on

Gatitul cu ajutorul tehnologiei: cum obtii friptura printr-o aplicatie mobila

09 mai, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Traim intr-o lume unde totul se petrece in mare viteza. Informatia circula rapid, evenimentele se petrec si fac imediat inconjurul lumii, orice intrebare isi gaseste imediat raspuns pe internet. Exista, insa, si lucruri care trebuie realizate in tihna, cu rabdare, pentru a obtine rezultate deosebite. Cu toate acestea, chiar si in materie de alimentatie cei mai multi dintre noi ne-am adaptat unui mod de viata cu mancat pe fuga, nesanatos. Alimentele sanatoase si mancarurile deosebite necesita insa atentie, pricepere, experienta si, nu in ultimul rand, timp indelungat pentru preparare.

Cu totii stim sa apreciem o friptura bine preparata, cu atat mai mult daca aceasta a fost gatita de un bucatar profesionist. Atingerea unor astfel de performante nu este usor de atins acasa, cu atat mai mult in lipsa timpului. Dar acum, tehnologia vine in sprijinul celor care isi doresc sa manance mai des, in propria bucatarie, preparate demne de un chef bucatar adevarat.

Tocmai de aceea, in acest articol iti vom face o introducere in lumea preparatelor "sous vide". Termenul vine din limba franceza si poate fi tradus ad literam ca "sub vid". Sau "vacumat". Aceasta tehnica a fost experimentata prima oara in Franta, cu multi ani in urma, de catre cativa bucatari care au observat ca, odata inchise ermetic si incalzite in apa la temperaturi constante pentru perioade lungi de timp, alimentele aveau un gust mult mai bogat in arome fata de cele preparate dupa metodele clasice. Una dintre observatii era referitoare si la fripturile de vita, care in urma acestui proces se patrundeau uniform, in timp ce alte preparate isi pastrau sau isi sporeau aromele.

Tehnica, destul de complicata in acele timpuri, necesita instalatii speciale si o anumita pricepere pentru obtinerea unor rezultate senzationale. In zilele noastre, cu ajutorul tehnologiei, oricine isi poate impresiona musafirii cu astfel de preparate.

In primul rand, pungile de plastic in care sunt vidate alimentele pentru preparare “sous vide” sunt speciale, realizate din materiale special create pentru industria alimentara. Acestea suporta temperaturile necesare prepararii, ofera rezistenta mecanica si reprezinta o bariera pentru oxigen. In plus, prin incalzire, pungile nu elibereaza substante nocive.

Pentru vidarea acestor pungi poate fi utilizata o masina de vidat. Exista si pungi care sunt gandite pentru masini de vidat in vederea pastrarii alimentelor, insa este necesar sa te asiguri ca pungile folosite sunt cele anume create pentru metoda “sous vide”. In lipsa masinii de vidat pot fi folosite pungi speciale pentru “sous vide”, cu inchidere tip ziplock.

Echipamentul propriu-zis pentru aceste preparate este alcatuit dintr-un element de incalzire foarte precis, o pompa de recirculare si un timer. Cele mai noi aparate de acest gen destinate bucatarilor amatori incorporeaza inclusiv tehnologia bluetooth.

Pentru incepatori sunt recomandate sistemele care se monteaza pe marginea unor recipiente (metalice sau din plastic) si care sunt si variantele mai accesibile, cu preturi situate in jurul sumei de 150 euro.

Dispozitivele pot fi setate pentru prepararea alimentelor prin conectarea cu diverse aplicatii pentru telefoanele inteligente (smartphone) sau tablete. Odata introdus in apa din vas, dispozitivul va recircula lichidul si va mentine o temperatura constanta. In acelasi vas se introduc si alimentele vidate in pungile speciale. Din acest moment, tehnologia va prelua operatiune de gatire.

Astfel, o friptura de vita tinuta timp de 7 ore la setarea potrivita si pusa ulterior pe gratar sau in tigaie doar pentru o rumenire superficiala, va avea un gust deosebit, asemanator cu cea servita intr-un restaurant. In plus, te poti bucura si de varietate, prin incercarea sutelor de retete si tehnici oferite de catre producatori sau de catre bucatari pasionati din intreaga lume.

Astfel de dispozitive care se monteaza pe marginea recipientilor de gatit consuma intre 700W si 900W, insa functioneaza intermitent, in functie de program, asa ca utilizatorii nu au de ce sa isi faca griji legate de consum.

In incheiere, o recomandare: foloseste vase speciale de plastic cu capac, pentru o mai buna mentinere a temperaturii si pentru a reduce consumul de energie electrica necesar prepararii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Care sunt cele mai bune hote de pe piata Care sunt cele mai bune hote de pe piata
Cum alegi un trio imbatabil pentru îngrijirea țesăturilor: mașina de spălat, uscătorul de rufe și fierul sau stația de călcat Cum alegi un trio imbatabil pentru îngrijirea țesăturilor: mașina de spălat, uscătorul de rufe și fierul sau stația de călcat
Masina de spalat vase Masina de spalat vase
Curatarea aparatului de cafea cu capsule Curatarea aparatului de cafea cu capsule
Masina de spalat rufe verticala versus masina de spalat rufe frontala Masina de spalat rufe verticala versus masina de spalat rufe frontala
Cum alegi aparatul de cafea: totul despre cele mai bune espressoare manuale sau automate Cum alegi aparatul de cafea: totul despre cele mai bune espressoare manuale sau automate

Vezi mai multe articole