on

Scoala de Vara pentru Arte si Mestesuguri Deltaice - Diversitatea etnica locala

01 iulie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca te-ai intrebat vreodata de ce este indicat sa te implicit in activitati de voluntariat, trebuie sa stii ca acestea iti vor aduce nenumarate beneficii. Pe langa faptul ca vei avea un sentiment de satisfactie atat al timpului, cat si a eforturilor depuse, este un mod bun de a iti face prieteni noi, de a ajuta la corectarea problemelor ce ne afecteaza pe noi toti, dar si de a te dezvolta ca individ. Asociatia Letea cauta voluntari, iata despre ce este vorba.

Asociatia Letea in UNESCO organizeaza, in perioada 14-21 iulie, cea de-a treia editie a Scolii de Vara pentru Arte si Mestesuguri Deltaice, in cel mai izolat sat din Delta Dunarii – Letea si invita persoanele interesate sa participe sa trimita CV-ul pe adresa office@letea.eu, pana pe 6 iulie.

Cea de-a treia editie a Scolii de Vara pentru Arte si Mestesuguri Deltaice are 10 locuri disponibile, pentru 10 voluntari care activeaza in domeniul arhitecturii, designului, artei si, in general, care ar putea sa preia tehnicile mestesugaresti din Delta Dunarii si sa le transpuna in proiectele lor. Unul dintre principalele obiective ale Scolii de Vara fiind conservarea patrimoniul cultural imaterial deltaic. Limita minima de varsta este de 18 ani, iar persoanele care doresc sa participe trebuie sa-si exprime interesul pentru acest domeniu. Cladirea ce urmeaza a fi renovata este o fosta pensiune, asadar se ofera locuri de cazare si mesele gratuit pentru participanti.

Scoala de Vara pentru Arte si Mestesuguri Deltaice este un proiect educational teoretic si practic care aduce in prim plan traditiile rurale, in vederea revitalizarii mestesugurilor locale si transpunerea lor in modele arhitecturale si de design contemporan.

In 2020, tematica scolii este diversitatea etnica locala si presupune documentarea asemanarilor, diferentelor si influentelor pe care comunitatile de romani, ucraineni si rusi lipoveni le-au avut reciproc, in comuna C.A Rosetti.

Comunitatile etnice isi vor prezenta traditiile in cadrul unui program didactic organizat in timpul Scolii de Vara pentru Arte si Mestesuguri Deltaice, cu scopul de a promova patrimoniul imaterial deltaic!

Interventiile practice sunt organizate in vederea renovarii cladirii Centrului Comunitar Letea, infiintat de catre Asociatia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, in parteneriat cu Asociatia Letea in UNESCO, in satul Letea, comuna C.A Rosetti. Cladirea existenta nu respecta normele specifice constructiilor din Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii, iar prin intermediul scolii de vara ne propunem o interventie asupra constructiei, folosind tehnici tradiționale.

Scoala de Vara pentru Arte si Mestesuguri Deltaice este un proiect derulat de Asociatia Letea in UNESCO, in parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, cu sprijinul Cluburilor Rotaract Bucuresti, prin proiectul Bookurie si al Fundatiei Pro Patrimonio si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Tematica editiei de anul trecut a fost refacerea ritualului de chemare la claca din satul Letea. Alaturi de localnici, participantii au lipit peretii cu pamant, au dansat pe melodiile specifice si s-au bucurat de un bors de peste traditional. Scoala de Vara de anul trecut a avut loc tot in satul Letea, la fel ca in 2018. Proiectul fiind gandit pentru renovarea cladirii centrului comunitar pe care asociatia Letea in UNESCO il dezvolta in satul Letea.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Next Level Racing® lanseaza revolutionarul cockpit F-GT Lite Next Level Racing® lanseaza revolutionarul cockpit F-GT Lite
Ghivece cu personalitate Ghivece cu personalitate
Cum poti construi o casuta in copac Cum poti construi o casuta in copac
Cele mai indragite 5 flori de apartament Cele mai indragite 5 flori de apartament
Ingrijirea plantelor de apartament pe timp de iarna Ingrijirea plantelor de apartament pe timp de iarna
Cum poti creste un lamai in casa Cum poti creste un lamai in casa

Vezi mai multe articole