aplicare gletului peste vopseaua lavabila

Glet peste vopsea lavabila? Este posibil, dar numai in anumite conditii

05 iulie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand facem renovari in casa suntem tentati uneori sa sarim peste unele etape si lucrari. Motivele ar fi doua: cel financiar (banii sunt mai mereu insuficienti) si timpul scurt in care suntem nevoiti sa finalizam lucrarea (n-am putut sa ne luam decat o saptamana de concediu). Astfel, sunt momente cand, la aplicarea stratului de glet decidem sa nu mai dam jos stratul de vopsea lavabila si sa gletuim direct peste lavabila. Cand putem sa facem acest lucru si cand nu este bine sa tragem glet peste lavabila?
 

In principiu, este posibil sa aplicam glet peste stratul deja existent de vopsea lavabila, insa acest lucru este dificil, iar lavabila trebuie neaparat sa indeplineasca cateva conditii: conteaza natura vopselei lavabile, grosimea stratului in care a fost aplicata si numarul de straturi aplicate, precum si gradul de murdarire al vopselei (este evident ca daca stratul este foarte murdar, gletul nu va adera la el).

Se poate gletui direct peste lavabila atunci cand am aplicat un strat de vopsea si constatam existenta unor imperfectiuni ale suprafetei. Intr-un astfel de moment putem aplica un strat subtire de glet de finisare, dupa care putem continua procesul de vopsire.

Cand nu este recomandat sa gletuiesti direct peste lavabila? Atunci cand vopseaua este foarte veche si este data intr-un numar mare de straturi, este recomandat sa indepartati stratul de vopsea si sa reluati lucrarile in urmatoarea ordine:


- grunduiti suprafata;

- aplicati gletul necesar pentru nivelarea suprafetei folosind glet de nivelare, iar pentru stratul final, un glet de finisare;

- slefuiti usor gletul si amorsati cu un produs compatibil cu vopseaua lavabila pe care o veti utilizata;

- aplicati vopseaua lavabila.

In concluzie, singura posibilitate sigura de a trage glet peste o vopsea lavabila este slefuirea suprafetei si indepartarea urmelor de grasime si luciul vopselei, urmata de amorsarea suprafetei si aplicarea unui strat subtire de glet de finisare.

Inainte de a lua decizia de a gletui direct peste stratul de vopsea lavabila existent, analizati cu atentie starea structurii actuale si luati hotarari in cunostinta de cauza. Fii informat si vei lua cele mai bune decizii.

In continuare, vom analiza și două din situații pe care forumiștii Misiunea Casa le-au discutat, de-a lungul timpului ... 

 

Se poate estima consumul de glet pe mp?

 

În general, consumul de glet depinde de mai mulți factori, cum ar fi textura peretelui, nivelul de netezire necesar și grosimea stratului de glet aplicat. Cu toate acestea, putem oferi o estimare aproximativă.

Pentru un perete destul de drept, în două straturi, veți avea nevoie, în medie, de aproximativ 1-1,5 kg de glet pe metru pătrat. Dacă suprafata totală pe care doriți să o acoperiți este de 50 mp, atunci veți avea nevoie de aproximativ 50-75 kg de glet în total.

Este important de menționat că aceasta este o estimare generală și cantitatea exactă de glet necesară poate varia în funcție de condițiile specifice ale peretelui și preferințele personale.

Recomandarea mea este să cumpărați o cantitate ușor mai mare decât estimarea mea, pentru a vă asigura că aveți suficient glet pentru a finaliza proiectul fără întreruperi.

 

glet peste lavabila

 

Gletuirea OSB-ului... se poate realiza?

 

Da, este posibil să aplicați glet pe plăcile de OSB (Oriented Strand Board). Gletul poate fi utilizat pentru a acoperi gaurelele și imperfecțiunile suprafeței și pentru a obține un finisaj mai uniform înainte de a aplica un strat de vopsea sau altă finisare.

Pentru a aplica glet pe OSB, urmați acești pași:

1. Pregătirea suprafeței: Asigurați-vă că suprafața plăcilor de OSB este curată și uscată. Dacă există pete sau murdărie, îndepărtați-le în prealabil.

2. Umplerea găurilor: Utilizați un chit de umplere pentru a acoperi găurile și crăpăturile din plăcile de OSB. Aplicați chitul cu o spatulă, nivelându-l cât mai mult posibil cu suprafața plăcii.

3. Aplicarea stratului de glet: După ce chitul s-a uscat, aplicați primul strat de glet pe întreaga suprafață a OSB folosind o spatulă sau un cuțit de glet. Asigurați-vă că gletul este uniform distribuit și neteziți-l cât mai mult posibil.

4. Plasă de armare (opțional): Dacă doriți să adăugați o plasă de armare pentru a consolida suprafața, aceasta poate fi aplicată în timp ce primul strat de glet este încă umed. Plasa de armare ajută la prevenirea crăpăturilor și la creșterea durabilității finisajului.

3. Al doilea strat de glet: După ce primul strat de glet s-a uscat complet, aplicați un al doilea strat de glet peste întreaga suprafață. Neteziți-l și uniformizați-l cu spatula.

4. După ce stratul de glet s-a uscat complet, puteți continua cu finisarea dorită, cum ar fi aplicarea vopselei lavabile sau a altui tip de finisaj.

Totuși, este important de menționat că OSB-ul nu este o suprafață ideală pentru aplicarea gletului, deoarece poate avea o textură granulată și poate necesita mai multă pregătire și atenție pentru a obține un rezultat neted și uniform. Aplicarea plasei de armare poate ajuta la îmbunătățirea aderenței gletului pe OSB.

Dacă doriți o opțiune mai simplă și mai rapidă, puteți lua în considerare placarea cu rigips, așa cum ați menționat. Rigipsul oferă o suprafață netedă și poate fi mai ușor de finisat decât OSB-ul.

 

glet peste osb

Adauga un comentariu


1 Comentariu

MARIAN Patrascu

27 aprilie, 16:33

Buna ziua Asi dori sa stiu daca pot aplica vopsea marmoro peste vopsea lavabila Vopseaua a fost data acum 3 ani vreau sa acoper crapaturile cu marmoro si plus ca ami place VA ROG RASPUNS PE EMAIL

Alte articole

Vopseaua de cursa lunga Vopseaua de cursa lunga
Efecte Decorative - Magnetic Paint Efecte Decorative - Magnetic Paint
Tavanul dormitorului - Partea I Tavanul dormitorului - Partea I
Montarea spoturilor in plafon... Montarea spoturilor in plafon...
Pregatirea pentru vopsire se face cu mare atentie... Pregatirea pentru vopsire se face cu mare atentie...
Indepartarea petelor de grasime de pe pereti Indepartarea petelor de grasime de pe pereti

Vezi mai multe articole