Finisajul interior - secretul frumusetii unei locuinte

30 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Saptamanile trecute v-am vorbit despre termoizolarea peretilor interiori ai unei locuinte. Dar, dupa cum bine stiti, lucrarile de refacere si izolare nu sunt suficient pentru a va simti confortabil. Orice camera trebuie sa aiba si un aspect estetic care sa o placuta ochiului. Alegerea finisajelor este un pas important, pentru ca ele sunt cele care dau armonie, sunt cele care va completeaza personalitatea. Dar pentru ca amenajarea sa fie perfecta trebuie sa respectati tehnologiile corecte si sa folositi materiale de cea mai buna calitate.

Sa o luam in ordine. Tencuiala reprezinta un element de finisaj din mortar aplicat umed (in stare plastica) sau uscat pe suprafata bruta a peretilor, a tavanelor sau a altor elemente de constructie (suprafata suport), cu rol de protectie, decorativ, estetic sau igienic. Tencuiala se aplica pe suprafete de zidarie din BCA, caramida plina sau cu goluri, beton, rabit etc. Tencuiala pe baza de ipsos este o tencuiala uscata, prefabricata si de calitate controlata, ce insumeaza toate calitatile naturale ale gipsului si poate fi aplicata manual sau mecanizat cu ajutorul masinii de tencuit (acesta este domeniul la care vom face referire). Suportul ce urmeaza a fi tencuit trebuie pregatit, inainte de aceasta operatiune fiind necesar sa nu prezinte desprinderi sau exfolieri, sa fie desprafuit si uscat. In functie de starea si gradul de absorbtie al suprafetei pe care urmeaza sa tencuim se aplica cu trafaletul, bidineaua sau mecanizat o serie de amorse sau grunduri specifice de tratare a peretelui, ce au rolul de a creste aderenta la suport a tencuielii. In final, rezultatul obtinut este o suprafata neteda, lucioasa, ce nu mai trebuie gletuita, putandu-se trece la vopsirea acesteia. Tencuiala umeda se obtine prin aplicarea mortarului pe suprafata suport, iar tencuiala uscata - prin fixarea pe suprafata suport cu suruburi, cuie, adeziv, etc. a unor placi, fasii sau panouri prefabricate confectionate din mortar. Tencuiala poate fi, dupa compozitie, nerezistenta la actiunea umiditatii, semirezistenta sau rezistenta, cand are adaosuri hidrofobe. Dupa modul de prelucrare a fetei vazute, tencuielile pot fi: obisnuite (brute, driscuite, fin driscuite, sclivisite sau geluite) sau decorative, pentru lucrari interioare mai importante: in calcio vecchio si marmura artificiala. Grosimea tencuielilor depinde de natura suprafetelor - beton, caramida, lemn, etc.

O tehnica de finisaj uscat care elimina toate problemele santierului umed traditional (trasare, montaj, tencuiala, gletuire, uscare, murdarie, etc.) se realizeaza cu sistemele din gips-carton. Acestea sunt alcatuite dintr-o structura metalica cu profile orizontale si verticale drept suport si din placi compuse dintr-un strat de gips de cariera rehidratat, incorporat intre doua foi de carton special, rezistent si foarte aderent, obtinandu-se suprafete perfect netede. Gips-cartonul constituie un sistem constructiv de compartimentare interioara pentru suprafete verticale (pereti interiori, placari de pereti), orizontale si oblice (tavane false, casetate, scafe) ce se poate folosi pentru diverse geometrii cum sunt, spre exemplu, formele curbe. Prin modificarea numarului de placi, a structurii metalice se pot obtine solutii tehnice, adaptate proiectului.

Fonoizolatia, prin inserare de materiale acustice (vata de sticla, vata minerala, etc.) realizeaza o absorbtie acustica diferentiala, de exemplu la plafoane. Rezistenta la foc, umiditate, infuziunea vaporilor, socuri si chiar la antiefractie intaresc structurile metalice cu profile sau placi de otel.

Placarea cu caramida aparenta smaltuita sau mata este recomandata pentru a da o nota aparte ambientului interior, rosul caramidei afirmand un aspect si un accent deosebite. Placajul din placute ceramice smaltuite realizeaza suprafete decorative si in interiorul incaperilor.

Pe langa acestea mai puteti apela la tapet, gresie, faianta, lambriuri. Dar noi ne-am propus sa vorbim despre finisajele care sunt la indemana oricui, si care permit ulterior aplicarea altor materiale. Astfle incat, de saptamana viitoare vom incepe sa trecem in revista principalele produse existente pe piata pe care le puteti folosi in acest scop.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Efectul ombre – un accent chic cu efort mic. Cum sa vopsesti peretii in degrade Efectul ombre – un accent chic cu efort mic. Cum sa vopsesti peretii in degrade
Vopsea Lavabila – Sparkling Safari - Ghid de aplicare Vopsea Lavabila – Sparkling Safari - Ghid de aplicare
“Peretele sufrageriei situate la etajul 7 este ud pana la jumatate. Ce solutie ajuta sa scap de problema?” “Peretele sufrageriei situate la etajul 7 este ud pana la jumatate. Ce solutie ajuta sa scap de problema?”
Tavanul dormitorului - Partea I Tavanul dormitorului - Partea I
Realizarea zidariilor din caramida transparenta Realizarea zidariilor din caramida transparenta
Secretele unei vopsele lavabile de calitate Secretele unei vopsele lavabile de calitate

Vezi mai multe articole