Cos cu struguri

Cum pastrezi strugurii pe timpul iernii

07 octombrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fructele proaspete au valoare nutritiva ridicata, in compozitia lor regasind cantitati importante de minerale, vitamine si zaharuri. Vitaminele sunt substante indispensabile mentinerii starii de sanatate a organismului uman.

Tocmai de aceea doctorii ne recomanda sa consumat fructe proaspete. Dar cum iarna se apropie iar in acest anotimp cantitatea si oferta de fructe se reduce considerabil, in timp ce preturile cresc pe masura.

Din fericire, exista tehnici cu ajutorul carora putem pastra unele fructe mai mult timp, astfel incat sa ne putem bucura de ele chiar si atunci cand afara este viscol si ger. Astazi iti dezvaluim cateva tehnici de pastrare a strugurilor.

Metoda 1

Alege strugurii care nu au boabe stricate. Recolteaza-i cu grija, impreuna cu o coarda de 10-15 centimetri. Atarna strugurii de grinda din podul casei si lasa-i sa se deshidrateze.  Boabele se vor stafidi, vor arata asemanator cu stafidele. In momentul in care vrei sa mananci struguri, pune apa intr-un vas si fierbe-o. In momentul in care apa este clocotita, ia un ciorchine, scufunda-l timp de 3-5 secunde in apa fiarta, apoi lasa-l cateva minute pe masa. Ai sa vezi ca boabele isi revin la starea normala de hidratare. In acest moment poti manca strugurele.

Citeste si Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi

Metoda 2

Alege ciorchinii lacsi, cu boabe mari si mai rare. Lasa ciorchinilor o coarda de 20 centimetri si infige-o intr-un cartof. Aseaza cu grija ciorchinii in ladite (impreuna cu cartofii) si depoziteaza-i la temperatura de +1oC. Da, temperatura trebuie sa fie exacta, din pacate. O temperatura mai scazuta duce la inghetarea strugurilor, iar una mai ridicata duce la scurtarea perioadei de pastrare. La +1oC, procesele metabolice sunt la minimul posibil.

Stim ca este foarte greu sa obtii un mediu cu temperatura controlata de +1oC, tocmai de aceea prima metoda era utilizata de bunicii nostri. Daca ai petrecut vacanta de iarna in satul bunicilor, probabil ca ai mancat struguri stafiditi in luna decembrie.

 

Sursa poza: prettypoun.centerblog.net

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

 4 idei simple care iti vor transforma gradina 4 idei simple care iti vor transforma gradina
Mini-livada din gradina Mini-livada din gradina
Cele mai intalnite boli ale marului si tratamentele recomandate Cele mai intalnite boli ale marului si tratamentele recomandate
Taierile de primavara ale pomilor: cum se realizeaza si in ce conditii Taierile de primavara ale pomilor: cum se realizeaza si in ce conditii
Cum sa obtii capsune mari si dulci Cum sa obtii capsune mari si dulci
Cele mai importante unelte pentru gradinarit Cele mai importante unelte pentru gradinarit

Vezi mai multe articole