraneste cu ajutorul frunzelor ei modificate, numite ulcioare. Ulcioarele sunt viu colorate, in roz, rosu, galben si diverse combinatii si au aspectul unor tuburi. Puterea de seductie a Sarraceniei costa intr-un cocktail de nectar, culoare si parfum.

Marginile ulcioarelor sunt imbibate intr-o secretie lipicioasa asemanatoare nectarului care se dovedeste de cele mai multe ori irezistibila pentru insecte. Acestea aluneca in interiorul ulcioarelor de unde nu vor mai putea iesi si se vor transforma astfel, in urma unul proces de digestie, in nutrienti pentru planta. Pentru a se asigura ca bietele insecte nu mai au nicio sansa sa scape cu viata, unele specii de sarracenia au dezvoltat o substanta narcotica, al carei efect este necrutator.

                   Sarracenia

Plantele de sarracenia cresc in palcuri si au aspectul unor tuburi de orga. Dar spre deosebire de orga, care raspandeste sunete placute imprejur, sarracenia dimpotriva are darul de a curata aerul de sunete precum bazait, tarait sau fluturat de aripi. Desi nu este – nici pe departe- o garantie ca va va scapa vara de tantari, acesta plante carnivora va va delecta prin caracterul ei exotic. Si, desi poat parea complicate, cultivarea si ingrijirea acestei plante nu va vor da batai de cap.

Sarracenia se numara printre cele mai usor de intretinut specii de plante carnivore. Modul recomandat de crestere a sarraceniei este in ghivece care vor fi scufundate partial in apa. Compozitia ideala a solului este de o parte turba la o parte nisip. Majoritatea speciilor de sarracenia cresc in aer liber dar exista si specii care iubesc adapostul, atata timp cat le veti asigura destula lumina, naturala sau artificiala. Sarracenia iubeste verile calde si umede dar nu rezista la temperaturi sub zero grade.

Asadar, aca decideti sa cultivati aceasta planta spectaculoasa, asigurati-i pe perioada iernii un spatiu cu temperatura constanta, lumina slaba si... suficienta mancare.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Deszapezirea curtii Deszapezirea curtii
Delimitatoarele de gradina: sfaturi de montare a acestor elemente decorative Delimitatoarele de gradina: sfaturi de montare a acestor elemente decorative
Crinul (lilium) (I) Crinul (lilium) (I)
Cateva date interesante despre zeoliti Cateva date interesante despre zeoliti
Cum se Plantează Lalelele și ce Îngrijiri Necesită? Cum se Plantează Lalelele și ce Îngrijiri Necesită?
Reguli privind toaletarea copacilor Reguli privind toaletarea copacilor

Vezi mai multe articole