Sfatul designerului: principiile iluminatului arhitectural

29 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Prima etapa in amenajarea interiorului este stabilirea luminilor. Pentru ca mobilierul si culorile alese sa fie bine puse in evidenta se cere un proiect de iluminat bine studiat. Pentru aceasta, exista o ramura aparte in designul de interior.
 
 
Lumina are efecte pozitive sau negative asupra spatiului de lucru, asupra starii psihice, deciziilor, a sigurantei si perceptiei lucrurilor din mediul inconjurator. De aceea, luminarea corecta este o functie importanta in constructia unei locuinte. Pentru cei care nu stiu, iluminatul arhitectural intra intr-o alta categorie fata de cel de decor, ca un domeniu cuprins intre arhitectura si inginerie, elementele acestuia fiind putere de luminare, directia, functionalitatea luminii intr-o incapere, energia utilizata etc.
 
Caracteristici
 
Iluminatul arhitectural pune accentul pe trei aspecte fundamentale in luminarea unei cladiri sau a spatiului exterior. Primul aspect tine de domeniul esteticii, imaginea cladirii dupa lasarea noptii, definirea acesteia prin lumina, atit de la exterior, cit si din interior. Cel de-al doilea este cel ergonomic: cum ajuta lumina in actiunile pe care le intreprindem in locuinta, puterea si scopul pe care diferite tipuri de lumina il au intr-o incapere. Cel de-al treilea este eficienta energiei consumate si certitudinea ca nu sint pierderi inutile prin extra luminare. Primul pas in utilizarea corecta a acestei lumini este pozitionarea corpurilor in incapere si directionarea acestora asupra zonelor de interes. In a doua etapa se vor determina cantitatea de lumina necesara, calitatea culori, luminozitatea si directia. Putem imparti proiectele de lumini in trei mari categorii: simple (iluminarea cu o singura sursa de lumina, de obicei centrala incaperii, fara tratarea diferita a zonelor de interes), standard (iluminarea locala a unui birou de lucru, jocuri de lumini cu spoturi ascunse, mai multe corpuri de luminat suspendate etc.) si complexe (atunci cind lumina este tratata pe diferite niveluri de inaltime ca utilizarea de lumini colorate, iluminarea unui tablou sau a unei sculpturi etc.).
 
Scopul final
 
Iluminatul arhitectural se bazeaza pe functionalitate, partea decorativa a corpurilor in sine fiind secundara. Nu designul conteaza in acest tip de iluminat, ci calitatea luminii revarsate in incapere. Forma si designul corpului de iluminat se alege abia dupa ce elementele tehnice au fost perfect realizate. In gama de elemente ce deservesc domeniul iluminatului arhitectural regasim spoturi, profile, corpuri circulare pentru luminat punctual, lampi de tavan, corpuri incorporate in pavaj. Un capitol separat si extrem de complex il constituie ledurile. Pentru exterior, terasele, foisorul, piscina si elementele de vegetatie sint luminate cu spoturi si felinare, permitind deplasarea si realizarea de activitati pe timpul noptii in curte, sporirea securitatii, punerea in valoare a unor pers­pective deosebite pe perioada nocturna. 
 
 
Scurt istoric
 
Pana in 1960 conceptul de “iluminat arhitectural” nu a fost catalogat ca functie principala in constituirea arhitecturii cladirilor. Schimbarea s-a realizat o data cu fondarea pe plan mondial a Asociatiei Internationale a Designerilor de Iluminat (in anul 1969), care aveau ca principal scop ridicarea la un nivel profesional a iluminatului artificial. Aceasta institutie detine astazi autoritatea in ceea ce priveste iluminatul sub toate aspectele sale: arhitectural, industrial, de decor, de interior sau de exterior. Dintre firmele de prestigiu specializate in acest domeniu gasim la noi in tara Delta Iight, companie belgiana fondata in 1987. Delta Light ne furnizeaza o gama extrem de larga de produse printr-o retea de profesionisti, oferindu-ne servicii complete de consiliere in alegere, montare si utilizare in timp. Daca se opteaza pentru o iluminare deosebita a locuintei, este necesara calcularea pozitiei de amplasare a corpurilor (in functie de tipul de lumina dat) inca de la inceputul proiectului, astfel incit echipa de electricieni sa realizeze circuitele concomitent cu elementele constructive principale: cu structura, instalatiile sanitare, ventilatia. In cazul in care amenajarile de interior se fac cu alta persoana decit cea care a conceput proiectul de arhitectura, trebuie puse la dispozitie planurile initiale ale locuintei, pentru a vedea pozitionarea instalatiei electrice si pentru a reduce suprafetele afectate de implementarea unui proiect nou de lumini.
 
Scop ecologic
 
Din considerente de protectie a mediului, atentia specialistilor s-a indreptat si spre evitarea utilizarii neadecvate a luminilor comercializate sau suprautilizarea energiei prin luminarea necorespunzatoare a locuintelor. Consumul de energie trebuie monitorizat, produsele de iluminat trebuie sa fie concepute in spiritul unui consum redus, iar oamenii trebuie sa ceara consiliere de specialitate in realizarea proiectului de lumini.
 
 
Specialistii
 
Estetica este un punct important in munca designerului, acesta avind ca scop ridicarea potentialului cladirii si innobilarea spatiului prin solutii discrete. Iluminatul arhitectural este una din principalele unelte ale unui astfel de specialist. Astfel, el are doua posibilitati: fie dispune elementele de lumina in “background” pentru o perceptie unitara a spatiului, fie le aduce in prim plan si le gaseste un rol emotional, inedit, original.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

In 2009, vor fi finalizate cele mai multe locuinte din istoria Bucurestiului - 01 Aprilie 2009 In 2009, vor fi finalizate cele mai multe locuinte din istoria Bucurestiului - 01 Aprilie 2009
Piata imobiliara, dominata de apartamente mari si greu de vandut Piata imobiliara, dominata de apartamente mari si greu de vandut
Proiecte inedite de design, accesorii pentru locuinte inteligente si materiale sustenabile la #TotulPentruCasaTa2022 Proiecte inedite de design, accesorii pentru locuinte inteligente si materiale sustenabile la #TotulPentruCasaTa2022
60.000 de euro, pret-etalon pentru doua camere noi - 08 martie 2010 60.000 de euro, pret-etalon pentru doua camere noi - 08 martie 2010
Stofele de mobilier la control Stofele de mobilier la control
Bucuresti Mall Vitan aduce in Romania primele premii Hermes Bucuresti Mall Vitan aduce in Romania primele premii Hermes

Vezi mai multe articole