Teatrul Nottara

Teatrul Nottara

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Teatrul NOTTARA, situat pe Bulevardul Magheru, una dintre cele mai importante artere comerciale ale capitalei, a fost fondat in 1947, ca Teatrul ARMATEI, capatand mai tarziu drept patronimic numele marelui actor roman Constantin Nottara (1859-1935). La acea vreme, in fruntea teatrului se afla George Vraca, nume de prestigiu al scenei romanesti. In 1964, dupa moartea lui Vraca, al carui ultim rol a fost Richard al III- lea, la directia teatrului a fost numit dramaturgul Horia Lovinescu.

Incepand cu directoratele lui George Vraca si Horia Lovinescu, Teatrul NOTTARA s-a definit ca un teatru de repertoriu, cu o personalitate distincta in peisajul artistic romanesc. Datorita valorii echipei sale, NOTTARA a reusit sa-si atraga un public fidel. Fara a-si nega vreo clipa caracterul popular, Teatrul NOTTARA a reusit sa mentina, intre cele 320 de titluri din dramaturgia romaneasca si universala, propuse publicului de-a lungul a peste 50 de ani de existenta, un echilibru benefic intre divertisment si tematica filosofica, intre rasul eliberator si gravitatea problemelor existentiale.

In special in cele peste doua decenii legate de prezenta lui Horia Lovinescu, Teatrul NOTTARA si-a ridicat stacheta ofertelor si a facut propuneri incitante in scopul unei deschideri culturale, prin innoire problematica si estetica, mentinandu-si constant audienta publicului. De asemenea, a acordat o atentie deosebita marelui repertoriu universal, consemnand in istoria sa montari de referinta cu texte de Shakespeare, Molière, Ibsen, Cehov, Gorki, Dostoievski, Albee, O’Neill, Pirandello, Garcia Lorca, G. B. Shaw s.a. Tot aici au fost abordate pagini relevante ale dramaturgiei clasice romanesti (Alecsandri, Caragiale, Camil Petrescu, Mircea Stefanescu etc). Au avut loc si premierele absolute ale majoritatii pieselor lui Horia Lovinescu; au fost jucate creatiile celor mai importanti autori romani, fiind lansati si numerosi dramaturgi contemporani.

Teatrul NOTTARA a dobandit, de-a lungul anilor, numeroase premii nationale si internationale, reprezentand arta romaneasca la mari festivaluri din lumea intreaga, in Franta, Bulgaria, Mexic, Grecia, Rusia, Argentina, Chile, Uruguay, Ucraina, Germania, Portugalia, Ungaria, Canada, SUA, Austria. Principalul sau patrimoniu il constituie echipa de actori, majoritatea edificandu-si aici o buna parte din cariera profesionala, completata de creatii in cinematografie, la televiziune si radio. Dintre artistii sai celebri, de ieri si de azi, ii amintim pe: N. Baltateanu, George Calboreanu, Lilly Carandino, Lia Sahighian, Toma Dimitriu, Marcel Gingulescu, Jules Cazaban, Constantin Ramadan, George Vraca, Vladimir Maximilian, George Trestian, Ninetta Gusti, George Constantin, Sandu Sticlaru, Gilda Marinescu, Stefan Iordache, Ion Dichiseanu, Alexandru Repan, Anda Caropol, Melania Cirje, Margareta Pogonat, Lucia Muresan, Stefan Radof, Stefan Sileanu, Emil Hossu, Petrica Popa, Marga Barbu, Dana Dogaru, Ioana Craciunescu, Horatiu Malaele, Dragos Paslaru, Ruxandra Sireteanu, George Alexandru, Victoria Cocias, Constantin Codrescu, Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu, Tania Filip, Ilinca Goia, Ion Haiduc, Cerasela Iosifescu, Cristian Sofron, Valentin Teodosiu, Camelia Zorlescu.

In prezent, Teatrul NOTTARA, condus de cunoscutul actor de teatru si film Mircea DIACONU, este o institutie publica de cultura aflata sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, functionand ca o companie permanenta cu un colectiv artistic de 42 de actori angajati si cu o echipa tehnica si administrativa de pana la 100 de membri. In fiecare stagiune, ruleaza un repertoriu cu cel putin 15 titluri, atat la Sala Magheru - “Horia Lovinescu” – scena italiana cu o capacitate de 485 de locuri (dimensiuni: 8,5x11m), cat si la Sala Studio – “George Constantin” - un spatiu elegant si functional cu maximum 99 de locuri (dimensiuni aproximative: 6,5x6,5m).

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Concurs Misiunea Casa – Castiga o invitatie la conferinta ROCAD Concurs Misiunea Casa – Castiga o invitatie la conferinta ROCAD
Consumatorii de Gadgeturi Consumatorii de Gadgeturi
9 dintre cele mai faimoase conace parasite de pe Terra 9 dintre cele mai faimoase conace parasite de pe Terra
Trenduri in designul de interior Trenduri in designul de interior
Constructii vechi si noi Constructii vechi si noi
Pentru un plus de personalitate da-i spatiului tau o nota de eleganta si stil folosind plinte decorative, cornise si brauri Pentru un plus de personalitate da-i spatiului tau o nota de eleganta si stil folosind plinte decorative, cornise si brauri

Vezi mai multe articole