Incalzirea unui apartament cu 3 camere

15 decembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
incalzire apartament 3 camere
Oricum ai da-o si oricare ar fi unghiul din care privesti, daca locuiesti la bloc ai doar 3 variante pentru incalzirea apartamentului: sistemul centralizat, sistemul pe gaze (centrala) sau sistemul electric (centrala sau calorifere individuale). Fiecare cu avantajele si dezavantajele lui.
 
Sa le luam pe rand:
Sistemul centralizat. In primul rand, este indicat sa ai montate pe fiecare calorifer repartitoare si robineti. In caz contrar, factura la incalzire te-a ars. Ce trebuie sa stii despre repartitoare: nu-l acoperi cu cearsafuri, pulovere, atunci cand le usuci pe calorifer; va inregistra un consum mai mare si vei plati in plus, nejustificat. Nu e indicat ca in bucatarie sa ai aragazul in vecinatatea repartitorului. Din acelasi motiv. Repartitorul va inregistra un consum suplimentar fals, si anume caldura degajata de cuptor. Pentru un apartament de 3 camere din Bucuresti, cu o suprafata de aproximativ 65 m2, cu toate caloriferele oprite pe timpul zilei si pornite doar seara, neizolat termic dar cu ferestre de termopan, factura este in jur de 180 lei.
 
Incalzirea pe gaze. Este evident ca, in acest caz, ai nevoie de o centrala termica pe gaze, cu tiraj fortat sau in condensatie. Plus separare de gaze, autorizatie, calorifere (aluminiu sau otel) si tevi (pexal sau polipropilena) noi. Deci cheltuieli de punere in functiune mari, acestea reprezentand dezavantajul unui astfel de sistem de incalzire. Avantajul este dat de costurile efective de incalzire (cu gazul consumat), care sunt mai reduse decat in cazul sistemului centralizat. In cazul unui apartament de 3 camere, neizolat termic dar cu ferestre din termopan, incalzit cu centrala termica pe gaze care functioneaza fara intrerupere si incalzeste apa din instalatie la 50 grade Celsius, cheltuielile se ridica la aproximativ, 170 lei. In plus, centrala prezinta avantajul ca poti beneficia de cata caldura vrei tu, chiar si de 30 de grade in miezul iernii. Totodata, nu depinzi de vecini (sunt stiute cazurile cand administratorul, la presiunea locatarilor, amana data furnizarii agentului termic in sistem centralizat)
 
Incalzirea pe curent electric. Poti apela la o centrala termica electrica, costurile punerii in functiune a unui astfel de proiect fiind comparabile cu cele ale unei centrale termice pe gaz. In schimb, costurile de exploatare sunt mai mari fata de sistemul centralizat, ajungand in cazul unui imobil de 65 m2 si o centrala de 9kW la aproximativ 450 lei lunar. Evident, in cazul in care consumul este optimizat cu ajutorul unui termostat ambient.
In cazul in care nu doresti montarea unei astfel de centrale, poti apela la caloriferele electrice, cate unul pentru fiecare camera. Pretul unui calorifer cu 9 elementi este, in functie de marca, intre 150 si 300 lei. Un astfel de calorifer, prevazut si cu termostat, consuma in jur de 330 kW pe luna, ceea ce inseamna o cheltuiala de aproximativ 130 lei pe luna cu fiecare calorifer. Indiferent ca alegi centrala sau calorifere individuale, trebuie sa tii cont ca pentru apa calda menajera va fi nevoie de instalarea unui boiler.
 
Mai exista varianta unui mix intre sistemul centralizat si cel pe gaze. Mai precis, instalarea unei centrale termice de putere medie, care sa functioneze pe baza de gaze naturale si care sa deserveasca o intreaga scara sau chiar bloc. Desi reprezinta solutia optima din punct de vedere al costului de incalzire per apartament, Aceasta prezinta insa cateva dezavantaje: cost mare de punere in functiune a proiectului, este necesar acordul tuturor vecinilor, nu poate fi folosita pentru blocuri de 10 etaje, necesita lucrari ample de amenajare a subsolului sau camerei unde va fi amplasata.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Economie si Eficienta: Avantajele Pompei de Caldura in Incalzirea Locuintei Economie si Eficienta: Avantajele Pompei de Caldura in Incalzirea Locuintei
Ce sisteme de incalzire trebuie sa folosesti iarna? Ce sisteme de incalzire trebuie sa folosesti iarna?
Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura
Pompele de caldura Pompele de caldura
Incalzire prin pardoseala Incalzire prin pardoseala
Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I) Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I)

Vezi mai multe articole