Samsarii imobiliari, in pierdere. Preturile locuintelor coboara tot mai jos - 05 Februarie 2009

05 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Samsarii imobiliari, in pierdere. Preturile locuintelor coboara tot mai jos
05 Februarie 2009
 
Preturile locuintelor din unitatile rezidentiale noi, nejustificat de mari, vor continua sa scada in perioada urmatoare, dupa ce in 2008 au inregistrat o scadere de pana la 30%, in functie de locatie, finisajele ori strategia de vanzare a dezvoltatorului, potrivit unei analize a CBRE Eurisko.
In plus, conditiile dificile de creditare, precum si tensiunea psihologica la nivelul populatiei pun presiune pe preturi.
 
„2008 trebuia sa fie anul cu cele mai multe ansambluri rezidentiale finalizate care sa marcheze inceputul unei concurente reale pe aceasta piata. Exista o cerere potentiala foarte mare, insa modificarile pietei rezidentiale din a doua parte a anului au determinat o scadere dramatica a cererii efective incepand cu luna octombrie 2008”, sustin concultantii imobiliari ai CBRE Eurisko. Potrivit acestora, in multe zone s-a inceput dezvoltarea a cel putin 2 - 3 proiecte de locuinte, aspect benefic pentru clienti, care puteau face astfel comparatii intre oferte. „Locatiile exclusiviste vor deveni in curand inabordabile datorita pretului si vor targeta un segment de piata mult mai restrans. Solutiile dezvoltatorilor imobiliari pentru stimularea vanzarilor au constat in oferirea de discounturi: locuri de parcare gratuite sau boxa de depozitare in subsol, mobila de bucatarie, plasma, computer si chiar reduceri din pretul final de vanzare daca se achita un avans mai mare de 20-30% ori daca se achizitioneaza mai multe locuinte”, spun consultantii imobiliari.
 
Mai putine locuinte anul acesta, fata de 2007-2008
 
„La nivel national, stocul de locuinte existent la inceputul anului 2008 era de 8,27 milioane unitati locative. În perioada 2002-2008, fondul national de locuinte a inregistrat un trend ascendent, cea mai mare crestere fiind in anul 2007, cand au fost finalizate 46.000 de locuinte. În 2009 estimam ca numarul de locuinte finalizate va fi mai mic decat cel inregistrat in perioada 2007-2008, din cauza blocarii pietei rezidentiale si bancare”, afirma consultantii imobiliari. Potrivit analizei, in 2008 au fost livrate in zona metropolitana Bucuresti-Ilfov un numar-record de 3.750 de unitati locative in ansambluri rezidentiale (dublu fata de livrarile din 2007), 95% dintre acestea fiind apartamente. Acestor unitati li se adauga locuintele finalizate in regie proprie. Proiectele rezidentiale de mici dimeniuni au fost finalizate in totalitate, iar cele de dimensiuni medii si mari au finalizat doar o faza a proiectului. Pe de alta parte, unele dintre proiectele finalizate in 2008 au avut ca data de finalizare anul 2007, insa lucrarile de constructie au suferit amanari. Zona de nord este in continuare preferata dezvoltatorilor, adresandu-se clasei de top, dispusa sa plateasca suplimentar pentru o locatie exclusivista. În prezent, in zona de nord se afla in constructie cele mai multe proiecte rezidentiale, respectiv 36,11% din numarul total de ansambluri dezvoltate in zona metropolitana Bucuresti-Ilfov.
Urmatoarele zone preferate de dezvoltatori sunt estul si vestul, unde se dezvolta in prezent 27,78% si respectiv 25% din proiectele in curs de constructie. Sudul se dezvolta mai lent si reprezinta doar 4,16% din proiectele aflate in constructie in Bucuresti-Ilfov.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Simptomele crizei imobiliare americane apar si in Romania Simptomele crizei imobiliare americane apar si in Romania
Dezvoltatorii scot pe taraba locuintele de pana in 60.000 de euro - 17 Iulie 2009 Dezvoltatorii scot pe taraba locuintele de pana in 60.000 de euro - 17 Iulie 2009
Tefal Ultrablend Cook – Secretul unui garden party de succes Tefal Ultrablend Cook – Secretul unui garden party de succes
Pretul gazelor ar putea creste cu 19% Pretul gazelor ar putea creste cu 19%
"Lumina" nu vine de la imobiliari! - 01 Octombrie 2009
Oferta de case este dominata de cele pe care nu si le permite mai nimeni Oferta de case este dominata de cele pe care nu si le permite mai nimeni

Vezi mai multe articole