Termoizolarea sarpantei intre capriori

Termoizolarea sarpantei intre capriori

02 martie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 Stai la casa. Ai inlocuit batrana tocarie de lemn cu una moderna, termoizolanta, din termopan. Ai termoizolat si peretii cu polistiren expandat, precum si pardoseala cu polistiren expandat. Ai bine, o idee buna ar fi sa termoizolezi si acoperisul. Din pierderile energetice ale unei case, aproximativ 25% dintre acestea se realizeaza prin acoperis, 30% prin ferestre si 35% prin pereti.
 
Materialul termoizolant folosit poate fi polistirenul, vata minerala, vata bazaltica,  spuma poliuretanica sau celuloza. Totusi, materialul cel mai folosit si recomandat este vata minerala din fibra de sticla, material prezentat sub forma de saltea rulata, ce poate fi usor manevrat si aplicat. Grosimea optima a stratului de vata minerala este de 10-20 centimetri. Vata minerala are avantajul ca este rezistenta la trecerea aerului, stiut fiind faptul ca podul sau mansarda este elementul casei cel mai expus la intemperii.
 
Montarea unei astfel de termoizolatii se face in cativa pasi simpli:
1. Pe capriori se monteaza elemente de fixare.
2. Vata minerala este derulata in spatiul dintre capriori. Acesta va constitui primul strat de termoizolatie
3. Se fixeaza profile de metal, perpendicular pe capriori.
4. Vata minerala este derulata intre profilele de metal. Acesta va constitui cel de-al doilea strat de termoizolatie
5. Pe suprafata vatei minerale, catre interiorul podului, se monteaza o membrana fabricata din fibre poliamidice. Aceasta are permeabilitate la vapori, evitandu-se astfel acumularea vaporilor in materialul izolant, mucegairea si degradarea acestuia
6. Pentru montarea membranei se foloseste banda dublu adeziva
7. Fasiile de membrana se vor suprapune una peste cealalta, suprapunerea fiind de 10-15 centimetri. Peste suprapuneri se va aplica banda adeziva
8. Se monteaza placi de gipscarton, placaje din lemn sau lambriuri
 
Fie ca termoizolezi acoperisul doar pentru a minimiza pierderile de caldura sau pentru a amenaja camere de locuit in pod, o astfel de lucrare isi merita toti banii, indiferent ca o realizezi singur sau apelezi la un meserias.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Nicolae Bratila

20 iunie, 12:13

Buna ziua,

Dorim sa izolam podul, ulterior sa il amenajam in spatiu locuibil. In momentul de fata suntem in dilema in ceea ce priveste metoda de izolare, spuma poliuretanica vs. vata minerala/bazaltica. Am inteles ca eficacitatea este mai ridicata in favoarea spumei, insa puteti sa imi dati informatii in ceea ce priveste impactul asupra sanatatii? Sunt substante chimice in ambele variante si nu stim care dintre ele este mai recomandata din acest punct de vedere in spatiu locuibil.

Multumesc,

Alte articole

O investitie profitabila: termoizolatia de interior O investitie profitabila: termoizolatia de interior
Termoizolatia casei (II) Termoizolatia casei (II)
Izolatia exterioara a casei: cand este necesara si ce materiale se folosesc? Izolatia exterioara a casei: cand este necesara si ce materiale se folosesc?
Hidroizolatia care va protejeaza beciul Hidroizolatia care va protejeaza beciul
Izolarea caselor din lemn cu spuma poliuretanica Izolarea caselor din lemn cu spuma poliuretanica
Sfaturi generale despre termoizolarea cu polistiren Sfaturi generale despre termoizolarea cu polistiren

Vezi mai multe articole