Incalzirea casei cu salcie energetica

Incalzirea casei cu salcie energetica

22 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incalzirea locuintei cu surse conventionale de energie devine tot mai scumpa, iar acest lucru ne determina sa va prezentam o alternativa mai putin cunoscuta – salcia energetica.
Puterea calorica si viteza de crestere a salciei energetice, o recomanda ca fiind una dintre cele mai ieftine surse de energie alternativa. Este varianta mai nobila a rachitei, un hibrid cu o putere energetica de 4900 kcal/kg. Mai exact, daca sunteti proprietarul unei case cu o suprafata de 150 de metri patrati, pentru incalzirea cu gaz metan factura poate ajunge la aproximativ 800 de lei lunar.
 
Specialistii in domeniu au demonstrat ca aceste costuri pot fi reduse cu 50% daca investiti intr-o centrala pe peleti si folositi ca masa lemnoasa salcie energetica. Nu mai este o noutate faptul ca sobele, centralele casnice pe peleti si chiar termocentralele au inceput sa castige tot mai mult teren pe piata energetica. Dupa efectuarea a numeroase studii, salcia energetica s-a dovedit a fi o sursa alternativa de energie asemanatoare combustibililor fosili de genul carbuni, pacura sau petrol, dar mult mai prietenoasa cu mediul inconjurator. Diferenta dintre salcia in forma bruta si carbuni este una semnificativa pentru ca emisiile poluante eliberate in atmosfera se apropie de zero.
 
In plus este mult mai ieftina din punct de vedere al costurilor de productie, cresterea accelerata a acestei plante (in timpul verii si de 3 cm pe zi) o face preferata in randul surselor alternative de energie, ceva mai costisitoare (eoliene, panouri solare, pompe de caldura, arderea de alte culturi energetice). De exemplu plantarea unui hectar de teren cu salcie energetica costa aproximativ 1700 de euro, productivitatea ajungand pana la 60 de tone anual. Investitia se face doar la prima plantare a butasilor apoi durata de exploatare poate ajunge pana la 30 de ani.
 
Odata culeasa, uscata si maruntita, brichetarea si peletizarea materialului lemnos rezultat poate fi facuta intr-un timp foarte scurt, determinand astfel un pret foarte bun, intre 90 si 150 de euro pe tona de brichete. In Suedia salcia energetica este folosita de peste 30 de ani ca sursa alternativa de energie, exemplu urmat si de alte tari europene, printre care si Romania, desi mai timid (in prezent exista in jur de 50 de cultivatori si producatori romani de salcie energetica). Pe langa eficienta energetica pe care o poate oferi aceasta planta caselor noastre s-a descoperit ca ea este foarte utila si ca sursa de celuloza, la fixarea versantilor abrupti, dar si la prevenirea alunecarilor de teren.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

dumitru istratie

16 septembrie, 23:47

Gabriel daca mai doressti sa plantezi butasi de Salcie Energetica iti pot da. Alaturi de Evodia- Ginkgo Biloba. 0746351192

Chirac

09 noiembrie, 11:58

Am o salcie pletoasa de circa 10 ani in fiecare an o decoronizez finca imi face umbra la un smochin si rezulta pana la 50 de kg poate mai mult de creanga verde, anul acesta am sa cantaresc masa lenoasa obtinuta .Important este ca ,uscata arde foarte bine si degaja caldura foarte multas si fumul este placut la miros. Cenusa rezultata in urma arderii la un brat bun de creanga este infima o mana buna de cenusa!Salcia nu este o problema ,utilajele este problema cea mai acuta, intretinerea lor.Pentru casa poti sa-ti faci o moara de tocat si poti folosi tocatura la fel de bine ca si brichetele ori peletii.

Gabriel Manea

08 februarie, 22:21

Am incercat sa cumpar un set de 150 butasi pentru a infiinta o cultura de proba in Ilfov. Nu vinde nimeni. Toti furnizorii vor sa vanda doar incepand cu minim 1000 butasi. Cred ca este mai mult decat o afacere pentru unii.

Alte articole

Legea te obliga sa-ti montezi repartitoare de caldura. Esti de acord? Legea te obliga sa-ti montezi repartitoare de caldura. Esti de acord?
Economiseste energie si bani cu robinetul termostat, solutia inteligenta pentru calorifere Economiseste energie si bani cu robinetul termostat, solutia inteligenta pentru calorifere
Recuperarea caldurii: metoda inventiva propusa de un forumist Recuperarea caldurii: metoda inventiva propusa de un forumist
Detalii tehnice ale incaperii in care se instaleaza centrala cu tiraj natural Detalii tehnice ale incaperii in care se instaleaza centrala cu tiraj natural
Centrala termica explicata de experti: despre reglarea corecta a presiunii si alte recomandari Centrala termica explicata de experti: despre reglarea corecta a presiunii si alte recomandari
Peletii, combustibilul viitorului? Peletii, combustibilul viitorului?

Vezi mai multe articole