Partea nevazuta a instalatiei

03 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inainte de a va apuca efectiv de lucru la sistemul de canalizare si de furnizare a apei potabile poate ar fi indicat sa stiti cateva lucruri generale despre materialele pe care le veti folosi. In primul rand, cativa parametri generali despre conducte si care este materialul cel mai potrivit pentru tevile care vor face parte din instalatia casei dumneavoastra.
 
Sunt cateva conditii de baza pe care trebuie sa le indeplineasca orice conducta, indiferent din ce este fabricata.
- etansare optima pentru fluide
- siguranta in functionare.
- robustete: capacitatea de a prelua suprapresiuni, lovituri accidentale sau forte externe.
- rezistenta la coroziune si la variatii de temperatura.
- o suprafata interna cat mai neteda (rugozitate mica, dar si un numar minim de imbinari).
- elasticitate adecvata – capacitatea de a prelua dilatarile datorate variatiilor de temperatura, dar si eventuale deplasari ale elementelor de constructii si ale cladirii.
- durata de viata cat mai lunga si posibilitatea de a fi inlocuite cat mai usor.
Durata de viata normata a unei conducte, in functie de materialul din care este confectionata, variaza dupa cum urmeaza: fonta – 80 ani, beton armat – 70 ani, plastic – 50…55 ani, otel – 40 ani, azbociment – 30 ani.
 
Diametrul nominal si presiunea nominala constituie elementele de baza pentru normalizarea si standardizarea conductelor. Diametrul nominal - DN reprezinta o valoare numerica prin care se denumesc in mod unitar conductele si accesoriile acestora. Se obisnuieste ca aceasta valoare utilizata pentru “etichetarea” conductelor si accesoriilor sa fie un numar intreg, cat mai aproape de dimensiunea reala de fabricatie. In practica curenta, documentatiile tehnice dau pentru DN valori care se
exprima in mm, de exemplu DN 200. Se utilizeaza uzual urmatoarele trepte de DN: 8, 10, 15, 20, 25, 32, 40, 50, 65, 80, 100, 125, 150, 200. Unele documentatii tehnice exprima diametrul nominal in toli (1 zoll = 1 inch =25.4 mm)
 
Presiunea Nominala - PN este (supra)presiunea maxima in regim de functionare la temperatura mediului ambiant (20 °C), la care este asigurata durata de viata normata a imbinarilor conductelor si armaturilor.  In literatura tehnica presiunea nominala se noteaza prescurtat PN, urmata de o valoare numerica (care exprima presiunea in 10-1MPa), adica PN 6 inseamna o (supra)presiune in conducta in valoare de 0.6 Mpa. Presiunea nominala este in realitate strict legata de temperatura de functionare.
 
Tevile au diferiti parametri care depind mai ales de materialul din care sunt facute.
Tevi din otel. In instalatii se utilizeaza teava neagra de otel si teava de otel zincata. Tevile din otel au o rigiditate foarte buna, rezistenta mare la compresiune si rezistenta structurala ridicata. Tevile din otel se imbina de obicei cu fitinguri filetate, dar si prin sudura sau folosind flanse. Durata de viata este doar de aproximativ 12-15 ani, in functie de debitul vehiculat, de caracteristicile fluidului si de calitatea acoperirii cu zinc.
 
Tevi din fonta. Fonta ductila este o fonta speciala in compozitia careia s-a introdus magneziu, rezultand un material cu o rezistenta exceptionala. Acest tip de fonta prezinta o rezistenta foarte buna la coroziune, ceea ce o recomanda pentru
montarea subterana. Fonta gri este un tip special de fonta care contine si siliciu. De obicei, conductele din fonta gri sunt emailate sau cimentate pe interior. Tuburile din fonta se imbina uzual cu mufe si garnituri de cauciuc. Fonta este utilizata si in instalatiile de canalizare (fonta de scurgere). Avantaje: rezista la sarcini exterioare moderate, are o buna rezistenta la foc. Durata de viata este mare, s-a constatat ca tevile din fonta functioneaza fara probleme si dupa 100 de ani. Dezavantaje: fonta este casanta si are greutate mare.
 
Tevi din cupru. Cuprul a fost folosit de egipteni inca din anii 2500 i.e.n, iar romanii l-au utilizat pentru constructia instalatiilor de alimentare cu apa si a rezervoarelor.
Cuprul se poate modela si imbina usor, nu ocupa spatiu mult, are un aspect placut. Nu permite formarea crustelor pe interior, iar pierderile de presiune sunt reduse. Greutatea este mica, transportul si montajul se fac usor, durata de viata este mare. Se imbina cu fitinguri, prin sudura. In schimb, tevile din cupru nu sunt recomandate daca apa are un pH mai mic de 6.5. Intr-o instalatie in care se monteaza atat tevi din otel, cat si tevi din cupru, cuprul trebuie montat intotdeauna dupa otel in directia curgerii, pentru a evita pericolul de coroziune.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

lohan

01 iunie, 14:53

În articol la țevile din oțel (țeavă neagră) se spune că au durata de viaţă de 12-15 ani. În ce normă sau document, reglementare pot găsi această afirmație. În blocul în care locuiesc din 1980 instalația de încălzire e total ciuruită şi nu putem convinge câțiva proprietari că trebuie să le înlocuim.

Alte articole

Cum montezi o chiuveta pe blat in 6 pasi simpli Cum montezi o chiuveta pe blat in 6 pasi simpli
Tipuri de baterii pentru cada Tipuri de baterii pentru cada
Alimentarea cu apa - o investitie absolut necesara Alimentarea cu apa - o investitie absolut necesara
Trei baterii elegant armonizate cu mobilierul si stilul bucatariei Trei baterii elegant armonizate cu mobilierul si stilul bucatariei
Aspecte de care trebuie sa tii cont cand iti alegi o fosa septica Aspecte de care trebuie sa tii cont cand iti alegi o fosa septica
Instalatii sanitare Instalatii sanitare

Vezi mai multe articole