on

Arhitectura sustenabila, mai multa responsabilitate fata de natura

07 iulie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cel mai mare dusman al omului este chiar omul. Omul este cel care isi pune in pericol viitorul sau, al copiilor si nepotilor sai, prin actiunile sale iresponsabile fata de mediu. Consumul intensiv de hidrocarburi, defrisarile sau poluarea raurilor si a oceanelor pot periclita existent omului pe Pamant. Omul trebuie sa se poarte mult mai responsabil cu natura, iar din aceasta serie de actiuni responsabile face parte si arhitectura sustenabila.

Conceptul de arhitectura sustenabila poate fi structurat in mai multe arii de aplicabilitate. Termenul de arhitectura sustenabila descrie o serie de tehnici de proiectare ecologica in domeniul arhitecturii, prin reducerea la minimum a impactului negativ pe care cladirile il au asupra mediului inconjurator. Aceasta reducere se realizeaza prin eficienta energetica si prin folosire judicioasa a materialelor de constructie.

Iata care sunt principalele arii de aplicabilitate ale conceptului de arhitectura sustenabila.

Energia sustenabila. Este vorba despre cladiri low-energy, ce folosesc mai putina energie decat cele obisnuite, datorita termoizolatiei performante, a ferestrelor eficiente din punct de vedere energetic si a ventilatiei cu recuperator de caldura ce scade consumul de energie pentru incalzirea si racirea casei.

Energii regenerabile si alternative. In aceasta categorie intra sistemele de panouri fotovoltaice, centralele eoliene de scara mica, incalzitoarele solare de apa, pompele de caldura si microhidrocentralele. De exemplu, o centrala eoliana de scara mica, instalata pe acoperisul casei, poate produce intre 10 si 25 % din energia electrica necesara unei locuinte de marime medie.

Materiale de constructie sustenabile. Pe langa lemn, caramida din lut ars si piatra, mai exista multe alte material sustenabile ce pot intra cu succes in componenta casei. Printre acestea se numara inul, canepa, lana, hartia, bambusul, pluta sau chiar algele si nucile de cocos.

Managementul apei si al deseurilor. Se reera la reducerea consumului de apa prin captarea apei de ploaie si reciclarea apelor menajere. Cantitatea de deseuri poate fi redusa prin realizarea de toalete de compost.

In concluzie, ideea de baza a arhitecturii sustenabile este sa reduca toate consumurile energetice ale caselor care se construiesc azi, pentru a asigura o viata normala si curata generatiilor viitoare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Eleganta, minimalism, libertate - Casa de sticla Eleganta, minimalism, libertate - Casa de sticla
Lampile Berger - design, arome, igiena Lampile Berger - design, arome, igiena
Despre stilul baroc Despre stilul baroc
Diferenta dintre o ”cladire sculpturala” si folosirea sculpturii in arhitectura Diferenta dintre o ”cladire sculpturala” si folosirea sculpturii in arhitectura
Design de apartament pentru oameni creativi Design de apartament pentru oameni creativi
O casa...la inaltime! O casa...la inaltime!

Vezi mai multe articole