on

Spuma poliuretanica - solutia optima pentru izolatia termica a podului

12 aprilie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Alegerea solutiei potrivite pentru izolarea termica a locuintei trebuie facuta dupa o analiza atenta a modului in care a fost construita in cazul constructiilor existente sau dimensionata de la bun inceput de catre proiectant, in stransa corelatie cu specificul amplasamentului si materialele utilizate la ridicarea acesteia. Dincolo de aprecierile fiecaruia dintre beneficiari, o constructie trebuie inteleasa din prisma modului de comportare la toti factorii externi (vant, ploaie, inghet, expunere solara etc.) dar si din prisma materialelor utilizate pentru ca numai asa vom putea identifica solutiile corecte de izolare termica. Daca astazi ridicam o constructie noua, se presupune ca avem un proiect bine realizat si cuprinde inclusiv partea de izolatii termice dimensionate corespunzator fiecarei suprafete si materialelor utilizat la construirea acestora. Nu vom avea o problema de dimensionare, poate cel mult o problema de urmarire a manoperei pentru a fi siguri ca ceea ce este proiectat se respecta la punerea in opera.

Pe de alta parte, constructiile existente pot fi ceva mai dificil de izolat pentru ca trebuie realizata initial o „expertiza” termica a constructiei pentru a identifica materialele utilizate, starea de „sanatate” a acestora - degradarile suferite in timp, puntile termice sau mai bine spus zonele cele mai putin izolate si care aduc pierderi de energie. O metoda de identificare rapida si care ne ofera o imagine completa a anvelopei casei este termografia. Aceasta este una din metodele moderne ce se poate utiliza in cadrul unui audit energetic pe care vi-l recomandam atunci cand nu aveti date despre locuinta in speta.



Studiile efectuate au dus la o anumita cuantificare de principiu a valorii pierderilor termice raportate la suprafetele constructiei, acestea sunt simbolizate in schita urmatoare. Dupa cum se observa, cele mai mari pierderi termice se inregistreaza pe elementele superioare ale acoperisului (pod, terasa sau mansarda), pe zona ferestrelor la care adaugam diferite neetanseitati ale anvelopei si zonele vitrate. Din mesajele postate de utilizatori pe forumul Misiunea Casa, constatam ca problemele cele mai mari sunt cele legate de izolarea spre pod, in pod sau izolarea mansardelor. Sunt invocate probleme legate de incalzirea sau racirea prea rapida a spatiilor aflate la nivelele superioare spre acoperis, prezenta condensului sau mucegaiului, prezenta unor curenti de aer ce aduc disconfort.

 


Asadar, spatiile superioare ale constructiilor reprezinta zona ce trebuie tratata din punct de vedere termic cu maxima atentie si prioritar. Acestea sunt fie zone tampon intre spatiul locuibil si mediul exterior, fie zone mansardate ce sunt despartite de exterior prin structura acoperisului. Podul sau mini-podul specific unor mansardari reprezinta spatii critice cu influenta mai mult decat semnificativa asupra confortului interior si eficientei energetice a casei.


Alaturi de specialistii Isoterm, dorim sa descoperim una din cele mai bune metode de izolare ale spatiului din pod si anume izolatia cu spuma poliuretanica. Ne propunem sa intelegem principiul de izolare corecta al acestor spatii si ce avantaje substantiale aduce utilizarea spumei poliuretanice cu celula inchisa sau deschisa, pentru astfel de aplicatii.


Ca in orice tip de lucrare in domeniul constructiilor si nu numai, primul pas il reprezinta pregatirea substratului sau asigurarea conditiilor optime pentru adaugarea unor noi straturi de materiale in conditii tehnice corespunzatoare. Fara acest pas nu putem obtine maximul de rezultate de la materialele ce compun solutiile tehnice si anume calitate si durabilitate. Suprafata podului este constituita pe de o parte de planseul ce il desparte de etajul inferior, zonale laterale denumite frontoane (dupa caz) si structura sarpantei compusa din capriorii acoperiti cu asteriala. Cel mai raspandit material utilizat pentru aceste structuri la casele individuale este lemnul. Calitatea acestuia difera foarte mult si putem intalni foarte multe cauzuri cand lemnul utilizat este de o calitate inferioara, cu defecte, prezenta scoartei sau diferite resturi de materiale ramase de la operatiuni de cofrare anterioare.
Din toate aceste motive se impune realizarea unui prim pas, curatarea intregii structuri din lemn, pentru a elimina orice material ce poate impiedica aderenta izolatiei cu spuma poliuretanica. Oricat de “lipicioasa” poate sa para spuma poliuretanica exista limite de aderenta si acestea trebuie respectate pentru a avea o garantie a lucrarii. Umiditatea lemnului este un alt parametru important, o umiditate de maxim 18-20% fiind maximul acceptat pentru aplicarea izolatie cu spuma poliuretanica.

