Hotarat sa castige, in plina recesiune - 20 Februarie 2009

20 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Hotarat sa castige, in plina recesiune
20 Februarie 2009
 
In ciuda prognozelor nefavorabile, antreprenorul din constructii Florentin Manescu are un plan de afaceri ambitios pentru 2009. Unul dintre fondatorii Constam Buzau, Florentin Manescu, s-a pregatit de un „hei-rup“ pe piata materialelor de constructii: sa creasca vanzarile cu 10%.
 
Florentin Manescu detine impreuna cu familia sa grupul Constam din Buzau, un business ce activeaza in domeniul distributiei de materiale de constructii, in principal comert si procesare de otel-beton.
 
Societatea, infiintata in 1997, s-a dezvoltat in timp si le-a adus proprietarilor cresteri an de an, rulajul din 2008 fiind, potrivit lui Florentin Manescu, de aproximativ 64 de milioane de euro. „Avem deja o istorie in ultimii ani, de cand ne-am marit cota de piata. Daca anul trecut piata constructiilor a crescut cu 30%, noi am urcat cu 80%. La fel am facut si in 2007, cand am inregistrat un avans dublu fata de cel al pietei”, spune el ferm. De aceea, omul de afaceri se asteapta si anul acesta la o majorare cu 10% a volumului de vanzari in tone, chiar daca este criza.
 
„Sunt competitori care au probleme”
 
Desi Florentin Manescu este mai mult decat optimist in legatura cu piata in care activeaza, estimarile pentru consumul de otel-beton indica, potrivit Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET), o scadere de circa 30%. In acest context se justifica intrebarea: „cum va reusi Constam sa vanda cu 10% mai mult?” Raspunsul antreprenorului evidentiaza un plan de extindere bine pus la punct.
 
„Sunt competitori care au probleme”, puncteaza Manescu, facand referire la clientii pe care i-ar putea castiga ca urmare a falimentelor din randul concurentei. Omul de afaceri mizeaza in acest an si pe cresterea numarului de lucrari din infrastructura. „Chiar daca pe partea rezidentiala piata a scazut la jumatate, inca mai stau in picioare proiecte de spatii comerciale, de retail, logistica sau de infrastructura. Constructorul care facea blocuri, poate sa faca si poduri sau scoli”, argumenteaza omul de afaceri.
 
Piata constructiilor se confrunta cu probleme serioase, iar cele mai optimiste previziuni arata pentru acest an cresteri de cel mult 5%, potrivit Patronatului Societatilor din Constructii. Insa pe fondul reasezarii pietei, Florentin Manescu vrea sa-si consolideze pozitia si sa-si majoreze cota pe care o detine in domeniul procesarii si distributiei de otel-beton pana la 6%. In acest sens, omul de afaceri s-a pregatit prin extinderea echipei de vanzari, suplimentarea serviciilor pentru clienti si dotarea cu echipamente noi pentru procesarea otelului-beton.
 
Pregatit sa ia masuri drastice
 
Si pentru ca 2009 este un an greu, Manescu a luat si cateva masuri anticriza: analizeaza bugetele trimestrial, si nu anual ca pana nu demult, si este foarte atent la costuri, dar si la clienti.
 
„Anul acesta mizam pe clienti care au solvabilitate, proiecte finantate. Suntem pregatiti sa luam masuri drastice: sa renuntam la contractele nesigure din punct de vedere al platilor sau sa regandim structura de afaceri, daca e nevoie”, spune ferm antreprenorul. Insa lui Florentin Manescu nu-i place sa vorbeasca in termeni tragici despre situatia economica actuala. „Nu trebuie sa privim lucrurile asa dramatic, exista viata si dupa criza”, mai spune el.
 
Proiectele, amanate!
 
Florentin Manescu prefera „sa inghete” momentan toate proiectele imobiliare pe care le avea in vizor. Astfel, din cauza retragerii unor clienti straini importanti, dezvoltarea parcului industrial din Buzau a fost amanata pana in 2010-2011. Aceeasi soarta o au deocamdata si cele doua proiecte rezidentiale pe care le detine in Buzau. Acestea totalizeaza aproximativ 170 de locuinte si o investitie de opt milioane de euro.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai simple si de efect pregatiri pentru masa festiva Cele mai simple si de efect pregatiri pentru masa festiva
Producatorul de mobila Remex dezvolta modele proprii pentru profituri mai mari Producatorul de mobila Remex dezvolta modele proprii pentru profituri mai mari
Noua lege a chiriilor ar putea intra in vigoare din primavara anului viitor Noua lege a chiriilor ar putea intra in vigoare din primavara anului viitor
Cat ii costa pe romani sa-si ia credite si sa cumpere case in Ungaria - 29 Iunie 2009 Cat ii costa pe romani sa-si ia credite si sa cumpere case in Ungaria - 29 Iunie 2009
Mesterii din constructii au scazut tarifele la jumatate Mesterii din constructii au scazut tarifele la jumatate
Noul trend: vile ieftine cu suprafete de apartament Noul trend: vile ieftine cu suprafete de apartament

Vezi mai multe articole