Pretul gazelor ar putea ramane neschimbat pana in T3 din 2009 - 04 DECEMBRIE 2008

04 decembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pretul gazelor ar putea ramane neschimbat pana in T3 din 2009
04 DECEMBRIE 2008
 
Pretul gazelor ar putea ramane la nivelul actual, pana in trimestrul III 2009, cand ar fi posibil sa scada, a declarat ieri directorul Departamentului Preturi si Tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sarbu, potrivit NewsIn. "De la 1 ianuarie 2009, luam in considerare mentinerea pretului actual al gazelor naturale, atat cele livrate populatiei, cat si cele destinate consumatorilor industriali. Este posibil chiar ca, incepand din trimestrul III 2009, pretul gazelor sa scada. Nu ar fi normal ca pretul lor sa creasca din ianuarie si apoi sa scada. Acest lucru se datoreaza faptului ca pretul de azi al barilului de petrol va avea un efect asupra pretului gazelor abia in vara lui 2009", a explicat Sarbu. Potrivit acestuia, distribuitorii de gaze nu au mai cerut majorarea pretului gazelor, incepand cu 1 ianuarie 2009, ci doar au prezentat autoritatii niste documente justificative privind situatia financiara a companiilor. Totodata, acesta a mai spus ca ANRE nu a luat in considerare cresterile de la pretul petrolului si al produselor petroliere din trimestrul III in acest an, cand autoritatea a decis sa mentina preturile la gaze in trimestrul IV 2008. ANRE a decis ca pentru trimestrul IV 2008 sa mentina nemodificat pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv casnici, se arata intr-un comunicat al Autoritatii din 25 septembrie 2008. La inceputul lunii septembrie, distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud a cerut ANRE majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 12%, incepand cu 1 octombrie 2008. Distribuitorii spuneau la acea data ca ANRE a recunoscut o medie de 370 dolari pentru gazele importate de acestia in primele trei luni, insa reprezentantii companiei au precizat ca Distrigaz Sud a platit in medie 376,12 dolari in luna ianuarie pe mia de metri cubi gaze importate, 372,66, in februarie si 371,19 in martie. Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost inregistrata pe 1 iulie, cand acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.
ANRE este o institutie publica independenta care reglementeaza pietele de energie electrica si de gaze naturale. Autoritatea stabileste reguli necesare functionarii pietei si se asigura ca acestea sunt respectate de toti participantii. De asemenea, autoritatea acorda licente si autorizatii care dau posibilitatea companiilor sa opereze pe piata de energie electrica.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Roca reuneste viitorul si trecutul in cadrul standului de la targul ISH Frankfurt Roca reuneste viitorul si trecutul in cadrul standului de la targul ISH Frankfurt
Valea Oltului concureaza la pret Valea Prahovei Valea Oltului concureaza la pret Valea Prahovei
Apartamente noi la 1.100 de euro/mp Apartamente noi la 1.100 de euro/mp
VEM Proiect Lightining: “iluminatul comercial devine principalul driver de business in 2017” VEM Proiect Lightining: “iluminatul comercial devine principalul driver de business in 2017”
Persoanele fizice vor plati TVA imobiliar - 30 Septembrie 2009 Persoanele fizice vor plati TVA imobiliar - 30 Septembrie 2009
Asociatiile cer TVA zero pentru reabilitare Asociatiile cer TVA zero pentru reabilitare

Vezi mai multe articole