 

O alta operatiune importanta, cu rol in eliminarea pierderilor prin neetanseitati este inchiderea tuturor zonelor perimetrale. Acestea sunt reprezentate de baza acoperisului, spre sageac dar si pe perimetrul frontoanelor. Este recomandata inchiderea si izolarea pe exterior a acestor zone pentru a acoperire cat mai buna a zonelor de punte termica si sa existe o suprapunere a zonelor izolate interior – exterior.

Idealul in domeniul izolatiilor termice il reprezinta alegerea materialului de izolatie si dimensionarea acestuia pe baza unor date certe despre cladire, rezultate in urma unui audit energetic. Acesta poate stabili necesarul de izolatie al cladirii prin metode ingineresti, prin calcul, plecand de la nevoile constructiei. Alegand solutia de izolare cu spuma poliuretanica de la Isoterm beneficiezi de audit energetic gratuit ce include masuratori termografice, cu infrarosu si de umiditate.



Spuma poliuretanica este un material de izolare termica dar si fonica foarte eficient, el fiind format prin amestecarea a doi compuși lichizi, poliol și izocianat. Acestea vor reactiona intre ele si vor forma o spuma ce expandeaza atunci cand spuma este aplicata, umpland toate golurile si crapaturile de pe substrat. Din acest motiv spuma poliuretanica poate fi aplicata pe o varietate de suprafețe: beton, metal, lemn si alte materiale, astfel ca poate fi utilizata pentru izolarea unei game largi de structuri, inclusiv a podurilor.


Doua aspecte sunt foarte importante atunci cand utilizam spuma poliuretanica: alegerea sortimentului potrivit de spuma poliuretanica (cu celula inchisa sau cu celula deschisa) si calcularea grosimii de aplicare. De acesti doi parametrii depinde foarte mult eficienta izolatiei ce se va obtine. Indiferent despre ce tip de izolatie discutam, lipsa golurilor in structura izolatiei este obligatorie si din acest motiv spuma poliuretanica este perfecta, deoarece sigileaza eficient orice tip de suprafata, indiferent de cat de complicate sunt detaliile constructive.

 

discutii spuma poliuretanica forum

Avantajele utilizarii spumei poliuretanice pentru izolarea podului

 

Fiind un material versatil, spuma poliuretanica poate sa fie aplicata astfel incat sa se acopere cu usurinta, asa cum nu poate face niciun alt material in conditii de eficienta ridicata. In zona podurilor intalnim cele mai multe probleme legate de iregularitatea suprafetelor ceea ce ne poate face sa intampinam dificultati in izolare,  cum ar fi:


1. Etanseitatea
 

O lipsa de etanseitate in izolatia podurilor duce la cresterea pierderilor de energie. Prin expandarea spumei poliuretanice in cele mai mici spatii de la nivelul fiecarei structure, vom obtine etanseitatea necesara.

 

2. Caracteristicile dimensionale
 

Acoperisul fiecarei case are o anumita arhitectura, aceasta poate insemna dverse forme si dimensiuni ale suprafetelor, diverse dimensiuni interioare ale elementelor si o multime de zone de imbinare atipice la interior. Asadar personalizarea este absolut necesara pentru a putea mula izolatia termica pe structura interioara a podului, de cele mai multe ori fiind aproape imposibil sa obtinem rezultate bune u materiale rigide sau diferite saltele de izolatie. Pentru a depasi problema dimensionala a materialelor clasice pe diferitele suprafete neregulate optam pentru spuma poliuretanica. Astfel, singura alegere pe care trebuie sa o facem este doar stabilirea tipului de spuma poliuretanica utilizata, cu celula inchisa sau deschisa, grosimea minima a stratului va trebui sa fie de cel putin 5cm in varianta cu celula inchisa si minim 10cm pentru celula deschisa.

pareri isoterm forum

 

3. Accesibilitatea

Podurile pot avea diferite marimi, de la podurile clasice cu inaltime mare pana la spatii de pod reduse, asa cum este cazul unor tipuri de mansarde ce pastreaza doar o mica zona centrala cu pod, neutilizabil. In aceste zona dar si la acoperisurile cu inclinatie mica, acolo unde zona dinspre cosoroaba este greu accesibila putem avea probleme de acces in vederea aplicarii izolatiei. Si in acest caz spuma poliuretanica este avantajoasa pentru ca permite aplicarea usoara in cele mai inaccesibile spatii, fiind nevoie de doar cativa cm pentru a pulveriza materialul in aceste spatii limitate, cu un consum minim de timp si fara logistica suplimentara.

