on

Fototapet – Cum il instalam?

13 mai, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca nu iti doresti un simplu tapet pe perete, ci sa aduci casei tale ceva cu adevarat deosebit, poti incerca fototapetul

In functie de modelul ales, fototapetul poate aduce peretii la viata. Pe piata se gasesc mai multe tipuri de tapet, diferenta dintre ele fiind data in primul rand de tipul materialului pe care este imprimat modelul decorativ. In acelasi timp, exista si fototapetul, o varianta de tapet care reproduce diverse imagini: peisaje din natura, atractii urbane, personaje ale benzilor desenate sau alte elemente decorative.

Daca ai gasit deja un model de fototapet, poti trece la urmatoarea etapa, si anume: montarea acestuia. Daca nu crezi ca vei reusi sa il montezi de unul singur poti apela la ajutorul unui prieten sau chiar la un specialist. Dar operatiunea este destul de simpla, ai nevoie doar de putina rabdare si atentie.

Sculele si instrumentele necesare pentru montarea fototapetului sunt urmatoarele:

• scara care sa permita montarea in partea superioara a suprafetei;
• recipient curat pentru prepararea adezivului;
• nivela;
• metru sau ruleta;
• cutter;
• pensula;
• creion;
• trafalet;
• rola presoare sau spatula pentru tapetat;

Inainte de montaj, chiar cu cateva zile inainte de aplicare, este recomandat sa desfaci fasiile de tapet, pentru a respira si a se indrepta.

Pentru a finaliza lucrarea cu succes, inainte de montare, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli.

Pregatirea suprafetei

Pregatirea suprafetei este un pas important care nu trebuie deloc neglijat, jumatatea dintre aplicarile ratate sunt cauzate de o pregatire necorespunzatoare a suprafetei.

- Suprafata trebuie sa fie uscata, curata, si pe cat se poate de fina.

- Daca peretele prezinta gauri sau fisuri acestea trebuie reparate. Lasa peretele sa se usuce, iar apoi il poti slefui pentru a obtine o suprafata cat mai neteda.

- Aplica o amorsa de perete si lasa suprafata sa se usuce.

Prepararea adezivului

- Inainte de preparare este foarte important sa citesti cu atentie instructiunile de pe ambalaj. Adezivul pentru lipirea fototapetului trebuie preparat cu apa curata, intr-o cantitate exacta, asa cum este mentionat pe ambalajul acestuia. Fototapetul este livrat, de obicei, la pachet cu adezivul de montaj.

Instalarea fototapetului

- Inainte de montare este recomandat sa asezi toate fasiile de fototapet pe podea pentru a verifica potrivirea imaginii.

- Cu ajutorul creionului, a ruletei si a nivelei, traseaza pe perete o linie vertical si una orizontala (ghidaj pentru imbinarile din mijlocul fototapetului).

- Pe o suprafata dreapta, o masa sau direct pe pardoseala, aseaza prima fasie cu fata in jos. Pe aceasta va fi aplicat, cu ajutorul pensulei sau a trafaletului, adezivul preparat anterior. Aplica uniform adezivul si acorda o atentie deosebita marginilor. Asteapta 3-5 minute pentru ca adezivul sa patrunda in materialul tapetului.

- Aplica fasia pe perete, conform marcajelor efectuate anterior.

- Cu ajutorul rolei presoare sau a spatulei pentru tapetat netezeste de sus in jos si incearca sa elimini bulele de aer (din centru catre margini). Apasarea nu trebuie sa fie intensa, pentru a nu risca alungirea tapetului si, eventual, deformarea sau ruperea acestuia.

- Cu o carpa umeda poti sterge excesul de adeziv.

- Repeta procesul si cu urmatoarele fasii.

- Dupa montare, cat timp tapetul este inca ud, cu o carpa curata si putin umeda, indeparteaza ultimele urme de adeziv.

- Surplusul de pe marginile panoului poate fi taiat cu un cutter.

Dupa uscarea adezivului, geamurile si ferestrele ar fi indicat sa ramana inchise, iar temperatura din camera sa fie mentinuta in jurul a 20°C. In cazul lipirii pe pereti, fototapetul va necesita existenta unei suprafete absorbante, cum este gletul.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fototapetul: sfaturi complete de montare pe cont propriu Fototapetul: sfaturi complete de montare pe cont propriu
Cum sa alegi finisajul ideal Cum sa alegi finisajul ideal
Tapetul, o varianta viabila pentru decorarea peretilor (I) Tapetul, o varianta viabila pentru decorarea peretilor (I)
Tapetul, o varianta viabila pentru decorarea peretilor (II) Tapetul, o varianta viabila pentru decorarea peretilor (II)
Secretele unei vopsele lavabile de calitate Secretele unei vopsele lavabile de calitate
Placarea corecta a peretilor din incinta unei piscine inchise Placarea corecta a peretilor din incinta unei piscine inchise

Vezi mai multe articole