REAS: Primele efecte ale crizei s-au reflectat in segmentul rezidential

10 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Criza financiara care a izbucnit in pietele internationale afecteaza toate tarile din Europa Centrala si de Est, inclusiv piata imobiliara din Romania, unde primele efecte au fost simtite pe segmentul rezidential, arata un studiu al companiei poloneze de consultanta imobiliara REAS.
“Fara indoiala, criza internationala afecteaza piata rezidentiala din Romania, atat in ceea ce priveste cumparatorii, cat si in ceea ce priveste dezvoltatorii. Acest lucru se va reflecta in curand in cifre de afaceri mai scazute si in activitati mai lente, pentru jucatorii din piata”, a declarat Karol Dzieciol (foto), consultant in cadrul REAS.
 
De cateva luni, se observa o scadere la nivelul speculatiilor si investitiilor in piata locuintelor din Bucuresti, care s-a concretizat prin numarul tot mai scazut de tranzactii, explica Dzieciol, care este de parere ca in majoritatea proiectelor rezidentiale, vanzarile au scazut considerabil, iar continuarea crizei financiare ar putea contribui la o scadere si mai mare de vanzari, aprofundata printr-o serie de mecanisme financiare.
 
„Piata rezidentiala a fost segmentul care a incetinit cel mai vizibil in ultimul trimestru si in mod categoric nu isi va recapata prea curand dinamismul de la sfarsitul anului 2007 - inceputul lui 2008. Unul dintre motivele acestui fenomen il reprezinta cresterea dobanzilor la credite, la care se adauga fluctuatiile monedei nationale”, a precizat consultantul REAS.
 
Karol Dzieciol afirma ca rata dobanzii de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut in mai putin de trei trimestre ale anului de la 7,5% la 10,25%, crescand astfel si dobanzile la creditele sau la imprumuturile stabilite de catre cumparatorii de locuinte, iar la aceste schimbari, s-a adaugat un curs valutar instabil.
 
„Desi in prezent diferentele nu sunt semnificative fata de inceputul anului, in iunie 2007, un euro putea fi cumparat cu 3,13 lei, in timp ce astazi un euro poate fi cumparat cu aproximativ 3,74 lei, iar acest lucru se simte in buzunarul cumparatorilor”, a mai spus Dzieciol, care a mentionat ca la o rata lunara de 600 de euro, aceasta depreciere poate insemna pana la 366 de lei.
 
La fel ca si cumparatorii de locuinte, dezvoltatorii au nevoie de capital de la banci sau de la alte institutii pentru a-si finanta proiectele. Insa atat bancile, cat si fondurile de investitii sunt tot mai precaute si impun conditii tot mai dure, iar inasprirea conditiilor se reflecta apoi in costuri de constructie mai ridicate pentru proiectele aflate in dezvoltare, este de parere consultantul REAS.
 
„Este foarte important ca multe dintre investitiile in proiectele rezidentiale din Romania sunt facute in totalitate sau in parteneriat cu fonduri de investitii provenite din tari mai mult sau mai putin afectate de criza, iar acest lucru s-ar putea reflecta in activitatile dezvoltatorilor si in numarul de proiecte pe care acestia planuia sa le inceapa. Ei ai putea amana, regandi sau chiar anula aceste proiecte”, a subliniat Karol Dzieciol.
 
REAS este un expert si consultant in domeniul de planificare si realizare a investitiilor de locuinta in regiunea Europei Centrale de Est, in special in Polonia si in Romania. Din anul 1997, compania ofera consultanta pentru developeri, fonduri, banci, administratii autonomice si pentru alte institutii prezente pe piata locuintelor. De asemenea, REAS este partenerul strategic pentru Jones Lang LaSalle, pe piata locuintelor in Polonia si in Romania.
 
Sursa: Wall street

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Willbrook vrea sa livreze doua cladiri de birouri in 2010. Doar 15% din spatii au chiriasi - 11 februarie 2010 Willbrook vrea sa livreze doua cladiri de birouri in 2010. Doar 15% din spatii au chiriasi - 11 februarie 2010
Piata rezidentiala ramane in expectativa relansarii - 11 ianuarie 2010 Piata rezidentiala ramane in expectativa relansarii - 11 ianuarie 2010
Preturile locuintelor din blocurile vechi vor scadea Preturile locuintelor din blocurile vechi vor scadea
Cadastrul agricol costa intre 2 si 10% din valoarea terenului Cadastrul agricol costa intre 2 si 10% din valoarea terenului
Rowenta Smart Force Cyclonic - curatenie la puterea tech  Rowenta Smart Force Cyclonic - curatenie la puterea tech
10 ani garantie Miele pentru clientii care achizitioneaza minimum trei electrocasnice incorporabile pentru bucatarie 10 ani garantie Miele pentru clientii care achizitioneaza minimum trei electrocasnice incorporabile pentru bucatarie

Vezi mai multe articole