 

4. Izolam in pod, dar ce sortimente de spuma poliuretanica folosim?

Cum am discutat mai sus, suprafata podurilor este compusa din mai multe tipuri de suprafete, plaseul, sarpanta etc. Fiecare in parte poate fi izolata intr-un anumit mod in functie de specificul cladirii, modul de utilizare sau alte considerente, motiv pentru care alegem solutii individuale, adaptate constructiei.

5. Planseul catre pod

In principiu, un pod neutilizat, fara vreo alta utilitate, nu necesita izolare termica fata de exterior. In acest caz ne putem canaliza atentia spre izolarea planseului spre pod pentru ca aceasta devine suprafata ce separa interiorul incalzit si locuit fata de exterior si va trebui sa reducem pierderile de energie sau transferul de energie la acest nivel, indiferent de anotimp.

Pentru izolarea planseului spre pod este recomandata o izolare cu spuma poliuretanica cu celula inchisa atat din punct de vedere termic cat si al efectului de bariera de vapori pe care il creeaza. Grosimea minima este de 5cm iar cea recomandata de 10cm, estimativ putem avansa un pret de la 59lei fara TVA.

 

6. Acoperisul, sarpanta

Izolarea acestor zone este  importanta in cazul mansardelor realizate partial sau total in structura acoperistului iar izolarea eventualului mini-pod ramas peste mansarda este obligatorie.

Pentru izolarea acoperisului, prin pod, pot fi aplicate ambele sortimente. Din considerente tehnice si economice, o grosime de minim 10cm de spuma poliuretanica cu celula deschisa este o varianta minima recomandata, ideal circa 20cm. Costul de plecare al acestei solutii pleaca de la 45 lei fara TVA.

7. Peretii acoperisului

Putem alege tipul de spuma poliuretanica in functie de caracteristiile constructive ale acestora (zidarie, lemn) dar si de existenta unor izolatii exterioare pe aceste suprafete, asa cum este indicat. Daca pe exterior nu exista izolatie sau daca structura este din zidarie, este necesara o spuma poliuretanica cu celula inchisa. Daca avem o structura din lemn si avem o izolatie exterioara, recomandam aplicarea unei spume poliuretanice cu celula deschisa. Grosimile recomandate variaza intre 5-7cm pentru celula inchisa si 10-15cm pentru varianta cu celula deschisa.

Izolarea podurilor este obligatorie si aduce beneficii intregii structuri, asa cum am vazut: pe aici inregistram cele mai mari pierderi de energie la nivelul casei! Aceasta „caciula” a casei are numeroase zone de imbinare si devine o punte termica cu influente negative majore. Utilizand o solutie de izolare cu spuma poliuretanica, vei reusi sa cresti eficienta energetica a casei, sa sporesti confortul interior, sa reduci zgomotul transmis catre interior dar sa si cresti valoarea casei.

Pentru orice informati in domeniul izolatiei cu spuma poliuretanica, nu ezita sa apelezi la specialistii Isoterm, poti descoperi universul izolatiilro cu spuma poliuretanica printr-o simpla solicitare de oferta. Deasemenea, utilizand formularul de contact poti obtine un audit energetic gratuit la orice comanda de izolatii cu spuma poliuretanica pentru casa ta!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai frecvente cauze pentru inundatia terasei circulabile Cele mai frecvente cauze pentru inundatia terasei circulabile
Primele sfaturi din 2018 (I): “Asa vreau sa izolez podul. Este in regula?” Primele sfaturi din 2018 (I): “Asa vreau sa izolez podul. Este in regula?”
Confortul oferit de o pardoseala izolata Confortul oferit de o pardoseala izolata
Termoizolatia | Panouri termoizolante Termoizolatia | Panouri termoizolante
Izolarea mansardei si controlul umiditatii Izolarea mansardei si controlul umiditatii
Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului

Vezi mai multe articole