Pretul corect al caselor inca nu exista - 23 Aprilie 2009

23 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intr-o piata fara tranzactii, nimeni nu le stie valoarea
 
Un lucru e cert, aceasta e mai jos decat cotatiile actuale
 
Romanii nu se mai grabesc sa devina sclavii bancilor pentru 30 de ani
 
Intr-o piata blocata in care tranzactii nu prea exista, analistii nu reusesc sa aprecieze pretul corect pentru o casa, insa toti apreciaza ca acesta se afla inca pe un palier inalt de unde mai trebuie sa scada. "Pretul corect este dictat de piata, este acela la care se incheie tranzactiile. Or, in momentul de fata, pe piata imobiliara din Romania, numarul tranzactiilor este extrem de scazut. Trendul descendent care a inceput sa se manifeste in a doua jumatate a anului trecut, va continua si in perioada care urmeaza. Suntem inca departe de punctul minim", a declarat pentru Curierul National Daniel Crainic, marketing manager al site-ului imobiliare.ro. El a mai spus ca orice afirmatie cu privire la nivelul pretului corect pentru o proprietate imobiliara este speculativa. "Pretul corect e cel suportat de piata si acceptat de cumparatori. Cert este ca pretul cerut in prezent de proprietari, agentii imobiliare sau dezvoltatori este perceput in continuare ca fiind exagerat", a subliniat reprezentantul imobiliare.ro.
"Preturile locuintelor mai pot sa scada cu inca 10-15%", a declarat pentru Curierul National Dragos Cabat, analist financiar CFA.
Din perspectiva CEO Kiwi Finance, Anca Bidian, locuintele noi inca sunt scumpe, de aceea vede ajustari pe acest segment. "Avem un raport mediu intre pretul pe metru patrat si venitul mediu de 2, ceea ce arata o convergenta a preturilor cu puterea de cumparare a populatiei. In ansamblurile noi preturile sunt inca pe un palier inalt, aproximativ la nivelul lunii martie 2008, drept urmare vedem in continuare o corectie pe acest segment", a spus Bidian. Insa ea apreciaza ca in momentul de fata preturile locuintelor din blocurile vechi au atins un nivel corect si sustenabil.
Sistemul ratelor ramane varianta de baza, dar oamenii sunt extrem de precauti
Dar cand vine vorba de achizitia unei case luand in calcul un venit mediu ne confruntam cu paradigma in care 2 soti se vad nevoiti sa plateasca pentru o casa chiar si 30 de ani.
"Intr-adevar, poate deveni frustrant si apasator gandul indatorarii pentru 30 sau 35 de ani. Pe de alta parte, insa, toti romanii isi doresc sa devina proprietari, e o caracteristica a culturii noastre sinonima cu notiunea de siguranta si implinire sociala; ceea ce este de fapt si principala cauza pentru care romanii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru o proprietate in raport cu veniturile lor, in comparatie cu alte popoare", a precizat Daniel Crainic.
Legat de aceasta situatie intalnita in mod frecvent in Romania in care romanii se indatoreaza la banci pana la 35 de ani pentru a avea o casa, Anca Bidian sustine ca acest "sistem este singurul model cunoscut si functional". Insa in momentul de fata "oamenii au devenit foarte precauti cand este vorba de imprumuturi. Reluarea creditarii in care toti jucatorii de pe piata imobiliara isi pun speranta probabil ca nu va avea un efect imediat", a completat Crainic.
Pe orice piata matura, preturile sunt corelate cu puterea de cumparare, cu veniturile cumparatorilor. "Insa preturile locuintelor din Romania au ajuns la valorile celor din Uniunea Europeana mult mai rapid decat au ajuns salariile", a explicat Dragos Cabat.
Daca vorbim de locuintele vechi, ele sunt in proprietate totala la populatie in proportie de peste 90%, una din cele mai mari din lume. "In aceasta ecuatie numarul tranzactiilor imobiliare din ultimii ani reprezinta doar 13%, iar preturile au explodat pentru ca cererea a fost supradimensionata fata de oferta. Preturile apartamentelor noi in schimb au fost alimentate de oferta speculativa off-plan foarte abundenta in ultimii 2 ani in Romania. Consider ca aceasta oferta va cunoaste modificari consistente in urmatorii 2 ani: pret, conditii contractuale, perioade de garantie, locatii si facilitati utilitare de infrastructura, transport, scoli, magazine, regim juridic al actelor de proprietate" - a explicat reprezentanta Kiwi Finance.
800 euro/mp intr-un bloc vechi, iar intr-o cladire noua 1.200 de euro/mp
"Luand in considerare veniturile romanilor pe familie, obtinem un pret intre 600-900 euro/mp in blocurile vechi pentru venituri medii si 1.000-1.200 euro/mp in locuinte noi pentru venituri peste medie", a aratat Anca Bidian.
Preturile pentru locuinte ar trebui sa fie undeva intre 800-1.000 de euro/mp in cazul unei case vechi, iar pentru un mp intr-o cladire noua un roman ar trebui sa plateasca 1.200 euro, este de parere Cabat.
Insa preturile locuintelor din Romania au ajuns la valorile celor din Uniunea Europeana mult mai rapid decat au ajuns salariile.” (Dragos Cabat, analist financiar CFA)
 
Sursa: Curierul National

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Numarul proprietarilor care si-au scos apartamentele vechi la inchiriat a crecut cu circa 15% - 13 aprilie 2010 Numarul proprietarilor care si-au scos apartamentele vechi la inchiriat a crecut cu circa 15% - 13 aprilie 2010
Banii se dau in functie de bunurile din casa Banii se dau in functie de bunurile din casa
Iarna pietei imobiliare - 14 Octombrie 2009 Iarna pietei imobiliare - 14 Octombrie 2009
DEDEMAN deschide primul magazin din Bucuresti DEDEMAN deschide primul magazin din Bucuresti
Rowenta Premium Care Silence AC, uscatorul pentru un par de poveste Rowenta Premium Care Silence AC, uscatorul pentru un par de poveste
Termopane la pret de dumping datorita Guvernului - 01 Iunie 2009 Termopane la pret de dumping datorita Guvernului - 01 Iunie 2009

Vezi mai multe articole