Floare care ramane inflorita iarna - Clivia miniata

Floarea de iarna care iti bucura primaverile

08 februarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre putinele plante care ramane inflorita atat iarna, cat si primavara este Clivia miniata. Originara din Africa de Sud si introdusa in Anglia in 1852, clivia, numita si crinul rosu, infloreste in luna ianuarie si isi mentine inflorescenta pana spre sfarsitul lunii aprilie. 

Numele ei vine de la ducesa de Northumberland, Lady Charlotte-Florentine Clive.

Desi are radacini groase, carnoase, clivia se simte cel mai bine in ghivece cat mai mici posibil. Tulpina este foarte scurta si mult ingrosata pe care se formeaza frunze lianare, ca niste curele, lungi de 30-50 cm si late de 4-5 cm, colorate verde inchis stralucitor, asezate ca intr-un evantai. Din mijlocul frunzisului apar tulpinile florale viguroase, inalte de 30-60cm, care poarta in virf o inflorescenta sub forma de umbrela ce reuneste 12-15 flori, asemanatoare celor de crin, colorate rosu-oranj, stralucitor, unicolore sau cu centrul galben.

Specia Clivia miniata are flori mai mari, mai deschise, colorate mai intens si orientate in sus. La Clivia nobilis florile sunt mai pale si orientate usor in jos, ca niste clopotei.

Temperatura optima pentru crestere si inflorire este 18-20 grade C, si chiar daca ii place foarte mult lumina, Clivia nu rezista la o actiune directa a razelor soarelui in timpul verii. De fapt, ea nu trebuie tinuta la soare direct deloc, doar la lumina puternica, mai ales cand incepe sa infloreasca, ca sa aiba florile viu colorate. Soare poate primi doar printr-o perdea deasa, doar dimineata sau dupa masa.
Udarea se face cu cantitati moderate de apa, planta fiind sensibila la excesul de umezeala. Dupa ce au aparut bobocii, cantitatea de apa trebuie sa fie cat mai redusa.

Inmultirea este posibila prin separarea lastarilor care se dezvolta la baza plantei si care sunt capabili sa infloreasca dupa 2-3 ani de cultura. Separarea lastarilor se face primavara, dupa inflorire. Substratul in care se cultiva poate fi un pamint de gradina cu putin adaos de mranita, pamint de frunze si nisip.  Inmultirea prin seminte necesita o polenizare artificiala prealabila, plantele inflorind la 3-4 ani de la insamantare. Semintele se seamana imediat dupa recoltare in ladite, pamant nisipos, la mica adancime, deoarece putrezesc usor. Tinute in sera calda sau temperata, germineaza la 14-16 zile. Cand plantele au o frunza (dupa o saptamana), se trec individual in ghivece mici.
In fiecare primavara se inlocuieste pamintul de la suprafata, iar la interval de 3-4 ani se transplanteaza sau atunci cind radacinile ies la suprafata pamintului. Nu conteaza daca radacinile ies la suprafata pamantului, se pare ca plantei ii place sa infloreasca cand ghiveciul ei este stramt deja pentru ele, si cu cat mai rar este "deranjata" cu atat mai siguri putem fi ca va inflori in fiecare primavara timpurie.

In timpul iernii are nevoie de o perioada de repaus (cel putin 6-8 saptamini), absolut indispensabil pentru o inflorire regulata, ce se desfasoara normal atunci cind planta este tinuta intr-un spatiu racoros (8-10 grade C). Se uda foarte putin, atit cit sa previna ofilirea si nu se ingrasa. Daca iarna este asezata in camere calde si se uda regulat, ea nu infloreste.
Vara se fertilizeaza de 2 ori pe luna cu solutii minerale in concentratie de 0,2%.
Clivia este o planta de sera rece, putin pretentioasa, rezistand bine in incaperile cu atmosfera uscata si la schimbari bruste de temperatura. Poate fi pastrata in apartamente timp de mai multi ani si este unul dintre cele mai frumoase soiuri de crini.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora
Procesarea lemnului de foc in epoca mecanizarii rapide Procesarea lemnului de foc in epoca mecanizarii rapide
Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii
Trandafirii – Cum ii protejam pe timp de iarna Trandafirii – Cum ii protejam pe timp de iarna
Cum deshidratezi fructele si legumele Cum deshidratezi fructele si legumele
10 curiozitati despre cactusi 10 curiozitati despre cactusi

Vezi mai multe articole