Reabilitarea termica nu intereseaza pe nimeni - 03 DECEMBRIE 2008

03 decembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Firmele din domeniu nu sunt preocupate de astfel de investitii.
 
Reabilitarea termica poate reduce la jumatate factura.
 
Asociatiile de proprietari suporta 33% din cheltuieli.
 
Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte nu atrage firmele din domeniu, mai mult decat atat, nici asociatiile de proprietari nu dau semne ca au inteles beneficiile pe care le pot avea in urma unei astfel de investitii, invocand de cele mai multe ori costul ridicat al interventiei. Astfel ca, desi exista un cadru legislativ in acest scop, romanii nu stiu prea multe despre acest domeniu, neavand inca o cultura energetica. ''Principala bariera este lipsa de cultura energetica a populatiei. Oamenii nu au inteles ca isi pot recupera investitia in timp, mai mult decat atat, vor avea o serie de avantaje prin reducerea facturilor de energie termica si nu numai. Totusi, nu exista o informare clara, pentru ca cei mai multi nu cunosc cadrul legislativ si faptul ca statul incurajeaza acest tip de investitie, a declarat Mihai Voronca, directorul executiv al Fondului Roman pentru Eficienta Energiei (FREE) in cadrul conferintei ''Eficienta Energetica in Cladiri''. In plus, acesta a atras atentia ca Parlamentul European promoveaza imbunatatirea consumului de energie, astfel ca, in prezent, in Romania exista o lege care propune cresterea performantei energetice a cladirilor, tinandu-se cont de clima, de amplasament, de confort si de finantare.
 
Statul roman sprijina asociatiile de proprietari
 
Prin programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, statul roman sprijina asociatiile de proprietari, astfel, prin acest program se dau resurse financiare importante pentru investitii. Auditul energetic si proiectarea lucrarilor de reabilitare sunt finantate din alocatii de la bugetul de stat. Fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit nominalizate in programele anuale se asigura in proportie de 37% prin alocatii de la bugetul de stat, 30% alocatii de la bugetele locale si 33% din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari, a precizat Gina Petrescu, reprezentantul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in cadrul conferintei. In plus, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) si-a exprimat nedumerirea in legatura cu atitudinea proprietarilor. ''In acest caz nu vad de ce proprietarii sunt asa de reticenti, cand pana la urma este vorba de o investitie pentru locuintele lor, reducandu-si astfel cheltuielile'', a declarat Emilia-Cerna Mladin, presedintele AAEC.
 
Firmele ar trebui sa priveasca investitia ca pe un business rentabil
 
Cladirile rezidentiale consuma o cantitate mare de energie, aceasta fiind o tendinta generala. In tarile unde s-au luat masuri de eficienta energetica s-a constatat ca a scazut consumul, ''astfel ca normele de gestionare a energiei elaborate de institutiile specializate au avut efect'', a declarat Petrescu. Astfel ca aceste norme ar trebui sa aiba un impact si in Romania. Cu toate acestea, ''nu s-a inteles ca o cladire este investitie pe termen lung si ca orice tip de cost poate fi amortizat sau eliminat prin masuri eficiente'', a atras atentia Voronca. In acest scop, acesta face un apel catre firmele din domeniu sa ia in considerare faptul ca ''o astfel de investitie este un business si deci finantatorii ar trebui sa fie mai interesati de acest business, ceea ce pana acum nu s-a prea vazut'', a adaugat acesta.
 
''Romanii trebuie sa stie ca se pot accesa o serie de fonduri structurale si pentru sectorul energetic. Astfel, in cadrul Programului Operational Sectorial (POS) este alocat un segment cresterii competitivitatii energetice.
 
Exista deci fonduri disponibile pentru aceste tipuri de proiecte. Pentru 2007-2013 sunt alocate 433 milioane euro, numai ca pana acum nu au fost inregistrate prea multe proiecte'', a declarat Adelina Baleanu, coordonator formare in afaceri europene, Institutul European din Romania.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Credite imobiliare pe 40 de ani Credite imobiliare pe 40 de ani
Produse la preturi practic de nerefuzat in cel mai nou catalog Praktiker Romania Produse la preturi practic de nerefuzat in cel mai nou catalog Praktiker Romania
Usa deschisa pentru taxarea vanzarilor imobiliare cu 16% - 19 februarie 2010 Usa deschisa pentru taxarea vanzarilor imobiliare cu 16% - 19 februarie 2010
Noua colectie de toamna TEX Noua colectie de toamna TEX
Rowenta Smart Force Cyclonic - curatenie la puterea tech  Rowenta Smart Force Cyclonic - curatenie la puterea tech
Cota unica ieftineste locuintele Cota unica ieftineste locuintele

Vezi mai multe articole