Investitorii speculativi planuiesc noi achizitii, desi au sute de locuinte nevandute - 24 februarie 2010

24 februarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fondurile de investitii imobiliare cu caracter speculativ, care au achizitionat in ultimii ani pachete de locuinte in principalele ansamblurile rezidentiale din Bucuresti, au repus pe piata circa 3.000 de unitati, adica aproape jumatate din oferta de locuinte noi. Vanzarile slabe au determinat o parte din acesti investitori sa isi reorienteze afacerile spre segmentul de inchirieri, pentru a dimina pierderile cauzate de scaderea preturilor. Cu toate acestea, majoritatea anunta in continuare achizitii speculative. Este posibil sa revenim la perioada 2006-2007, cand mai mult de jumatate din constructiile noi erau vandute catre investitori?
 
„Ei vorbesc pentru ca au de vandut locuinte si nu pot induce in piata scepticism. Englezii s-au pacalit si in Romania si in Bulgaria. Au cumparat fara masura si au reusit sa vanda 20-30%, cat sa isi recupereze banii. Nu o sa mai asistam la achizitii speculative cel putin in urmatorii 3-5 ani“, a declarat pentru capital.ro Adrian Crivii, general managerul companiei de evaluare Darian.
 
Norvegienii de la Romania Invest, fondul speculativ cu cel mai mare portofoliu rezidential din Romania, circa 800 de unitati, sustine ca si-a atins tinta de vanzari stabilita pentru anul trecut la 30-40 de unitati si ca va continua in acest an cu achizitiile.
 
„Nivelul vanzarilor este confidential, dar pot spune ca ne-am atins tinta pe anul trecut si avem acelasi plan si pentru 2010. In prezent, suntem in proces de «due dilligence» cu alti trei dezvoltatori care, daca se concretizeaza, ne vor mai aduce intre 200 si 400 de unitati noi“, a mentionat Bjorn Hauge, country manager al Romania Invest.
 
Cumpara doar din faza de proiect
 
Compania detine apartamente in proiectele Armonia Titan, Residenz Chitila, Ten Blocks Militari, Vitan Platinum Towers, dar si in My Dream din Pipera sau Blue Tower Colentina, in cazul carora dezvoltatorii sunt in proces de insolventa.
 
„In ceeea ce priveste proiectele cu probleme, suntem in negociei la nivel de termene de predare si preturi“, a explicat reprezentantul fondului. Potrivit acestuia, compania se orienteaza strict catre achizitii din faza de proiect, deoarece considera ca pana la momentul livrarii, piata va lua o turnura pozitiva. Posibilitatea inchirierii unitatilor din porotofliu a fost adusa in discutia consiliului de administratie al companiei, insa nu a fost adoptata.
 
„Am discutat in consiliul de administratie al fondului posibilitatea inchirierii, dar nu am primit un raspuns pozitiv. Nu ne-au respins ideea, dar deocamdata suntem confortabili in pozitia pe care o avem“, a comentat Bjorn Hauge.
 
Orientati spre inchirieri
 
Dupa ce s-au chinuit 2 ani sa vanda circa 900 de locuinte, fara nici un succes, canadienii de la Topo Capital au decis ca este mai intelept sa inchirieze apartamentele care nu aduceau decat pierderi si le scadea si valoarea.
 
Canadienii au fost fortati sa renunte la circa 250 de locuinte, deoarece dezvoltatorii acestora si-au facut bagajele la jumatatea constructiei, astfel ca acum dispun de 100 de unitati si mai asteapta livrarea altor 550.
 
„Din a doua jumatate a anului trecut ne-am reorientat afcerile spre inchirieri si vanzari in rate, deoarece asteptarile noastre pe zona de vanzari nu au fost implinite. Acum incheiem lunar 10-15 contracte, in principal pe zona de inchirieri. Avem o rata de ocupare de 90% pe portofoliul existent“, a subliniat Oana Ivan, general managerul Benevo, brandul sub care Topo Capital comercializeaza apartamentele.
 
Vor sa mai achizitioneze
 
Criza i-a impis la diversificarea serviciilor, astfel ca acum ofera pe langa inchirieri si pachete de transport, curatenie, mobilier, administrare de imobile si intermedieri, unde au deja un portofoliu de 10.000 de locuinte vechi si noi.
 
„Nu am renuntat la achizitii, pentru ca vrem sa dezvoltam acest model de afaceri. Suntem in discutii cu dezvoltatori pentru achizitii, la fel ca cel putin inca doua fonduri similare Benevo, insa dureaza pana ajungem la un acrod cu acestia. Noile achizitii vor fi sustinute de fonduri de investitii si prin credite bancare, veniturile incasate din chirii vor fi utilizate pentru dezvoltarea afacerii“, a mai spus Oana Ivan.
 
Compania are scoase la inchiriere locuinte in ansambluri precum Rose Garden, Felicity, Green Lake, Cosmopolis, Citadella Titan, Primavara din Ghencea, City Center Residence sau Emerald Residence. Chiria variaza intre 330 euro/luna si 1.500 de euro/luna. Locuintele sunt complet mobilate si utilate. Pentru inchiriere se plateste un avans pe doua luni si se incheie un contract standard pe minim un an.
 
Chirie pana revin preturile
 
Italienii de la Aedes au cumparat recent, prin intermediul vehicolului investitional Secure Investments II, 33 de apartamente in cadrul proiectului Doamna Ghica Plaza, dezvoltat de Romfelt Real Estate, printre actionarii careia se numara Dan Pascariu, presedintele bancii UniCredit Tiriac, si dramaturgul Adrian Lustig.
 
Italienii au anuntat ca vor inchiria locuintele pentru urmatorii trei ani si le vor vinde cand preturile vor creste suficient de mult. Fondul a anuntat in 2007, cand a intrat pe piata, ca are in plan investitii de aproximativ 150 mil. euro in sud-estul Europei, in special in Romania si Bulgaria.
 
In prezent, fondul mai este implicat in doua proiecte rezidentiale pe piata locala: Green Lake, situat pe malul lacului Grivita si Pantelimon Lake.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gratii pentru frauda bancaro-imobiliara Gratii pentru frauda bancaro-imobiliara
Acru, gustos... si sanatos! Acru, gustos... si sanatos!
Legi Legi
Parchetul din bambus Parchetul din bambus
Dilema creditului de casa: lei sau valuta? Dilema creditului de casa: lei sau valuta?
Investitorii imobiliari incep sa paraseasca Romania - 23 Septembrie 2009 Investitorii imobiliari incep sa paraseasca Romania - 23 Septembrie 2009

Vezi mai multe articole