Compost

Ghidul gradinarului incepator : Cum se obtine compostul organic in gospodarie in 3 pasi

28 februarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intrucat aceasta sectiune se adreseaza gradinarilor incepatori, vom incepe prin a descrie cum se  obtine compostul, importanta lui pentru gradina ta si mentinerea sanatatii solului in general, inainte de a prezenta in detaliu, in 3 pasi usor de urmat, cea mai simpla modalitate de a produce compost organic in gospodarie.

Prin compost organic iintelegem acel compost obtinut din ingrediente 100% naturale, care nu contin pesticide, metale sau alte substante daunatoare si care functioneaza ca un ingrasamant natural.

Ce este compostul?

Pe scurt, compostul este un ingrasamant natural, rezultat in urma fermentarii lente a unei combinatii de resturi vegetale si animale, amestecate cu substante minerale, folosit in agricultura inca de pe vremea romanilor. Desi ingredientele din fiecare gramada de compost nu sunt niciodata aceleasi, compostul are invariabil aceeasi componenta chimica. Si anume, este mereu compus din carbon, azot, apa si oxigen. Fiecare dintre cele patru componente are rolul sau precis in transformarea unei gramezi de resturi menajere intr-o materie indispensabila pentru sanatatea solului.

Astfel, carbonul, pe care il gasim in cantitati mari in resturi vegetale uscate si de culoare bruna, precum frunze si tulpini uscate, prin oxidare microbiana furnizeaza energia necesara aducerii componentelor la o temperatura de 50-70 grade Celsius, propice pentru fermentare. Al doilea component, azotul, se gaseste in coji de legume si fructe si alte resturi vegetale proaspete dar este asociat in general cu materialele vegetale de culoare verde care contin apa. Acesta are rolul de a spori cresterea si multiplicarea microorganismelor care oxideaza carbonul. Apa si oxigenul mentin activitatea si ajuta procesul de descompunere, respectiv.

Compostul se formeaza atunci cand raportul de carbon si azot este de aproximativ 30:1. Desi pare un proces complex, urmarind reteta noastra in 3 pasi veti obtine un compost organic de cea mai buna calitate, recicland materii de care deja dispuneti in gospodarie, fara a cheltui un ban in plus.

De ce este indispensabil pentru gradina ta?

Prin cantitatea sa insemnata de humus, compostul, supranumit si 'aurul  negru', reprezinta cel mai valoros aditiv natural pentru gradina, care va hrani si umidifica solul, ajutand plantele sa creasca mai puternice. De asemenea, compostul poate reda sanatatea solurilor care au fost expuse la pesticide si ingrasaminte, previne eroziunea acestora si le reda fertilitatea intr-un timp scurt. In acelasi timp, compostul are efect de pesticid natural.

De ce este recomandat sa il facem in gospodarie? Prin compostare putem recicla aproape 40% din continutul unui cos de gunoi menajer. Iar cojile de cartof, de oua, si chiar si zatul de cafea vor fi folosite pentru a fertiliza gradina in mod gratuit, in loc sa se adauge tonelor de gunoi care asteapta sa fie procesate. La fel de important, astfel vom avea control absolut asupra ingredientelor compostului si vom elimina nevoia de ingrasaminte si pesticide pentru gradina.

Revenim in curand cu pasii cei mai importanti pe care trebuie sa ii urmati pentru obtinerea compostului.

 

sursa foto: flickr.com
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Primavara de care au nevoie! Primavara de care au nevoie!
Teiul, arborele-minune: sfaturi de ingrijire Teiul, arborele-minune: sfaturi de ingrijire
Care sunt florile de gradina care infloresc toamna Care sunt florile de gradina care infloresc toamna
Te-ai saturat de gratarul vechi din curte? Inlocuieste-l cu un gratar de gradina premium, ideal pentru preparate delicioase si suculente Te-ai saturat de gratarul vechi din curte? Inlocuieste-l cu un gratar de gradina premium, ideal pentru preparate delicioase si suculente
Totul despre alegerea si montarea pavelelor Totul despre alegerea si montarea pavelelor
Nevastuica: o combatem sau o adoptam? Nevastuica: o combatem sau o adoptam?

Vezi mai multe articole