Pretul gazelor, in aer

19 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Gazele naturale se vor scumpi cu 30% in 2008, potrivit E.ON Gaz. Estimarea contrazice aprecierea lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei, potrivit careia anul viitor majorarea va fi sub 4%, cat e estimata rata inflatiei.
 
 
Preturile la gazele naturale vor creste cu o treime in 2008 daca actualele cotatii ridicate ale titeiului pe plan international se vor mentine. Potrivit lui Achim Saul, presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, se asteapta majorari de circa 10% incepand din ianuarie 2008. "Ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import, pretul final al gazelor la consumatori va trebui sa se majoreze cu circa 10% incepand din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30% este de asteptat pentru intreg anul 2008", a precizat Saul.
 
 
Motivul cresterii este ponderea mare a gazelor naturale din import. Consumul din Romania este asigurat de productia interna in proportie de 60% si 40% din importuri. "Pretul este legat de pretul petrolului comercializat pe pietele internationale. In ultimele luni, pretul petrolului pe pietele internationale si-a continuat tendinta ascendenta.
Incepand cu 1 ianuarie 2008, preturile gazelor naturale de import vor creste si pentru Romania cu aproape 20%, iar pana la sfarsitul anului 2008 se asteapta cresteri de aproximativ 60%, daca pretul petrolului isi mentine acelasi nivel ridicat", a adaugat Saul.
 
 
CtCUL. Gigantul rus Gazprom a anuntat deja scumpiri pentru furnizarea de gaze in Europa, si, ca un domino, alte companii occidentale, precum Gaz de France si Centrica, au cerut majorari. Problema calculului nu este insa asa de simpla, deoarece pana acum, datorita iernii blande, gazele de import au fost doar 26% din totalul consumului, fata de 40% cat e estimarea ANRE. Potrivit lui Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, datorita diferentei intre importurile efective si estimarea folosita de ANRE, nu ar exista motive pentru cresterea preturilor de la 1 ianuarie.
 
 
DIFICIL. E.ON Gaz, proprietarul retelei Distrigaz Nord, spune ca, daca majorarea nu se va opera, "este posibil ca furnizarea catre unii consumatori sa trebuiasca sa fie redusa sau sistata chiar si in zile friguroase, din cauza ca nu vor fi cantitati de gaze naturale suficiente pe piata romaneasca". Potrivit lui Achim Saul, serviciile de furnizare sunt doar 4% din tariful la consumator, in vreme ce restul de 96% sunt costuri externe ce nu pot fi influentate de companie. Alternativele sunt fie furnizarea de gaze achizitionate scump si vandute populatiei ieftin, ceea ce va duce la destabilizarea financiara a companiei, fie reducerea importurilor. Astfel se va ajunge la imposibilitatea de a asigura consumatorilor cantitatile necesare.
 
 
tINIERE. Reprezentantii Distrigaz Sud spun si ei ca pretul trebuie sa creasca in 2008, insa din cauza alinierii preturilor la gaze intre productia interna si cotatiile internationale.
 
 
“In cadrul discutiilor incepute saptamanile trecute cu reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, se lucreaza la determinarea nevoilor de stabilire a pretului gazului pe baza metodologiei tarifare agreate in Romania. Suntem in asteptarea deciziei autoritatilor privind stabilirea pretului gazului, avand in vedere ca pentru aprovizionarea cu gaze si distributia acestora in 2008 o crestere a pretului este necesara”, se precizeaza intr-un comunicat al companiei, controlata acum de Gaz de France.
 
Alinierea tarifelor trebuie sa se faca pana la finele lui 2009, insa Vosganian a precizat vineri la sedinta de bilant a sectorului energetic romanesc ca aceasta va fi facuta in functie de gradul de suportabilitate a populatiei. “Pretul gazului pe piata depinde in mod direct de pretul hidrocarburilor si in special de pretul petrolului, care a suferit anumite fluctuatii in ultimele luni. Pretul gazului intern din Romania este inferior pretului gazului de pe piata internationala si Guvernul Romaniei s-a angajat fata de Comunitatea Europeana sa alinieze pretul intern la cel european”, potrivit Distrigaz Sud.
 
Aceasta aliniere trebuie realizata in contextul in care diferenta de pret este de 100 dolari la mia de metri cubi de gaze. In vara, atat ministrul economiei, cat si Jakab Alexa, directorul general al Romgaz au precizat ca s-a cerut prelungirea perioadei de aliniere pana in 2010 la Comisia Europeana. Pana acum n-au fost anuntate rezultatele acestui demers. (D. I.)
 
Contradictie
Estimarea de crestere vine la numai trei zile dupa ce Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a precizat ca majorarea tarifelor percepute in 2008 se va situa sub nivelul inflatiei, care este estimata de BNR la 4%. Gabriel Sirbu, directorul general al Departamentului Preturi si Tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul ANRE, ne-a precizat ca joi va fi luata o decizie in Comitetul de Reglementare al institutiei. "ANRE stabileste tarifele in functie de o metodologie publicata in Monitorul Oficial. Pana atunci nu dorim implicarea institutiei in acest tip de polemica", a completat Sirbu.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pizza Sbarro in stil newyorkez, din 14 octombrie, la Bucuresti Mall Pizza Sbarro in stil newyorkez, din 14 octombrie, la Bucuresti Mall
Descopera Mobila Simex din lemn masiv la BIFE-SIM 2016 Descopera Mobila Simex din lemn masiv la BIFE-SIM 2016
Brico Dépôt aniversează un an de succes pe piaţa de bricolaj din România cu deschiderea a şase noi depozite Brico Dépôt aniversează un an de succes pe piaţa de bricolaj din România cu deschiderea a şase noi depozite
VEKA Romania prezinta viitorul sistem SOFTLINE 82 VEKA Romania prezinta viitorul sistem SOFTLINE 82
Compensatii Pentru depasirea perioadei de gratie, dezvoltatorii platesc Compensatii Pentru depasirea perioadei de gratie, dezvoltatorii platesc
Bancile se asteapta la inasprirea conditiilor de creditare pentru populatie Bancile se asteapta la inasprirea conditiilor de creditare pentru populatie

Vezi mai multe articole