Teama de cutremur face jocurile pe piata imobiliara din Romania - 29 Aprilie 2009

29 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Zvonurile legate de iminenta producere a unor noi seisme in tara noastra este unul dintre factorii care influenteaza decizia clientilor cu privire la achizitionarea unui apartamant vechi, in ciuda preturilor competitive ale acestora. Tot mai multi clienti se orienteaza spre locuinte realizate dupa cutremurul din 4 martie 1977.
 
Chiar daca imobilele construite inainte de cutremurul din 1977 au un pret mai mic, clientii sunt tentati sa-si indrepte atentia spre apartamentele construite dupa acest an, punand pe primul plan gradul mai mare de siguranta al locuintelor realizate de comunisti dupa dezastrul de pe 4 martie.
 
„Odata cu incidentul de saptamana trecuta, potentialii clienti vor tatona piata inainte de a tranzactiona un apartament intr-un bloc vechi”, a confirmat, pentru CAPITt Online, Monica Marin, Partener Manager al companiei imobiliare EuroMetropola.
 
„O parte insemata din cumparatori se indreapta catre imobile cu cel mult patru etaje, construite dupa 1977. Specialistii spun ca apartamentele realizate dupa cutremurul din ’77 sunt mai sigure din punctul de vedere al rezistentei seismice, datorita modificarii normativelor dupa care au fost construite”, explica Monica Marin.
 
80% dintre solicitanti vor locuinte post ’77
 
Potrivit reprezentantei companiei imobiliare EuroMetropola, potentialii clienti incep sa isi puna problema daca fac o achizitie inspirata lasandu-se condusi de pretul atractiv, in detrimentul sigurantei si stabilitatii constructiei. Astfel, o mare parte a cumparatorilor se indreapta spre locuinte mai noi de 1977.
 
„Aproximativ 70-80% din cererea totala de apartamente vechi le vizeaza pe cele situate in cladiri ce au fost construite dupa 1977”, sustine, la randul sau, Catalin Serbanescu, consultant al companiei Coldwell Banker.
 
Varianta: cumperi ieftin, apoi consolidezi cladirea
 
Pentru clientii care dispun de bugete limitate si care se orienteaza catre anumite zone, anul constructiei blocului nu reprezinta o prioritate, pretul fiind factorul decizional. „Cu toate acestea, un interes sporit il prezinta imobilele din caramida, cu structura din beton, care, in viziunea clientilor, asigura un grad sporit de siguranta”, mai spune Monica Marin.
 
Cumparatorii care aleg imobilele de dinainte de 1977 mizeaza pe o viitoare consolidare a cladirii si considera ca principal avantaj spatiul verde existent in perimetrul blocului si distanta considerabila dintre imobile. „Pentru a obtine prin negociere un pret sub cel al pietei, clientii sunt dispusi sa achizitioneze proprietatea, urmand ulterior sa investeasca in renovarea si reabilitarea acesteia”, spun oficialii EuroMetropola.
 
Vechimea locuintei taie din pret
 
Daca nu influenteaza decizia de cumparare, „factorul 1977” atarna greu in stabilirea preturilor. „Mai mult ca oricand, un element cu greutate in pretul apartamentelor de acest gen pare sa fie anul de constructie: inainte sau dupa 1977”, a declarat Catalin Serbanescu. „Anul de constructie al imobilului reprezinta adesea un argument in favoarea cumparatorului, in procesul de negociere”, adauga Monica Marin.
 
„Trebuie sa facem diferentierea intre apartamentele vechi de dinainte de ’77 situate in centrul Capitalei si cele aflate in cartiere. Variatiile de pret sunt in acest context notabile, daca ne raportam la zona in care este amplasat imobilul. Pentru apartamentele din Centru, proprietarii care cer pretul zonei, sunt foarte putin deschisi negocierii, in timp ce in cartiere, proprietarii sunt mult mai flexibili”, a mai spus Marin.
 
Exemplificand cu unele cazuri concrete din luna martie, preturile la imobilele mai noi sunt mai mari decat cele cerute pentru imobilele mai vechi. Astfel, o garsoniera in Drumul Taberei, zona Moghioros, de 34 mp, etaj intermediar, in bloc contruit in 1979 a fost vanduta cu pretul de 41.000 euro, conform datelor Coldwell Banker. In acelasi timp insa, un apartament cu 3 camere in Militari, de 71 mp, in bloc construit in 1973 a fost vandut la pretul de 67.000 euro.
 
Si bancile tin cont de imobilele vechi
 
Daca decizia finala a clientului si pretul sunt influentate intr-un grad ridicat de vechimea apartamentelor, si bancile tin cont de acest lucru in momentul acordarii creditelor ipotecare, potrivit firmei Coldwell, acest lucru fiind sustinut si de reprezentantii OTP Bank contactati de CAPITt Online.
 
„Valoarea imobilelor achizitionate sau care reprezinta garantii imobiliare este stabilita prin actul de evaluare intocmit de evaluatorii agreati de catre banca. In prezent, nu exista prevederi exprese in ceea ce priveste data constructiei imobilului (inainte sau dupa 1977), insa este probabil ca acest element sa influenteze valoarea evaluata a imobilului respectiv, alaturi de gradul de uzura, zona, imbunatatiri etc”, a declarat pentru CAPITt Online Adrian Chichita, Director Executiv Adjunct, Divizia Retail a OTP Bank Romania.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Saint-Gobain Romania se implica in proiectul BIG BUILD 2019, realizat in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania Saint-Gobain Romania se implica in proiectul BIG BUILD 2019, realizat in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania
Lista lui Richter: blocurile care s-ar prabusi la cutremur Lista lui Richter: blocurile care s-ar prabusi la cutremur
Record de inscrieri la DIPLOMA 2021 Record de inscrieri la DIPLOMA 2021
Locuinte subventionate Locuinte subventionate
Centralele se verifica din doi in doi ani Centralele se verifica din doi in doi ani
Intretinerea, cu 50% mai scumpa decat in 2005 - 17 DECEMBRIE 2008 Intretinerea, cu 50% mai scumpa decat in 2005 - 17 DECEMBRIE 2008

Vezi mai multe articole