Mansarda - un loc doar al tau

03 iulie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mansardarea este cea care poate transforma o casa banala, unifamiliala, intr-o adevarata vila in care pot locui fara probleme doua familii. Tot prin mansardare va puteti crea un spatiu de lucru in care sa nu va deranjeze nimeni si in care sa va puteti concentra la ce aveti de facut. Iar pentru cei care isi doresc un colt intim, romantic, posibilitatea de a privi cerul prin ferestrele mansardei se poate transforma din vis in realitate.
 
Mansarda a fost denumita dupa numele arhitectului de origine franceza Francois Mansart (1598–1666) care adauga „detaliu” numit acum „mansarda”, fiecarei cladiri proiectate de el. Caracteristica principala a unei mansarde este data de acoperis, care este impartit in doua pante cu inclinatii diferite: partea de jos cu inclinare redusa, uneori aproape verticala, si o parte superioara abrupta.
 
Primul pas pe care trebuie sa il faceti inainte de va apuca de ridicat mansarda este sa faceti un studiu de fezabilitate a casei. Proprietarul trebuie sa expertizeze cladirea in
 
scopul mansardarii si sa realizeze proiectele de arhitectura, rezistenta si instalatii electrice, termice, ventilatii, sanitare, gaze. Tineti cont de faptul ca in Bucuresti nu sunt autorizate lucrarile de modernizare, consolidare, etajare, extindere sau mansardare a cladirilor realizate din paianta. Lucrarile de mansardare nu trebuie sa aduca neajunsuri nici cladirilor invecinate: apele meteorice sa nu se scurga pe proprietatea vecina, cladirea nu trebuie sa afecteze in niciun fel stabilitatea si integritatea proprietatilor vecine. Nu in ultimul rand, mansarda trebuie sa respecte caracterul casei. In plus, daca se realizeaza un pod nou, peste o cladire existenta, inaltimea casei trebuie sa se inscrie in regimul de inaltime al zonei. Pe scurt, este nevoie de certificat de urbanism, de avize ale primariei, de expertiza tehnica, de proiect de arhitectura, de studierea structurii de rezistenta a casei, etc. Apoi urmeaza controlarea conditiilor acoperisului si a inaltimii podului. Daca podul nu are o inaltime suficient de mare nu il veti putea transforma in mansarda. Diferenta principala intre un pod si o mansarda este ca, in cazul primului, nu se pot monta instalatii sanitare. In plus, orice mansarda trebuie sa aiba minim 2,5 metri in punctul interior cel mai inalt.
 
Daca nu aveti un pod si doriti pur si simpla sa construiti peste casa deja existenta o mansarda, una dintre cele mai facile modalitati este ridicarea unei mansarde din lemn. O mansarda din lemn se construieste asemanator unei case din lemn. Arhitectul va stabili locul stalpilor si grinzilor de sustinere, adica structura de rezistenta, care va fi din dulapi din lemn, si materialele necesare. Dulapii se prind de placa parterului cu suporturi din fier si suruburi speciale. Dupa realizarea scheletului urmeaza inchiderea mansardei cu placi de OSB, izolarea peretilor la exterior cu polistirea si la interior cu vata minerala si gips carton. Importanta este folia protectoare care impiedica supra incalzirea mansardei si care se prinde cu ajutorul unui capsator atat pe tavan, direct de astereala casei, cat si pe interiorul peretilor locuintei.
 
Indiferent de structura din care va faceti mansarda, efectul final va fi dat de ferestre. Sunt indicate ferestre cu suprafete cat mai mari, astfel incat sa acopere cel putin o optime din suprafata de locuit. Ferestrele fixate pe acoperisul mansardei trebuie prevazute cu accesorii care filtreaza sau micsoreaza lumina soarelui, impiedicand supraincalzirea camerei. Se mai poate lua in calcul si varianta lucarnelor pentru mansarda. Inainte de a alege, este bine sa luati in considerare avantajele si dezavantajele ambelor variante. In cazul ferestrelor pentru mansarda aportul de lumina este mai mare, iar pierderea de caldura este mai mica deoarece suprafetele exterioare sunt mai mici. Cu ajutorul lucarnelor pentru mansarda spatiul util se mareste si este mai usor de evitat supraincalzirea in timpul verii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegerea invelitorilor (I): tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si cartonul asfaltat Alegerea invelitorilor (I): tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si cartonul asfaltat
Fibra din sticla sau sindrila bituminoasa? Fibra din sticla sau sindrila bituminoasa?
O casa sanatoasa cu un acoperis de calitate O casa sanatoasa cu un acoperis de calitate
5 Intrebari frecvente despre tabla cutata 5 Intrebari frecvente despre tabla cutata
Despre ventilatie si sindrila: sfaturi de montare si recomandari de utilizare Despre ventilatie si sindrila: sfaturi de montare si recomandari de utilizare
Acoperisuri pentru cladiri istorice Acoperisuri pentru cladiri istorice

Vezi mai multe articole