Noutati

Amenzi de 3.000 de lei pentru cei de la bloc

Amenzi de 3.000 de lei pentru cei de la bloc

11 iulie, 2007

Proprietarii de apartamente la bloc vor trebui sa respecte reguli mult mai stricte, conform noii legislatii din domeniu. In caz contrar, vor plati amenzi consistente. Asociatiile de proprietari au noi reguli de functionare. Presedintele Romaniei a promulgat legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari care aduce citeva noutati interesante. Actul normativ va fi publicat in scurt timp in Monitorul Oficial, spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari-Habitat. Amenzile prevazute prin acest act normativ sint mari, pornesc de la 500 de lei. De asemenea, legea aduce noutati precum obligatiile privind modernizarea cladirii sau noua relatie proprietar-furnizor de utilitati. Conform actului normativ, proprietarii sint obligati sa ia masuri…

mai mult >
Interviu: Campioni la case bugetare

Interviu: Campioni la case bugetare

11 iulie, 2007

In perioada 2001-2006 au fost date in folosinta circa 17.000 de apartamente noi, construite din bani de la bugetul de stat. Pana la sfarsitul acestui an urmeaza ca inca 4.000 de spatii locative sa fie predate noilor proprietari, majoritatea tineri cu varste pana in 35 de ani, pentru care aceasta este prima locuinta proprie. Romania este singurul stat din regiune care construieste apartamente pentru populatie din bani de la bugetul de stat, precizand ca state ca Ungaria sau Bulgaria prefera sa acorde anumite subventii, fie materiale, fie fiscale, potrivit lui Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor (MDLPL).Reusita programului depinde insa, dupa cum explica ministrul MDLPL, de abilitatea administratiilor locale de a dezvolta astfel de proiecte, primariile avand…

mai mult >
Costurile ascunse ale blocurilor noi

Costurile ascunse ale blocurilor noi

10 iulie, 2007

Costurile cu administrarea blocurilor noi depasesc 100 de euro pe luna pentru un apartament de 100 mp. Multe din apartamentele noi nu se pot cumpara fara semnarea prealabila a contractului de management. Din banii proprietarilor se platesc: managerul, paznicii, ingrijitorii, casierul, gradinarul, curatarea piscinei. Pozele blocurilor noi ii fac sa viseze frumos pe cei care locuiesc in apartamentele lui Ceausescu, confruntandu-se cu fel de fel de probleme deficiente structurale ale cladirilor, instalatii vechi, pierderi energetice si de apa, vecini nesuferiti, certuri cu asociatia de proprietari, manele pana-n miezul noptii s.a. Blocurile noi sunt vazute ca o sansa de a scapa de iad. Faptul ca linistea si confortul din noile complexuri rezidentiale costa, lunar, peste 100 de euro nu prea se…

mai mult >
Cadastrul se va obtine mai repede si mai ieftin in sedii noi

Cadastrul se va obtine mai repede si mai ieftin in sedii noi

10 iulie, 2007

Conducerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) spune ca va achizitiona noi sedii pentru a imbunatati serviciile pe care le ofera. Vrem sa aducem in aceeasi cladire si cartea funciara, si cadastrul. Lucrurile vor merge mult mai usor. In prezent, comunicarea de acte intre cadastru si cartea funciara se face prin personal. Astfel, se pierde foarte mult timp. Asa nu va trebui sa mai alergam dupa acte, ne-a spus Robert Tatu, directorul general al ANCPI. Robert Tatu spune ca, pentru populatie, aceasta masura ar insemna un timp mai scurt de rezolvare a diverselor cereri, precum si un pret mai mic pentru acestea. O data cu scurtarea timpilor rezolvarii cererilor speram sa facem si o modificare a tarifelor percepute, a adaugat Robert Tatu. Deocamdata nu se cunoaste modalitatea…

mai mult >
Secretul scumpirii locuintelor

Secretul scumpirii locuintelor

10 iulie, 2007

Pentru un apartament de 90.000 de euro pe care-l cumparati astazi, facand credit pe o perioada de 25 de ani, veti plati aproape dublu. De la an la an, preturile apartamentelor si terenurilor cresc constant, iar piata imobiliara continua sa se infierbante. Facilitarea creditelor ipotecare a adus si mai multi bani pe piata, sporind miza. Pana cand vor putea totusi cei care cumpara tot mai scump sa vanda la preturi si mai mari, astfel incat sa-si recupereze investitia si sa obtina profit? Vestea buna este ca suntem inca departe de acest iceberg care va scufunda multe iluzii. Vestea proasta este ca, daca se mentine aceasta directie, impactul nu mai poate fi evitat, dupa cum avertizeaza multi analisti imobiliari. Segmentul apartamentelor prezinta cele mai multe anomalii, in special in Bucuresti,…

mai mult >