INS: Preturile de tranzactionare a locuintelor au scazut cu aproape 10% de la inceputul anului 2009

21 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Locuintele costau in trimestrul trei al anului trecut, cea mai recenta perioada de raportare a INS, cu 4% mai putin fata de trimestrul anterior si cu 7% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
 
Preturile de tranzactionare pentru casele din mediul urban au atins cel mai scazut nivel din ultimii doi ani dupa o reducere de 12%, in special ca urmare a ieftinirii cu peste 6% din trimestrul al treilea din 2010.
In mediul rural, casele s-au ieftinit cu circa 11%.
 
400 mld. euro, averea imobiliara a romanilor
 
In cazul apartamentelor, preturile au scazut in ultimii doi ani cu peste 9% atat in Bucuresti, cat si in restul tarii. In trimestrul trei din 2010 preturile la apartamentele din Bucuresti s-au redus aproape 2%, in timp ce in restul tarii scaderea a fost mult mai accentuata, de peste 6%.
 
Elaborarea metodologiei de calcul a preturilor de tranzactionare a locuintelor a inceput in anul 2008 in baza unei colaborari intre INS, Banca Nationala a Romaniei, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, iar colectarea informatiilor de la birourile notariale se face din luna ianuarie 2009 si se realizeaza de catre INS cu sprijinul camerelor teritoriale ale notarilor publici.
 
Indicele masoara evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009, anul de incepere al anchetei. Informatiile colectate fac referire la valoarea pe tranzactie autentificata de catre notarii publici.
 
Pe piata romaneasca exista mai multe companii care publica periodic indici imobiliari. Cei mai recenti indici au fost lansati de firma de evaluare Darian si de divizia imobiliara a grupului Eurobank EFG, EFG Eurobank Property Services.
 
Indicele Darian, care urmareste evolutia preturilor de tranzactionare a locuintelor in 27 de orase din tara, releva pentru 2010 o scadere medie a costurilor de vanzare-cumparare de 10% atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Romanii pot lua Romanii pot lua "Prima casa" de la sase banci - 10 Iulie 2009
IDEAL GARDENS, expozitie dedicata sectorului verde, 14 – 17 martie 2013 IDEAL GARDENS, expozitie dedicata sectorului verde, 14 – 17 martie 2013
2008, anul exploziei imobiliare 2008, anul exploziei imobiliare
Numarul proprietarilor care si-au scos apartamentele vechi la inchiriat a crecut cu circa 15% - 13 aprilie 2010 Numarul proprietarilor care si-au scos apartamentele vechi la inchiriat a crecut cu circa 15% - 13 aprilie 2010
Cine scapa de ratele pentru Cine scapa de ratele pentru "Prima casa" - 19 Iunie 2009
Mio Technology lanseaza in Romania Mio MiVue Drive, noua gama de Navigatie video pentru autovehicule Mio Technology lanseaza in Romania Mio MiVue Drive, noua gama de Navigatie video pentru autovehicule

Vezi mai multe articole