INS: Preturile de tranzactionare a locuintelor au scazut cu aproape 10% de la inceputul anului 2009

21 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Locuintele costau in trimestrul trei al anului trecut, cea mai recenta perioada de raportare a INS, cu 4% mai putin fata de trimestrul anterior si cu 7% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
 
Preturile de tranzactionare pentru casele din mediul urban au atins cel mai scazut nivel din ultimii doi ani dupa o reducere de 12%, in special ca urmare a ieftinirii cu peste 6% din trimestrul al treilea din 2010.
In mediul rural, casele s-au ieftinit cu circa 11%.
 
400 mld. euro, averea imobiliara a romanilor
 
In cazul apartamentelor, preturile au scazut in ultimii doi ani cu peste 9% atat in Bucuresti, cat si in restul tarii. In trimestrul trei din 2010 preturile la apartamentele din Bucuresti s-au redus aproape 2%, in timp ce in restul tarii scaderea a fost mult mai accentuata, de peste 6%.
 
Elaborarea metodologiei de calcul a preturilor de tranzactionare a locuintelor a inceput in anul 2008 in baza unei colaborari intre INS, Banca Nationala a Romaniei, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, iar colectarea informatiilor de la birourile notariale se face din luna ianuarie 2009 si se realizeaza de catre INS cu sprijinul camerelor teritoriale ale notarilor publici.
 
Indicele masoara evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009, anul de incepere al anchetei. Informatiile colectate fac referire la valoarea pe tranzactie autentificata de catre notarii publici.
 
Pe piata romaneasca exista mai multe companii care publica periodic indici imobiliari. Cei mai recenti indici au fost lansati de firma de evaluare Darian si de divizia imobiliara a grupului Eurobank EFG, EFG Eurobank Property Services.
 
Indicele Darian, care urmareste evolutia preturilor de tranzactionare a locuintelor in 27 de orase din tara, releva pentru 2010 o scadere medie a costurilor de vanzare-cumparare de 10% atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Start pentru cereri de locuinte in cartierul Constantin Brancusi Start pentru cereri de locuinte in cartierul Constantin Brancusi
Romanii isi fac case Romanii isi fac case
Scumpirea terenului scade profitul imobiliar Scumpirea terenului scade profitul imobiliar
Clientii care nu pot lua credit pentru casa pierd 10.000 de euro - 06 Februarie 2009 Clientii care nu pot lua credit pentru casa pierd 10.000 de euro - 06 Februarie 2009
Casele americane ocolesc Capitala Casele americane ocolesc Capitala
PRIMUL CONCURS DE DESIGN DE PRODUS PENTRU ARHITECȚI! PRIMUL CONCURS DE DESIGN DE PRODUS PENTRU ARHITECȚI!

Vezi mai multe articole