In timp ce majoritatea tarilor lumii se confrunta cu problema colectarii selective, depozitarii si reciclarii gunoiului, Suedia a gasit solutia. Datorita unui foarte bun management al deseurilor, astazi, doar 1% din gunoiul produs in aceasta tara ajunge la goapa de gunoi.
Suedia transforma in energie jumatate din gunoiul pe care il produce. Deoarece gropile de gunoi nu sunt o solutie din cauza substantelor nocive care ajung in pamant, aceasta tara si-a concentrat atentia pe gasirea unor solutii alternative, astfel incat sa ajunga in mediu cat mai putine deseuri.
Cum a reusit Suedia sa ajunga la performanta de a recicla 99% din deseuri, astfel incat doar 1% ajung in gropile de gunoi? Simplu. A construit nu mai putin de 32 de centrale care produc energie electrica din deseuri. Aproximativ 250.000 de locuinte din aceasta tara scandinava sunt alimentate cu energie electrica produsa in aceste centrale, iar 20% din energia termica folosita de Suedia provine tot din aceste centrale.
Mai mult decat atat, Suedia a ajuns sa importe deseuri din tari precum Italia, Norvegia sau Marea Britanie. Mai precis, aproximativ 800 tone de gunoi provenit din alte tari ajung in centralele care produc energie electrica.
In timp ce Suedia este un exemplu de succes in gestionarea inteligenta a deseurilor, nu putem spune acelasi lucru despre Romania. Din pacate, tara noastra recicleaza doar 1% din deseuri, restul ajunge in gropile de gunoi, unde polueaza pamantul, aerul si apa.
Importing garbage for energy is good business for Sweden from Sweden on Vimeo.
1 Comentariu
calin diaconu
18 mai, 07:20
Felicitari pentru acest articol - as dori sa cunosc daca exista in apropierea Bucurestiului vreo unitate similara cu cea prezentata in film, respectiv o fabrica de ardere a gunoiului?! Ar fi super sa o putem vizita, si sa le promovam misiunea ... (Bucurestiul este una din zonele cele mai poluate ale UE!)