Scumpiri de 10-20% la apartamente in 2008

21 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La fel ca anul trecut, 2008 a inceput "in forta", sub semnul unei previziuni unanime: apartamentele din Capitala, fie ele vechi sau noi, vor continua sa se scumpeasca.
"Preturile locuintelor, indiferent de tipul lor, nu pot stagna", notau specialistii companiei imobiliare EuroMetropola, in primele zile ale anului. Acestia estimau ca rata de crestere a valorii medii pe metru patrat va fi de circa 15-20% pe segmentul apartamentelor noi si de 10% pentru cele vechi.
Blocurile vechi mai scumpe dect cele noi, in Pantelimon
Potrivit studiului realizat de Coldwell Banker asupra cartierelor bucurestene, zona de centru-nord conduce detasat in topul celor mai mari preturi. In Primaverii, atat un apartament nou, cat si unul vechi, poate fi achizitionat cu circa 3.000-3.500 euro metrul patrat.
Pentru Dorobanti, media este de 2.500-3.200 euro pe segmentul vechi si ceva mai ridicata - 2.800-3.500 euro - pentru locuintele noi. In Cotroceni, un metru patrat intr-un imobil construit inainte de ’89 ajunge la 2.600-3.000 euro, in timp ce aceeasi suprafata costa 2.700-3.600 euro intr-un ansamblu rezidential nou. Pentru zona parcului Herastrau, preturile sunt de 2.800-3.300 euro si respectiv 2.700-3.500 euro pentru fiecare dintre cele doua segmente.
La polul opus se situeaza cartiere precum Pantelimon, Colentina sau Berceni, care figureaza in topul Coldwell Banker cu cele mai mici preturi, pe ambele segmente ale pietei rezidentiale. In primul caz, un metru patrat costa 1.500-1.700 euro intr-un apartament vechi si mai ieftin intr-unul nou, adica 1.300-1.500 euro.
Locuintele din cadrul ansamblurilor rezidentiale se mentin mai scazute decat cele din blocurile comuniste si in Colentina: media este de 1.200-1.700 euro pentru cele dintai, fata de 1.600-1.800 euro, pentru cele din urma.
In Berceni, discrepanta este inca si mai acuta: apartamentele vechi pot fi achizitionate cu 1.600-1.800 euro metrul patrat, in timp ce aceeasi suprafata intr-un ansamblu nou costa 1.000-1.500 euro. Desi finalizarea catorva complexuri rezidentiale in Capitala va aduce pe piata, potrivit estimarilor analistilor, un numar de cateva mii de locuinte, decalajul cerere-oferta va ramane unul acut si in 2008.
Dincolo de scumpirea materialelor de constructii, criza fortei de munca sau reintroducerea platii TVA, acest deficit va fi principalul factor generator de scumpiri - singurul, de altfel, in cazul apartamentelor comuniste. 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Mester Card, unicul card pentru mesterii adevarati vine acum la Praktiker cu un plus de avantaje Mester Card, unicul card pentru mesterii adevarati vine acum la Praktiker cu un plus de avantaje
Participare numeroasă anunțată la Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri din România Participare numeroasă anunțată la Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri din România
Plante la birou si acasa, pentru o atmosfera transformata Plante la birou si acasa, pentru o atmosfera transformata
Locuinte in SUA, la Targul de Imobiliare Locuinte in SUA, la Targul de Imobiliare
Imobiliarele din Romania si Bulgaria, o tinta tot mai atractiva pentru investitorii rusi Imobiliarele din Romania si Bulgaria, o tinta tot mai atractiva pentru investitorii rusi
Leasingul imobiliar are regim de inaltime limitat Leasingul imobiliar are regim de inaltime limitat

Vezi mai multe articole