Familie

Planul familiei tale in caz de urgenta

26 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ce face familia ta in cazul in care exista un dezastru natural? Creeaza impreuna cu membrii familiei un plan de urgenta, astfel incat sa fiti cu totii pregatiti pentru situatii de urgenta probabile in partea tarii in care se afla locuinta.

Cand auzi despre zone ale tarii devastate de dezastre, te opresti sa te intrebi daca familia ta ar fi pregatita intr-un astfel de caz de urgenta? In cazul in care ar exista o inundatie, cutremur, tornada, sau alte dezastre grave ar lovi casa si familia ta, ai stii ce sa faci? Orice numar de dezastre naturale pot lovi, dar riscul pentru unele specifice depinde de zona in care locuiti. Un plan de pregatire pentru situatii de urgenta poate proteja familia si poatea preveni panica.

Poate familia ta sa reziste cu succes in fata unei catastrofe?
Raspunsul la aceste patru intrebari iti va spune daca familia ta este pregatita sa se ocupe cum trebuie intr-o situatie de urgenta:
• Aveti un plan de urgenta al familiei pentru vreme rea, incendiu, dar si alte situatii de urgenta?
• Aveti provizii si ustensile de urgenta, inclusiv lanterne, baterii, un radio, apa, si alimente neperisabile la indemana?
• Aveti o zona sigura desemnata in casa in care puteti merge in timpul unei situatii de urgenta?
• Stie fiecare membru al familiei ce sa faca in caz de urgenta?
Daca nu poti raspunde afirmativ la toate aceste intrebari, este timpul sa te asezi la masa cu toata familia si sa creati un plan pentru urgente.

Echipament de urgenta de care aveti nevoie
Pregatirea pentru situatii de urgenta nu este doar despre provizii, dar ele sunt o parte importanta pentru a fi gata in caz de dezastru. Aici este o lista de elemente esentiale pe care familia ta ar trebui sa le aiba ambalate si depozitate intr-un loc sigur in casa, in cazul in care veti avea nevoie de ele:
• Cantitate mare de apa imbuteliata
• Alimente neperisabile cu continut scazut de sare sau deloc
• Deschizator de conserve
• Imbracaminte si elemente de adapost precum paturi, saci de dormit si un cort
• Hartie igienica si servetele umede pentru curatare
• Trusa de prim ajutor
• Lanterne, un aparat radio portabil, o multime de baterii
• Provizii pentru sugari si animale de companie, daca este necesar
• Toate medicamentele, plus ochelari sau lentile de contact
• Unelte pentru pregatirea si prepararea hranei, precum si farfurii, tacamuri
• Chibrituri depozitate intr-o cutie etansa
• Copii ale actelor de la banci, cardurilor de credit, permisului de conducere, precum si altor carti de identitate
• Numerar
Asigura-te ca aveti suficiente provizii, in special hrana si apa, pentru cel putin trei zile. Aloca cel putin 4 litri de apa pe zi pentru fiecare membru al familiei.

               

Pregatirile pentru un plan de urgenta
Acum, ca familia ta are provizii, are nevoie de un plan. Evalueaza riscul pentru anumite dezastre si planul in consecinta. Locuitorii de la munte ar putea sa se teama de avalanse, vreme rea, inundatii, alunecari de teren, si mai putin de cutremure. La polul opus, cei de la joasa altitudine trebuie sa se teama in primul rand de cutremure, apoi de vreme rea si orice alt potential factor de dezastru. Desi avem noroc cu o clima temperat continentala si nu avem uragane, unele situatii de urgenta ne obliga sa ne adapostim, altele sa evacuam imediat zona. Planul de urgenta ar trebui sa tina cont de dezastre posibile cu care familia ta s-ar putea confrunta.

Iata ce trebuie sa se ia in considerare atunci cand se face planul de urgenta si ce detalii sa includa:
• Faceti o lista cu dezastrele pentru care are sens sa planificati, bazat pe pozitia locuintei. Luati in considerare tornade (pe malul marii), cutremure, caldura excesiva, incendii, inundatii, gheata si zapada, amenintari nucleare, terorism.
• Creati un plan de evacuare pentru situatii de urgenta.
• Decideti cu privire la modul in care membrii familiei vor comunica unul cu celalalt, daca sunt separati in caz de dezastru; stabiliti un loc de intalnire pentru familie in caz de urgenta.
• Creati un plan de protectie pentru situatia in care casa este lovita de un factor extern; in cazul in care exista un cutremur sau o inundatie, de exemplu, includeti pe lista inchiderea curentului.
• Creati un plan pentru membrii familiei cu nevoi speciale.

Rolurile fiecarui membru in planul de urgenta
Acum familia ta are provizii si un plan. Dar probabil ca nu toata lumea din familia ta stie ce sa faca. Asigura-te ca fiecare membru al familiei, de la adulti la copii, intelege ce sa faca in caz de urgenta, inclusiv unde trebuie sa mearga si ce responsabilitati are, daca este cazul.
Dupa ce toata lumea isi stie rolul in planul de urgenta - fie ca este vorba de un plan pentru incendiu sau un dezastru natural, simuleaza de 2-3 ori procesul. In acest fel, in cazul unei catastrofe, vei sti ca planul de urgenta se executa fara probleme, in conditii de siguranta si in mod eficient.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

RobyN

30 martie, 23:40

Articol foarte bun si pentru starnirea interesului nostru. Omenirea are memoria scurta in cazurile de calamitate. Exemplele sunt multiple: refacem localitatile calamitate de vulcani, alunecari de teren, inundatii si multe altele. La lista ( care poate fi extinsa foarte mult) de mai sus adaug: statie emisie-receptie, pastile clor plus filtru de carbune special pentru dezinfectarea apei.

Alte articole

O mica sala de fitness la tine in casa O mica sala de fitness la tine in casa
Proiecte simple pentru spatii mici Proiecte simple pentru spatii mici
Trucuri pentru depozitarea in spatii mici (partea a II-a) Trucuri pentru depozitarea in spatii mici (partea a II-a)
Scaunul-balansoar, perfect pentru orice vreme Scaunul-balansoar, perfect pentru orice vreme
Alege cu atentie podeaua din hol Alege cu atentie podeaua din hol
10 locuri din casa unde sa-ti ascunzi obiectele de valoare 10 locuri din casa unde sa-ti ascunzi obiectele de valoare

Vezi mai multe articole