Piata imobiliara se stabilizeaza, dar ramane atractiva pentru investitori

Piata imobiliara se stabilizeaza, dar ramane atractiva pentru investitori

21 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

    In ultimii ani piata imobiliara romaneasca a avut o dezvoltare extrem de puternica, s-au scris mii de articole, au avut loc sute de dezbateri pe acest subiect. De ce revenim tot la aceasta tema? Pentru ca noi consideram ca misiunea noastra nu este doar sa va sfatuim cum sa aveti cea mai frumoasa si practica locuinta, ci sa va tinem la curent si cu evolutia pietei imobiliare, lucru care pana la urma va ajuta sa va alegeti casa ideala, si de ce nu, sa investiti intr-o afacere inca profitabila.

Pana de curand toata lumea considera ca cele mai mari castiguri vin din acest segment, al imobiliarelor, si ca oricine are ceva bani pusi deoparte ii poate inmulti de cateva ori. Ei bine, specialistii spun ca anul 2008 aduce schimbari notabile in piata imobiliara romaneasca. Piata a devenit mai stabila si mai putin deschisa speculatiilor de moment. „In primul rand trebuie sa subliniem faptul ca nu mai operam pe o piata speculativa de tipul azi faci o achizitie cu X euro si in doua luni o vinzi cu X x 2 euro”, spune Eduard Uzunov, presedintele agentiei imobiliare Regatta.
     Totusi piata noastra isi pastreaza o anumita specificitate. Cererea pentru zonele rezidentiale ramane foarte crescuta. Aceasta cerere genereaza, la randul ei, o cerere pentru terenuri in locatii bune. Acelasi lucru este valabil si pentru segmentul de lux, unde de la inceputul anului s-a remarcat o crestere a cererii cu 20% (in zone precum str. Roma, Londra, Soseaua Nordului etc.). In lumina acestor fapte este normal ca nu se mai pot specula terenurile din zonele marginase. Un factor aditional este densitatea redusa fata de celelalte capitale europene a populatiei, de doar 100 locuitori/ha, fata de 300/ha.
     Pe piata imobiliara romaneasca noile dezvoltari sunt de mari dimensiuni, asa cum sunt si dezvoltatorii: companii puternice, nume recunoscute. Am depasit momentul in care oricine putea deveni dezvoltator. Un test relevant este si faptul ca nu orice companie cu intentia de a intra in imobiliare, indiferent de domeniul din care provine, poate obtine credit bancar pentru acest pas. Regimul bancilor este mult mai sever acum, ceea ce protejaza interesele tuturor.
     In plus, s-a ajuns la un nivel de dezvoltare in care lumea stie ce inseamna un investitor, un dezvoltator, un finantator si, mai nou, un property manager. Acesta din urma eficientizeaza si mai mult proiectele imobiliare, fiind un serviciu critic in faza imediat urmatoare achizitiei proprietatilor.
     Este important de subliniat faptul ca cererea pe piata imobiliara este data de populatia activa si de piata locala, oameni care au ajuns la un nivel de dezvoltare ce le impune un anume standard de viata. Acestia isi doresc o upgrad-are a confortului, locuintele actuale nefiind suficient de calitative, iar starea materiala prezenta le permite sa faca acest pas decisiv.
     Piata se stabilizeaza in sensul in care nu mai sunt posibile cresteri speculative, in special in piata terenurilor, unde pretul este stabilit in concordanta cu potentialul de dezvoltare imobiliara.
     Dezvoltarea pietei aduce servicii care completeaza oferta. Dezvoltatorii trec de la vanzarea de metrii patrati de constructie la vanzarea unui concept integrat, cu facilitati, servicii, micro-habitat.
     Datorita rentabilitatii investitiilor, Romania este cea mai importanta tinta din Europa pentru dezvoltatori si pentru investitori. Deoarece in piata vor actiona numai dezvoltatori cu multa experienta si renume vom avea si produse de calitate, ceea ce va duce la restabilirea echilibrului si pe piata constructiilor unde dezvoltatorii vor face jocul.
     Referitor la cresterile de preturi, acestea vor continua sa se faca simtite acolo unde avem zone si proiecte bune, spun specialistii imobiliari.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Castigatorii premiului din cadrul Guardian Student Design Challenge 2016 Castigatorii premiului din cadrul Guardian Student Design Challenge 2016
Dezvoltatorii au inteles ca trebuie sa plece capul in fata clientilor - 10 septembrie 2010 Dezvoltatorii au inteles ca trebuie sa plece capul in fata clientilor - 10 septembrie 2010
Romanii sfideaza criza. Pretul apartamentelor din sectoarele 5 si 6 construite in perioada comunista au crescut usor - 14 Martie 2009 Romanii sfideaza criza. Pretul apartamentelor din sectoarele 5 si 6 construite in perioada comunista au crescut usor - 14 Martie 2009
Interviu: Campioni la case bugetare Interviu: Campioni la case bugetare
Datorii Datorii
60.000 de euro, pret-etalon pentru doua camere noi - 08 martie 2010 60.000 de euro, pret-etalon pentru doua camere noi - 08 martie 2010

Vezi mai multe articole