Panou solar si rezervor de apa pe acoperisul unei case

Cum sa ai apa calda si caldura si sa te coste zero lei

26 august, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu este utopie, nu este pacaleala de 1 Aprilie. Chiar poti sa-ti asiguri apa calda menajera si sa-ti incalzesti casa fara sa te coste nimic dar... nu oricine poate avea parte de asa ceva. Iata cum ai putea sa nu platesti nimic pe combustibilul cu care iti incalzesti casa.

Varianta 1. Locuiesti la casa la tara si iti montezi centrala pe peleti. Da, te costa achizitionarea centralei si realizarea instalatiei, plus inca ceva: un utilaj care transforma biomasa in peleti. Daca locuiesti la tara, cresti animale in ograda si cultivi legume in gradina, balegarul si resturile de la plante vor constitui sursa de biomasa din care iti vei obtine peletii cu ajutorul carora iti vei incalzi locuinta. Poti cumpara o masina de facut peleti cu o capacitate mica, doar pentru uzul tau personal, sau poti achizitiona un utilaj de capacitate mare, asta in cazul in care ai la dispozitie multa materie prima si vrei sa si vinzi peleti, obtinand astfel un venit suplimentar.

Varianta 2. Iti montezi panouri solare. Din nou, se pune problema investitiei initiale, achizitionarea echipamentelor. Dar dupa ce le ai, costurile pentru asigurarea apei calde menajere si a caldurii scad cu pana la 70%. Panourile solare iti pot asigura apa calda pe tot parcursul anului, iar agentul termic pe perioada iernii poate fi furnizat atunci cand este soare afara. Atunci cand soarele nu-i suficient pentru a asigura agent termic, panourile sunt decuplate de la sistem si porneste automat centrala pe gaz.

Varianta 3. Iti montezi centrala eoliana. Si aceasta varianta are dezavantajul dependentei de conditiile meteorologice, dar are avantajul ca iti produce direct curent electric, adica iti poate pune in functiune toate electrocasnicele din casa.

Daca panouri solare iti poti monta si pe bloc, dar mai greu pentru ca necesita acordul vecinilor si multe aprobari si avize tehnice, pentru centrala eoliana sau utilaj pentru obtinerea peletilor chiar ai nevoie sa locuiesti la casa cu ograda si gradina.

Adauga un comentariu


16 Comentarii

pop manu

01 martie, 13:29

si mai e o varianta care costa vreo 500 de lei pentru 4 calorifere si apa menajera timp de 4 luni dupa care se poate pune inapoi in functie inca 4 si tot asa fara sa mai platesti in continuare cei 500 lei .

carmen ursica

19 noiembrie, 09:36

Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de domeniul constructiilor si instalatiilor mi se pare foarte interesant iar prin aceasta cale tin sa ii multumesc celui care a scris acest articol.

gey

07 septembrie, 22:29

"Cum sa ai apa calda si caldura si sa te coste zero lei".
Eeii hai, nu chiar "zero lei".
Oricum apa calda care se duce la canal se pierde.
La un recuperator de caldura pentru apa calda drenata nu v-ati gandit?
Cine este interesat ma poate contacta aici ..... se poate folosi la casa sau la apartament.

manu

06 septembrie, 19:49

visuri, maica!

Cristi

06 septembrie, 12:59

parca nu era pacaleala de 1 Aprilie :)

cristian

06 septembrie, 08:57

usor de zis.."iti montezi centrala pe peleti"...."iti montezi panouri solare"....."iti montezi centrala eoliana"!!! .. bani?!

carcotas

05 septembrie, 22:35

Te intepi in coloana de apa calda din perete a vecinului, faci racordarea acesteia inclusiv prin calorifere si platesti zero!

GIGI CONTRA

05 septembrie, 14:46

"Cum sa ai apa calda si caldura si sa te coste zero lei". Mai tu asta care ai scris articolul, tu te auzi ce spui?? Ce ai scris nu are nicio legatura cu realitatea! .......apa calda si caldura gratis...........tzi-ai draq de jurnalistii curului care scrieti "materiale" fara sa aveti habar de ce scrieti!

ghergut

05 septembrie, 13:13

Propunerile dvs par foarte atragatoare, dar treceti cam usor peste investitia initiala, care este consistenta cateva mii de euro pentru un panou solar,.Cu o centrala pe gaz din banii astia iti asiguri apa calda cativa ani si nu trebuie sa modifici instalatii si sa faci lucrari pe acoperis, riscand sa trebuiasca o noua invelitoare sau sa refaci izolatia.
In Romania energia eoliana este doar o poveste odata ce nu exista (ca in alte tari normale) posibilitatea de a furniza in sitem energia produsa de generatorul eolian si a recupera costurile atunci cand folosim energia din sistem .
Inseamna ca fiecare gospodar trebuie sa-si instaleze un sistem de stocare din baterii care sunt exagerat de scumpe si care duc costurile generale in afara oricarei eficiente economice.

Flaviu

05 septembrie, 11:49

Varianta 1 Ca sa produci peleti vei folosi energie electrica deci costa BANI (LEI).
Varianta 2 Panourile solare nu incalzesc apa din instalatia termica ci doar creste temperatura din instalatie cu 15% Deci ramai la centralele obisnuite de producere a agentului termic care costa BANI (LEI)
Varianta 3 Centrala eoliana functioneaza pe principiul energiei produse de vant. Cand nu ai vant va trece pe acumulatori f. mari care stocheaza cantitatea de enrgie produsa in timpul functiunii. Acumulatorii se schimba periodic la 3-4 ani deci costa BANI. Foarte multi BANI (LEI).

Alte articole

Rezervoare de Propan pentru Casa. Alegere, Montaj și Utilizare Rezervoare de Propan pentru Casa. Alegere, Montaj și Utilizare
Incalzirea unui apartament cu 3 camere Incalzirea unui apartament cu 3 camere
 Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti
Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I) Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I)
Panouri solare presurizate pentru apa calda menajera si incalzire Panouri solare presurizate pentru apa calda menajera si incalzire
Incalzire electrica prin pardoseala – Demontarea unor mituri si impresii negative Incalzire electrica prin pardoseala – Demontarea unor mituri si impresii negative

Vezi mai multe articole