on

Greseli in montarea unui acoperis metalic

11 decembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 

Instalarea unui acoperis metalic este un proces complicat care implica mai multe etape, dar si atentie la detalii. Daca acesta nu este montat corespunzator, poate cauza scurgeri si infiltratii, se reduce durata de viata a acoperisului si poate fi deteriorata intreaga structura a casei. Iata cateva din cele mai frecvente greseli care se pot intalni in procesul de instalare a unui acoperis metalic:

 

Pregatire de baza deficitara

 

Pentru a te asigura ca acoperisul metalic va fi instalat corect, trebuie facuta cu atentie pregatirea de baza. Masurarea corecta si precisa a lungimii si a pantei acoperisului si apoi taierea fiecarui panou la dimensiunea exacta - sunt esentiale. Taieturile imprecise si marginile expuse la intemperii favorizeaza aparitia ruginii si stricarea acoperisului.

 

Tabla pentru acoperis vine intr-o mare varietate de grosimi, forme si profiluri si este esential sa se masoare de doua ori si sa se taie o data pentru a obtine placile care sa se potriveasca perfect pe conturul acoperisului, asigurand astfel etanseitatea in fata apei si a umezelii.

 

Planificarea si coordonarea deficitara

 

Planificarea, coordonarea si comunicarea cat mai buna intre seful lucrarii si membrii echipei sunt esentiale pentru succesul oricarui proiect. Este important ca lucrarea sa inceapa cu dreptul, ceea ce inseamna ca, inainte de a da start lucrarii, ar trebui revazute desenele si proiectul in detaliu. Daca este posibil, ar trebui discutat cu producatorul materialelor pentru a primi asigurarea ca instalarea respecta garantia.

 

Masuratori deficitare

 

Cand se fac masuratori pentru necesarul de materiale pentru un acoperis, trebuie luate in considerare toate bordurile si luminatoarele, iar dimensiunile vor fi confirmate de doua ori.

 

Verificarea dubla a masuratorilor inainte de a comanda materialele si a incepe proiectul poate fi esentiala pentru a finaliza lucrarea la timp, fara a inregistra costuri suplimentare si daune colaterale.

 

De asemenea, trebuie verificate specificatiile pentru etanseitatea in fata intemperiilor, cerintele tehnice si recomandarile standard ale producatorului pentru instalarea corecta.

 

Dispozitive de fixare si cleme

 

Cea mai frecventa problema a acoperisurilor metalice o reprezinta scurgerile care sunt facilitate de elemente de fixare instalate prost si saibe de etansare defecte. Erorile pot fi generate de dispozitive de fixare suprasolicitate, stranse prea slab sau descentrate. De aceea, in timpul instalarii trebuie verificata saiba pentru a fii siguri ca suruburile nu sunt stranse prea tare sau prea slab.

 

Fiecare dispozitiv de fixare trebuie strans astfel incat saiba de cauciuc sa fie complet comprimata, fara a fi insa extinsa si vizibila, pentru ca acest lucru semnaleaza ca dispozitivul este prea strans. Elementele de fixare trebuie insurubate usor, fara a intampina rezistenta. De asemenea, ar trebui sa fie introduse in cleme adecvate si nu direct in lemn.

 

Elemente de inchidere, imbinari si materiale de etansare

 

Elementele de inchidere sunt componente care asigura etanseitatea intre materialele de acoperis, sectiunile acoperisului si zone precum orificiile de ventilare, cosurile si luminatoarele. Imbinarile unui acoperis metalic sau intersectiile acestuia, trebuie sa fie complet sigilate si panourile sa fie interconectate adecvat.

 

Fixarea incorecta si etansarea necorespunzatoare a elementelor de inchidere si etansare vor facilita patrunderea apei intre sistemul de acoperis si structura acestuia, iar, in cazurile cele mai grave, in urma unei furtuni puternice, pot fi provocate deteriorari ale unor sectiuni de acoperis. Materialele de etansare impiedica apa si mizeria sa compromita acoperisul metalic. Daca acestea lipsesc, sunt uzate sau incorect aplicate, vor aparea infiltratii si scurgeri. 

 

Rugina si coroziunea

 

Acoperisul din tabla galvanizata sau din otel zincat poate fi supus ruginii sau coroziunii. Aceste fenomene sunt cauzate de apa si ar trebui sa fie prevenite de acoperirile de protectie. Orice deteriorare a acoperirii de protectie a tablei de acoperis creste riscul de aparitie a ruginii. Mai mult, in timpul taierii placilor metalice, ramane o margine deschisa care va fi expusa umiditatii si faciliteaza inceperea procesului de coroziune si ruginire. De aceea, este esential sa se previna zgarierea tablei, atat in timpul transportului, cat si a instalarii, iar daca acestea apar, trebuie remediate cu un spray de retus special.  

 

Atunci cand anumite metale diferite sunt asamblate, ar putea aparea coroziunea galvanica. Daca elementul de fixare si tabla sunt din metale diferite, este esential sa stim cum vor reactiona in cazul in care acestea intra in contact. Unele metale pot fi foarte corozive in aceste situatii, compromitand grav durabilitatea structurii. Pentru a determina reactiile metalelor diferite care intra in contact, se poate face un test de coroziune galvanica.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Acoperisul casei: ce presupune montarea unei invelitori din beton Acoperisul casei: ce presupune montarea unei invelitori din beton
Wetterbest – Sfaturi pentru un acoperis rezistent Wetterbest – Sfaturi pentru un acoperis rezistent
Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului
O casa sanatoasa cu un acoperis de calitate O casa sanatoasa cu un acoperis de calitate
Rolul foliei anticondens Rolul foliei anticondens
Alegerea invelitorilor (II): tabla, sindrila bituminoasa, sita, sindrila, placile ondulate si ardezia Alegerea invelitorilor (II): tabla, sindrila bituminoasa, sita, sindrila, placile ondulate si ardezia

Vezi mai multe articole