Tehnologii noi pentru irigarea gradinii

03 iunie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Amenajarea unei gradini nu inseamna doar plantarea de flori, arbusti si arbori sau instalarea gazonului. Sunt multe alte lucrari de care va depinde pe viitor frumusetea gradinii dumneavoastra, iar una dintre ele este chiar importanta in zilele caniculare.
Sistemele clasice cu tevi impanzite prin toata curtea si surprizele aparute din diverse cauze sunt acum de domeniul trecutului. Specialistii in domeniul irigatiilor au studiat cum poate fi asigurata sursa necesara de apa intr-o gradina, astfel incat sa se dezvoltare frumos si armonios, dar sa ofere in acelasi timp si un confort sporit proprietarului.
 
Marca internationala ECO Rain® prezinta o adevarata inovatie in tehnologia de irigare, bazata pe tuburi cu picurare cusute intre doua straturi ce le infasoara, intr-un geotextil special din polipropilena de 250 g/m2. Irigarea se face prin efectul de saturare a tesaturii cu apa si prin rezultatul actiunii capilare al acesteia, care asigura o udare uniforma pe intreaga zona a radacinilor. Capacitatea de retinere a apei este de 4 litri pe m2, iar presiunea de lucru in conducta de 1- 4 bari. Lungimea maxima recomandata este de pana la 140 de metri, in functie de presiune si compozitia geologica a solului. Datorita structurii textile de baza a covorului, creste capacitatii de stocare a apei din sol, reduce eroziunea si ajuta la imbunatatirea zonelor cu vegetatie slaba.
 
Montarea trebuie luata in calcul inainte de amenajarea propriu-zisa a gradinii, pentru ca acest sistem se instaleaza la radacina plantelor. Specialistii il recomanda ca fiind mult mai avantajos decat sistemul traditional cu tevi si program de irigare la suprafata. Noul sistem va ofera posibilitatea pregatirii unui picnic pe iarba din gradina chiar in timpul irigarii, pentru ca aceasta nu afecteaza in niciun fel terenul de la suprafata. Sistemul ECO Rain® se instaleaza la o adancime recomandata de producator in functie de speciile de plante si arbori din gradina, peste care se adauga pamantul si fasiile de gazon, acolo unde este cazul. Este un sistem invator ce permite economii de pana la 70% la consumul de apa si o uniformitate perfecta a gazonului, comparativ cu sistemele traditionale de irigatii, unde proprietarii se confruntau cu mirosul neplacut al apei tratate sau evaporari rapide ale apei provocand zone aride.
 
Este potrivit nu doar pentru amenajarile din curtea casei, ci si pentru aplicatii in cazul acoperisurilor verzi, vegetatia in pante, pe taluzuri, terenuri de golf si stadioane. In sectorul agricol, este foarte des utilizat de producatorii de capsuni si proprietarii de vita de vie.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Cristian CRISTIAN IONUT

20 mai, 12:00

Buna ziua,
M-ar interesa un astfel de sistem pentru o suprafata de 350 m2. Cu ce firma sau o persoana de contact va rog mult.
O zi foarte buna,
Cu stima, Cristin Bocioc

Alte articole

Pregatirea de toamna a gradinii (I) – 5 pasi importanti inaintea iernii Pregatirea de toamna a gradinii (I) – 5 pasi importanti inaintea iernii
Cum ne pregatim gradina pentru sezonul rece Cum ne pregatim gradina pentru sezonul rece
Crinul (lilium) (I) Crinul (lilium) (I)
Caderea plantutelor dupa repicare Caderea plantutelor dupa repicare
Ce sa iei in calcul cand amenajezi o alee de acces auto. Ce sa iei in calcul cand amenajezi o alee de acces auto.
Fertilizarea rasadurilor de legume Fertilizarea rasadurilor de legume

Vezi mai multe articole