Legislatia aferenta Fondului Proprietatea, in dezbatere publica

07 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei aferente Fondului Proprietatea si care vizeaza accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv a fost publicat marti pentru dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor. Proiectul contine o serie de prevederi referitoare la termenele de listare a societatilor componente la Bursa de Valori si la despagubirile cuvenite celor ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist.

Termene pentru listarea la BVB
Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicatiilor, AVAS si OPSPI vor initia, pana pe 31 martie, procedurile de listare la BVB a minimum 10% din actiunile companiilor la care Fondul Proprietatea are participatii, procentaj dublu fata de nivelul stabilit initial. Procedurile de listare a societatilor vor fi finalizate pana la data de 31 august 2008.
Obligativitatea derularii operatiunilor de listare nu se aplica in cazul societatilor comerciale, societatilor nationale si companiilor nationale care fac obiectul unei strategii de privatizare catre un investitor strategic, aprobata de Guvern pana la data intrarii in vigoare a ordonantei. În acest caz, institutia publica implicata stabileste oportunitatea si conditiile initierii, derularii si incheierii de oferte publice secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minim 10%. De asemenea, obligatia de listare la Bursa nu se aplica pentru societatile comerciale si nationale, precum si in cazul companiilor nationale care nu indeplinesc cerintele minime referitoare la emitent si actiuni, stabilite in legea pietei de capital.
În cazul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa, la care Fondul Proprietatea detine 20% din actiuni, procedura necesara derularii ofertei publice secundare va incepe cel tarziu la 31 iulie 2008, urmand sa fie finalizata pana la 31 august 2010.

Vanzare prin oferta publica a 20% din FP

Conform proiectului, Ministerul Finantelor va vinde prin oferta publica 20% din actiunile Fondului Proprietatea in vederea admiterii titlurilor la Bursa de Valori Bucuresti, operatiunea urmand sa aiba loc la cel mult trei luni dupa inregistrarea Fondului la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Actul normativ stabileste ca, ulterior admiterii la tranzactionare, MFP poate sa deruleze alte oferte publice de vanzare, sa vanda sau sa cumpere actiuni emise de Fondul Proprietatea prin orice alte operatiuni bursiere autorizate.
Pe langa derogarile privind vechimea Fondului si cuantumul pachetului listat, proiectul propune pentru listare si exceptia privind admiterea la tranzactionare a titlurilor care nu sunt integral platite.
Pentru detinerile de pana la 5%, inclusiv, din capitalul Fondului Proprietatea, fiecare actiune da dreptul la un vot. În cazul unei participatii detinute de un actionar reprezentand pana la 10% inclusiv, actiunile reprezentand pana la 5% dau dreptul la un vot fiecare, iar pentru actiunile reprezentand intre 5% si 10% un vot este corespunzator la doua actiuni. Pentru detinerile mai mari de 10%, dreptul de vot se calculeaza dupa modelul descris anterior pentru actiunile din pachetul de 10%, iar titlurile ce exced acest prag ofera un drept de vot la fiecare pachet de actiuni reprezentand 5%.

Directie specializata in subordinea Autoritatii pentru Restituire

Persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea fi despagubite in numerar in limita a 200.000 euro de catre o directie infiintata in subordinea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Astfel, va fi infiintata Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar, in subordinea ANRP.
Proiectul de act normativ contine o serie de variante pentru valorificarea titlurilor de despagubire primite de cei indreptatiti.
Astfel, daca titlul de despagubire individual este emis pentru o suma echivalenta cu maxim 200.000 euro, titularul are posibilitatea sa solicite realizarea conversiei in actiuni emise de Fondul Proprietatea (FP), acordarea de despagubiri in numerar sau poate opta pentru actiuni si numerar.
Daca valoarea despagubirilor depaseste echivalentul a 200.000 de euro, persoana respectiva poate sa solicite primirea exclusiv de actiuni emise de Fond, dar va avea posibilitatea sa solicite primirea de numerar, in limita sumei de 200.000 euro pe persoana si diferenta in actiuni ale Fondului, pana la nivelul despagubirii totale.
Titlurile de despagubire se valorifica in termen de trei ani de la data emiterii, care insa nu expira mai devreme de 12 luni de la prima sedinta de tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea.
Proiectul introduce termenul de titluri de plata, care reprezinta certificate emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Pro-prietatilor, in numele si pe seama statului roman, ce incorporeaza drepturile persoanei despagubite de a primi in numerar echivalentul in lei al unei sume de maximum 200.000 de euro, indiferent de numarul titlurilor de despagubire care i-au fost emise.
Atributia principala a Directiei pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar consta in acordarea de despagubiri in numerar persoanelor indreptatite carora li s-au emis titluri de despagubire sau titluri de plata, in limita echivalentului a 200.000 euro, pentru fiecare persoana indreptatita.

Presedintele Fondului asteapta publicarea in Monitorul Oficial

Presedintele Fondului Proprietatea (FP), Alexandru Paunescu, spune ca publicarea proiectului de ordonanta pe site-ul Ministerului Finantelor este un lucru bun, insa nu si suficient, si ca asteapta publicarea in Monitorul Oficial. “Proiectul, in prima sa forma, a mai fost publicat odata pe site-ul Guvernului si apoi a fost retras. Totul depinde de data la care actul normativ va intra in vigoare”, ne-a declarat el.
Potrivit lui Paunescu, din momentul in care ordonanta va deveni operationala, va mai fi nevoie de aproximativ opt luni de zile pana cand sa se poata realiza listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti. La acest termen, presedintele FP a mai adaugat o marja de doua-trei luni, pentru situatia in care vor aparea dificultati neprevazute. “Daca ordonanta va fi publicata in aceasta luna, putem spera ca din toamna activitatea sa intre pe fagasul normal”, a concluzionat Alexandru Paunescu.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Leasingul imobiliar va creste cu 170% Leasingul imobiliar va creste cu 170%
Sondaj ImportDirect.ro: ce produse de curatenie folosesc romanii acasa Sondaj ImportDirect.ro: ce produse de curatenie folosesc romanii acasa
Workshopuri si sesiuni de promovare a gamei Keter-Curver, organizate in weekend de Yalco, la Poiana Brasov Workshopuri si sesiuni de promovare a gamei Keter-Curver, organizate in weekend de Yalco, la Poiana Brasov
Zeci de case in pericol in Vrancea Zeci de case in pericol in Vrancea
Tarifele la energie si gaze vor exploda la vara Tarifele la energie si gaze vor exploda la vara
Sarbatori cu arome intense alaturi de Krups Evidence Sarbatori cu arome intense alaturi de Krups Evidence

Vezi mai multe articole