on

Obloane din lemn stratificat

11 iulie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O imbinare intre bun gust si siguranta, obloanele din lemn stratificat sunt acele accesorii folosite atat ca parte integrata in arhitectura europeana, conferind un aspect estetic aparte, cat si pentru diverse functii, precum: controlul luminii, protectie impotriva vantului si a conditiilor meteo nefavorabile, dar si pentru protejarea intimitatii.

Obloanele se pot folosi atat pentru ferestre, cat si pentru usi. Acestea pot fi confectionate din diverse materiale, precum: aluminiu, PVC, termopan si multe altele, dar astazi ne vom concentra atentia pe obloanele din lemn stratificat.

Cele mai folosite esente de lemn pentru confectionarea obloanelor sunt: meranti si molid, iar culorile si finisajul se aleg in functie de preferinte. Obloanele sunt vopsite manual cu vopseluri premium sau varianta standard cu bait. Obloanele sunt fabricate din lemn atent selectat, cu o umiditate de 12-14%.

In functie de tipul de deschidere, obloanele se impart in doua categorii: obloane batante si obloane culisante. Cea de-a doua categorie se refera la tipul de lamela care poate fi: fixa, mobila sau fara lamele - obloane pline, rustice.

Atat obloanele cu deschidere batanta, cat si cele cu deschidere culisanta pot avea orice tip de lamela:

  • Fixa cu orientarea lamelelor la 45 grade, deschise, sau lamelele complet inchise;
  • Mobila cu orientarea lamelelor mecanic, in functie de optiunea aleasa; inchis/deschis;
  • Obloane pline, fara posibilitatea de-a intra lumina.

 

Dimensiunile cadrului obloanelor este de 70 x 32, atat la obloane cu lamele reglabile, cat si la cele cu lamele fixe. Dimensiunea lamelelor mobile este de 70 x 15 cm si la cele fixe este de 40 x 8 cm.

Feroneria folosita poate fi: Maco, Rustico sau SOLIDO si se alege in functie de caz. Feroneria obloanelor are rolul de a deschide foile de oblon si de-a le lipi de peretele exterior. Balamalele aruncatoare deplaseaza foaia de oblon si o da peste cap, astfel ajungand pe perete, unde poate fi si blocata in pozitia respectiva, impiedicand daunele cauzate de bataia vantului. O alta parte importanta a feroneriei o reprezinta mecanismul de inchidere si mecanismul de reglare a lamelelor pentru a permite patrunderea luminii, actionand exact ca o jaluzea.

 

Tipologia - Intoarcere, pliere, culisare.

  • Intoarcere inseamna deschidere simpla, cu plierea foii de oblon pe perete.
  • Pliere face referire la sistemul de deschidere tip armonic, pentru montaje de obloane acolo unde spatial nu permite deschiderea simpla.
  • Culisare – deschidere culisanta.

 

Cum se monteaza obloanele de lemn?

Montajul obloanelor batante cu lamele fixe ori mobile se poate face fie pe rama ferestrei, prin prinderea tocurilor intre ele (tocul oblonului si cel al ferestrei), fie in golul de zid, pe propriul toc (in cazurile in care peretele depaseste o grosime de 20 cm), fie la exteriorul golului de zid (doar in cazurile in care locuinta nu are termosistem de polistiren sau vata.

Obloanele culisante se monteaza la exterior, pe fatada cladirii, pe propriul cadru format din doua traverse cu sine de culisare.

 

Care este marimea maxima a unei ferestre care poate fi acoperita de un oblon?

Specialistii Luca Wood recomanda ca la maxim 2 metri inaltime sa se faca o alta foaie de oblon, pentru a impiedica curbarea acesteia. Pe latime nu exista o dimensiune maxima, intrucat se poate personaliza deschiderea in functie de loc (se poate face sistem armonic, pliere sau culisare).

Pentru piesele mai mari de 2 metri (obloane batante, simple), recomanda ca la jumatatea foii de oblon sa se mai monteze o traversa, practic sa se mai faca un cadru suplimentar, in acelasi corp de oblon.

Pretul obloanelor de lemn variaza in functie de calitatea acestora, acest lucru se traduce prin alegerea materiei prime – lemn, feronerie, vopseluri si lacuri – dar si modalitatea de productie sau utilitatea finala a produsului. De regula, obloanele cu deschidere culisanta trebuie sa intruneasca anumiti factori pentru montaj si au un cost mai mare decat cele batante.

Luca Wood abordeaza piata in mod transparent in privinta costurilor si in acest sens au realizat un calculator de pret estimativ pentru informarea in mod corect a publicului tinta, acesta este disponibil pe site-ul: www.lucawoodprod.ro.

Preturile sunt pe metru patrat si includ feroneria si diverse optiuni precum culoarea RAL sau bait  - varianta standard fara cost suplimentar. Se pot calcula pana la 10 tipuri diferite de obloane, cu introducerea dimensiunilor (lungime si inaltime) si numarul de bucati aferente fiecarui tip in parte. Pentru o cotatie exacta se poate transmite cererea catre departamentul de vanzari.

 

De ce sa optezi pentru obloane din lemn?

Obloanele din lemn stratificat o au o multime de avantaje, dintre acestea enumeram:

  • Pretul este mai mic comparativ cu cele pe aluminiu si similar cu cele din PVC.
  • Estetica: Lemnul ofera o anumita ofera o anumita prestanta locuintei.
  • Rezistenta: Datorita faptului ca sunt montate pe un toc propriu, independent de fereastra, obloanele din lemn sunt mult mai rezistente fata de alte tipuri de obloane. Feroneria folosita pentru obloanele din lemn este diferita si confera o anumita rezistenta in timp.

 

De asemenea, Luca Wood poare executa obloane dupa modelul solicitat de client, insa doar dupa o verificare din punct de vedere tehnic. Sunt cazuri in care, tehnic vorbind, modelele de obloane alese de client nu reprezinta solutia practica sau fiabila pentru locul unde urmeaza a fi montate. Principalele modele de obloane sunt cele rustice, cele clasice cu lamele fixe inchise sau deschise la 45 grade ori cele cu lamele mobile. Obloanele se pot automatiza prin montarea unor servomotoare electrice, operatiuni care trebuie sa fie efectuate de o firma specializata in acest domeniu. Se pot automatiza doar obloane pana la maxim 2 metri inaltime si doar pe sistem de deschidere clasica, adica cele batante. Pentru sistemele armonice nu se cunosc inca mecanisme fiabile pentru automatizare.

Mai multe detalii despre obloanele din lemn stratificat vei gasi pe site-ul partenerului nostru de incredere Luca Wood.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Rulourile pentru ferestre Rulourile pentru ferestre
VEKA te invata cum sa-ti alegi corect ferestrele termoizolante VEKA te invata cum sa-ti alegi corect ferestrele termoizolante
Necesitatea unei zile insorite: usile culisante VEKA Necesitatea unei zile insorite: usile culisante VEKA
Investeste in relatiile de lunga durata. Ferestre si usi clasa A Investeste in relatiile de lunga durata. Ferestre si usi clasa A
Ferestrele de la mansarda Ferestrele de la mansarda
"Planul" sticlei "termopan" "Planul" sticlei "termopan"

Vezi mai multe articole