Modernizarea blocurilor scoate de la buget 87 milioane euro - 09 Martie 2009

09 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Modernizarea blocurilor scoate de la buget 87 milioane euro
09 Martie 2009
 
Din 1998, de la demararea programului de consolidare a blocurilor, au fost terminate doar 14 imobile.
 
Reabilitarea termica a imobilelor vechi, neeficiente energetic, costa 360 milioane lei.
 
Programele nationale de rea-bilitare termica si consolidare a blocurilor vulnerabile la cutremure derulate in acest anvor scoate din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei 370 milioane lei (86,45 milioane euro). Cu aceste fonduri se vor izola termic pana la 60.000 de apartamente si se va continua executia lucrarilor de consolidare la sapte blocuri, din care doar cinci vor fi finalizate in 2009.
Dintre cladirile expertizate tehnic in municipiul Bucuresti si in 26 de judete, au fost incadrate in clasa I de risc seismic un numar de 600 de cladiri, din care 383 in municipiul Bucuresti. Dintre acestea, 125 de cladiri multietajate, construite inainte de anul 1940, au fost identificate ca prezentand pericol public si constituie o prioritate in reducerea riscului seismic.
 
Pana in prezent s-au finalizat lucrarile de consolidare la 14 cladiri si sunt in executie lucrarile de consolidare la alte sapte. De asemenea, au fost elaborate proiecte de consolidare pentru 40 de cladiri si sunt in curs de elaborare proiecte de consolidare pentru alte 14. De mentionat ca programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic a fost demarat in 1998.
In cadrul programului de reabilitare termica a locuintelor, statul finanteaza cu 50% acest demers, iar primariile cu 30%. Autoritatile administratiei publice locale vor putea asigura, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, pe langa cota de 30% obligatorie, preluarea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de 20% care revine asociatiei de proprietari.
 
"Bugetul alocat in acest an este de 160 milioane lei, de opt ori mai mare fata de anul trecut. Pe langa aceste fonduri, mai sunt inca 200 milioane lei credite-angajament, suma ce ne va permite sa reabilitam pana la 60.000 de apartamente", ne-a declarat Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL). Pe termen mediu si lung, principalul avantaj al reabilitarii termice este reducerea considerabila a facturii la intretinere cu un procent estimat de 40-60%. Perioada de recuperare a investitiei este in general de 5-7 ani. Realizarea lucrarilor de reabilitare termica are drept scopuri cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte si, implicit, reducerea consumurilor energetice necesare climatizarii locuintei, atat pe perioada iernii, cat si pe timp de canicula.
 
Programul se aplica la toate blocurile de locuinte realizate dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990. Prin lucrarile efectuate se vizeaza reducerea consumului anual specific pentru incalzire – sub 100 kwh/mp, in conditiile in care in prezent consumul de energie este cuprins intre 180 kWh/mp si 240 kWh/mp.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Constructorii anunta ca pretul caselor noi va creste cu 20% in acest an Constructorii anunta ca pretul caselor noi va creste cu 20% in acest an
Bani pentru utilizatorii de energie verde Bani pentru utilizatorii de energie verde
Casele in stil american prind teren Casele in stil american prind teren
Este oficial: Este oficial: "Prima casa 4" ia startul astazi. Afla in ce conditii poti sa-ti cumperi o locuinta
BNR are astazi cea mai grea sedinta. Toata tara asteapta reducerea dobanzilor. - 31 Martie 2009 BNR are astazi cea mai grea sedinta. Toata tara asteapta reducerea dobanzilor. - 31 Martie 2009
Pretul caselor a scazut brusc in grila notarilor, fara explicatii Pretul caselor a scazut brusc in grila notarilor, fara explicatii

Vezi mai multe articole