Notarii scad preturile cu pana la 70%

16 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Grila notarilor, lista dupa care notarii calculeaza impozitele minime pentru vanzarile de apartamente si terenuri, aduce in acest an preturi semnificativ mai mici decat cele
inregistrate in 2010.
 
Sunt zone in noua grila a notarilor unde valorile stabilite pentru locuinte sunt cu aproape 70% mai mici decat anul trecut. Oferim mai multe exemple de zone din Bucuresti relevante privind noile taxe pe tranzactiile imo-biliare.
 
Garsoniera in Baneasa
 
Pentru cei ce vor sa cumpere o locuinta, aceasta veste a micsorarii grilei notarilor este buna, si asta pentru ca vor plati taxe mai mici pe tranzactiile imobiliare. Printre cele mai mari scaderi din grila notarilor din acest an o inregistreaza garsonierele din zona Baneasa. Astfel, cele din B-dul Aerogarii, Marinarilor, Ficusului, Neagoe Voda si Elena Vacarescu au anul acesta un pret de referinta cu aproximativ 69% mai mic. Mai exact, daca anul trecut o garsoniera confort I, situata la un etaj intermediar si construita intre anii 1984-1989, era evaluata in grila notarilor la un pret de 69.300 euro, astazi aceeasi proprietate este trecuta la o valoare de 21.700 euro.
 
Garsoniera in Tineretului
 
O alta scadere importanta observam in cazul garsonierelor din zona B-dul Tineretului, unde in noua grila avem o reducere a pretului cu 63% fata de anul trecut. Ca urmare, acum o garsoniera din Tineretului figureaza la un pret de 20.500 euro, fata de 55.300 de euro, in 2010.
 
Apartament cu doua camere in zona Sebastian
 
Pentru un apartament cu doua camere din zona Sebastian, situat la un etaj intermediar intr-un bloc ridicat in perioada 1978- 1990, notarii iau in calcul o valoare minima de 37.900 euro. In vechea grila din 2010, valoarea era cu 21.600 euro mai mare, respectiv 59.500 euro.
 
Apartament cu doua camere in Colentina
 
Scaderi de circa 38% observam si in cazul apartamentelor cu doua camere, construite intre anii 1978 - 1983 in Colentina, in zona strazilor Masina de Paine, Maica Domnului, Alexandru cel Bun, Teiul Doamnei, Doamna Ghica. Anul trecut un astfel de apartament era evaluat in grila la 52.500 euro, iar azi a ajuns la 32.700 euro.
 
Apartament cu doua camere in zona Iancului
 
O locuinta confort I cu doua camere dintr-un bloc construit intre anii 1978 - 1990, in zona Iancului, la un etaj intermediar, apare in acest an in grila notarilor la un pret de 34.400 euro, fata de 62.650 in 2010, ceea ce inseamna ca, potrivit noii grile, se vor plati taxe notariale cu 45% mai mici.
 
Apartament cu trei camere in Veteranilor
 
In Militari, pe strada Veteranilor, un apartament cu trei camere, construit dupa 1989, era taxat anul trecut la o valoare minima de 84.700 euro. In noua grila a notarilor, o locuinta cu trei camere confort I, aflata la un etaj intermediar intr-un bloc din 1991, are un pret minim de 41.800 euro, ceea ce inseamna o scadere de aproape jumatate de pret.
 
Apartament cu trei camere in Bucurestii Noi
 
Daca anul trecut ati fi cumparat un apartament cu trei camere, etaj intermediar, an de constructie 1984-1989, in zona bulevardului Bucurestii Noi, cea mai mica valoare acceptata de notari ar fi fost de 77.000 euro. Pentru acelasi apartament in 2011 veti plati taxe pentru un pret minim de 40.300 euro.
 
Ce spun specialistii despre scaderile din grila notarilor?
 
„Proprietatile imobiliare de tipul terenuri, apartamente, case, vile, care sunt supuse evaluarii, nu sunt uniforme si nu pot fi supuse unor baremuri. Se poate ca pe aceeasi strada sa fie doua terenuri de suprafete apropiate care sa difere semnificativ; unul e pe colt si se preteaza la ceva comercial, altul e la mijloc si este bun pentru o cladire rezidentiala. Sunt limitari urbanistice si se poate ca doua terenuri sa fie apropiate, pe aceeasi strada, dar sa aiba valori foarte diferite. In concluzie, grila notarilor nu poate sa surprinda toate aspectele care diferentiaza proprietatile si care au un efect important in valoarea acestora", sustine Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian.
 
„Apreciez ca preturile sunt independente de grila notarilor si sunt date de cerere si oferta. Grila aceasta este un element dupa care se ghideaza notarii pentru a colecta taxe catre bugetul de stat. Eu nu cred ca de anul trecut preturile au scazut cu 63% in zona Tineretului", apreciaza Adrian Sischin, directorul regional al agentiei imobiliare Re/Max.
 
„In perioada boom-ului imobiliar, valorile din grilele notarilor au fost decalate in minus, iar in perioada scaderii, dupa martie 2008, ele au ramas in plus. Si va spun si de ce: pentru ca refacerea acestor grile notariale s-a facut destul de rar. Aceste grile notariale nu au alt scop decat taxarea tranzactiilor, si nimic altceva", adauga Radu Zilisteanu, analist imobiliar si doctor in economie.
 
Potrivit Codului fiscal, notarii trebuie sa realizeze anual expertize cu preturile minime pentru locuinte, pentru a evita astfel incasarea unor impozite mai mici, in cazul in care cumparatorul si vanzatorul declara tranzactia la un pret inferior celei reale.
 
Grila notarilor a adus in acest an preturi semnificativ mai mici decat cele din anul trecut: pentru o garsoniera in Tineretului se plateste cu 63% mai putin, iar pentru un apartament de doua camere in Iancului, cu 45% mai putin.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Romanii investesc rar si putin in reamenajarea caselor Romanii investesc rar si putin in reamenajarea caselor
Constanta, noul pol al investitiilor imobiliare Constanta, noul pol al investitiilor imobiliare
Sute de romani care dupa 2007 si-au cumparat case in Ungaria vor sa le vanda din cauza crizei Sute de romani care dupa 2007 si-au cumparat case in Ungaria vor sa le vanda din cauza crizei
Danemarca - o tara definita printr-o imagine eleganta, data de frumusetea oraselor sale Danemarca - o tara definita printr-o imagine eleganta, data de frumusetea oraselor sale
Ariston Thermo Romania: Care sunt costurile instalarii unei centrale termice si in cat timp se amortizeaza investitia Ariston Thermo Romania: Care sunt costurile instalarii unei centrale termice si in cat timp se amortizeaza investitia
Montana Campeni a lansat pe piata o noua linie de produse pentru amenajari interioare – Nature Walls Montana Campeni a lansat pe piata o noua linie de produse pentru amenajari interioare – Nature Walls

Vezi mai multe articole