Salteaua noastra cea de toate noptile

23 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O treime din viata ne-o petrecem dormind. Asa spun specialistii. Pare mult, dar de multe ori dormim mai mult de 8 ore si tot obositi ne simtim. De ce? Nu cantitatea este cea mai importanta, ci si calitatea somnului. De exemplu, salteaua pe care dormiti. Va poate asigura 

un somn odihnitor si linistit sau va puteti trezi cu dureri de spate si indispusi.
O saltea trebuie sa indeplineasca mai multe conditii legate de structura, forma si dimensiune.
O saltea noua de calitate trebuie sa fie elastica, tare. Ca sa vedeti daca este buna, intindeti-va pe ea, cu fata in sus si asezati mana (cu palma in jos) in golul format de spate si saltea (in zona lombara). Daca golul este mare, inseamna ca salteaua este prea tare; daca trebuie sa fortati mana pentru a ajunge la spate, salteaua este prea moale. Asadar, palma trebuie sa intre usor, fara prea mult spatiu de miscare .
Structura saltelei trebuie sa asigure intregului corp un suport compact si confortabil. Cand suportul este prea moale, coloana vertebrala se curbeaza accentuat si are multiple puncte de incordare si presiune (gat, coloana, genunchi). Daca este prea dura, greutatea organismului apasa puternic pe vertebrele lombare, creand o tensiune generala si impiedicand astfel relaxarea musculara necesara unui somn linistit, odihnitor. Salteaua trebuie rotita la fiecare 3-4 luni. Dormind in fiecare seara in acelasi loc, salteaua se deformeaza si tinde sa preia forma corpului. In plus, prelungiti durata de viata a acesteia.
Este foarte important ca salteaua pe care dormiti sa aiba dimensiunea potrivita, sa le permita celor care dorm sa isi poata schimba pozitia in timpul somnului, pentru sa altfel dipare relaxarea, somnul devine agitat, iar la trezire puteti fi complet amortiti.
Salteaua trebuie sa se adapteze temperaturii temperaturii corpului: sa absoarba umezeala in timpul verii si sa se incalzeasca usor iarna. De aceea, materialele folosite pentru acoperire sunt, de regula, termoregulatoare, antialergice si antitranspirante, precum bumbacul, matasea si chiar casmirul. In perioadele reci, specialistii recomanda materialele de acoperire din lana, iar vara cele din vatelina de bumbac sau matase.
Pentru a mentine salteaua cat mai curata, este indicat sa folositi huse din materiale textile, care pot fi usor inlocuite si spalate. Aspirarea periodica a saltelei si curatarea acesteia cu o carpa usor umezita sunt cele mai indicate metode de curatare. Evitati sa folositi multa apa pentru curatarea acestora. Verificati instructiunile producatorului, deoarece unele materiale se pot deforma din cauza umiditatii. Salteaua nu trebuie sa fie un mediu propice pentru coloniile de acarieni. Saltelele netratate impotriva bacteriilor, ciupericilor si acarienilor afecteaza sanatatea.
In functie de compozitia structurii interne, saltelele pot fi: cu arcuri, din spuma poliuretanica, latex, cu apa sau aer.
Saltele cu arcuri sunt cele des intalnite si cele mai ieftine. Arcurile pot fi din otel indeformabil sau din sarma de otel-carbon, acoperite cu spuma si materiale textile, variind in functie de grosime, densitate si forma. O noutate in domeniu sunt saltelele cu arcuri independente care se comprima separat si au marele avantaj de a le oferi ocupantilor independenta de a se misca in voie, fara a se deranja unul pe celalalt. La comanda se pot face chiar saltele cu jumatati diferentiate in functie de greutatea fiecaruia dintre soti.      
Saltele din spuma poliuretanica. De obicei, sunt fabricate din mai multe straturi de spuma, cu diferite densitati: la baza un tip de spuma multidensa, foarte rigida, iar la suprafata un strat de spuma mai moale si mai elastica. Cu cat spuma este mai densa, cu atat salteaua este mai rigida
Saltele cu aer  sunt recomandate de medici numai in cazul in care sunt folosite pentru perioade scurte. Interiorul acestora este captusit cu pungi de aer. Unele modele, realizate pe baza unor tehnologii moderne, au un strat de spuma poliuretanica ce sustine pernele de aer (un fel de strat suport). Principalul avantaj al acestui tip de saltele consta in faptul ca duritatea poate fi reglata si ajustata in functie de preferintele beneficiarului.
Saltele cu apa sau gel.  Populare inca din anii ‘70 – ‘80, saltelele cu apa ofera un confort mai mare dacat alte tipuri de saltele, dar sunt si mai scumpe. In plus, ele pot fi incalzite, si, in functie de gradul de umplere, se pot mula cu usurinta dupa forma trupului, indiferent de silueta si pozitie. Salteaua cu apa este recomandata persoanelor care sufera de reumatism, discopatii, nevralgii, alergii, sciatica, probleme de circulatie periferica si insomnie.  Din
pacate, aceste tipuri de saltele nu se intretin usor si greutatea pe care o pot atinge pe metru patrat le face mai greu accesibile pentru orice tip de locuinta.
Saltele din latex.  Latexul este un burete natural spongios antialergic, permeabil pentru aer, igienic, izolant, antibacterian. Spuma din latex ia forma corpului si este considerata cu adevarat ortopedica si recomandata de majoritatea medicilor ca fiind cea mai potrivita pentru un somn odihnitor.
Saltea magnetica. Este indicata pentru tulburări ale somnului, sensibilitate la schimbări de vreme, alergii, migrene, astm, probleme ale aparatului circulator, reumatism, dar este si foarte scumpa intrand in categoria saltelelor medicale.
Tot medicala este si salteaua cu presiune alternativa poate fi asternuta cu usurinta pe pat si este recomandata pacientilor cu pericol moderat de decubit. Ea cuprinde doua circuite de aer care sunt umplute alternativ de catre compresor. Zonele de presiune se modifica la fiecare cinci minute, faciliteaza circulatia sanguina si reduc presiunea in zonele sensibile ale corpului pacientului.
Noi v-am aratat optiunile. In functie de preferinte si … buget, dumneavoastra alegeti.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai bune saltele pentru patul și spatele tău Cele mai bune saltele pentru patul și spatele tău
Recomandari de lenjerii de pat pentru dormitorul tau Recomandari de lenjerii de pat pentru dormitorul tau
Informatii despre materialele folosite la saltelele de pat Informatii despre materialele folosite la saltelele de pat
Idei de reamenajare a dormitorului tau cu un buget redus Idei de reamenajare a dormitorului tau cu un buget redus
Liniste, confort si relaxare: Definitia unui dormitor pe placul tuturor (prima parte) Liniste, confort si relaxare: Definitia unui dormitor pe placul tuturor (prima parte)
Ce trebuie sa stii cand iti alegi pilota Ce trebuie sa stii cand iti alegi pilota

Vezi mai multe articole