on

Tot ce trebuie sa stii despre acoperisul verde

30 octombrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Acoperisul casei are rolul de a proteja cladirea de factorii externi, precum: ploaia, vantul, grindina, zapada etc. si poate fi considerat elementul cel mai important avand in vedere atat rolul structural, cat si cel arhitectural. Din acest punct de vedere, este un ansamblu - cheie pentru rezistenta si arhitectura casei, pentru durabilitatea in timp, dar si pentru confortul familiei, toate acestea constituind motive pentru o informare corecta inainte de alegerea tipului de acoperis si a materialelor din care sa fie realizat.

 

Acoperisul verde - varianta prietenoasa cu mediul

 

Cu totii ne dorim un acoperis care sa aiba o durata mare de viata, sa ofere izolatia termica si fonica necesare si sa nu isi piarda din proprietati. Pentru aceasta trebuie sa gasim varianta optima in functie de mai multe elemente ce tin de tipul constructiei, caracteristicile climatice ale zonei, dar si incadrarea in elementele naturale de relief si vegetatie. Spunem incadrarea in elementele de relief si vegetatie pentru ca dincolo de optiunile pentru invelitorile deja obisnuite, reprezentate de cele patru categorii de tigla: tigla ceramica, tigla metalica, tigla din beton si tigla din sindrila/material bituminos, exista o optiune care este considerata cea mai ecologica varianta, un acoperis viu denumit „acoperisul verde”.

 

 

Un acoperis verde este, fara doar si poate, un acoperis viu ce se poate integra perfect in natura inconjuratoare si ce poate suplini o parte din vegetatia distrusa prin construirea cladirii. Pentru ca un astfel de acoperis este destul de complex fata de cele clasice, proiectul trebuie sa fie realizat impecabil de la bun inceput, evitand pe cat posibil erorile de proiectare sau de executie care pot afecta nu doar acoperisul in sine, ci intreaga cladire.

 

Sa vedem in ce consta un acoperis verde, care sunt avantajele si cum se realizeaza acesta.

 

De ce sa alegem un acoperis verde?

 

Pentru ca un acoperis verde presupune acoperirea intregii cladiri cu sol si vegetatie, acest tip de acoperis natural imbunatateste considerabil calitatea aerului si poate ajuta la amenajarea unui spatiu natural, mai ales atunci cand este realizat in zonele urbane, acolo unde betonul si asfaltul sunt preponderente. Pentru ca exista un strat de sol pe acoperis, se subintelege ca este necesara dimensionarea unui sistem hidroizolator complex inainte de asezarea acestuia, fiind necesara montarea unor sisteme de irigatii si drenare a apei.

 

Avantajele acoperisurilor verzi

 

Alegerea si montarea unui acoperis verde este un gest salutar, benefic pentru mediul inconjurator si pentru locatari. In special in zonele urbane, acolo unde populatia resimte cel mai bine efectul negativ indus de poluare, un astfel de acoperis poate fi de real ajutor. Sa trecem in revista cateva dintre avantajele acoperisurilor verzi:

  • Calitatea aerului: prin procesul de fotosinteza, plantele proceseaza dioxidul de carbon, transformandu-l in oxigen. Mai multe acoperisuri verzi, mai mult aer curat de respirat!
  • Drenaj natural: in cazul acoperisurilor plate (tip terasa) intalnite in proportie foarte mare la constructiile multifamiliale, din cauza ploilor se pot acumula cantitati mari de apa, iar acestea pot genera daune semnificative. Un acoperis vegetal va functiona ca un hidroizolant natural, absorbind o mare parte din apa acumulata.
  • Reducerea temperaturii: plantele au capacitatea de a absorbi radiatia solara, circa 50% din aceasta este absorbita si numai 30% este reflectata de un acoperis verde. In acest mod vom obtine un acoperis cu o temperatura scazuta care va avea efect si asupra climatului interior al locuintei, eliminand posibilitatea supraincalzirii.
  • Zgomotul ambiental: vegetatia si solul instalate pe acoperis vor fi o bariera pentru zgomotul din exterior, reducand considerabil transmiterea zgomotului in ambele sensuri.

 

 

Pentru ce constructii se preteaza acoperisul verde?

 

In principiu, un acoperis verde poate fi realizat pe orice tip de constructie, posibilitatile in amenajarea unui acoperis fiind foarte diversificate. Acesta poate fi montat atat pe acoperisurile plate, dar si pe cele inclinate. Cateva exemple concrete:

 

  • Pentru case: poate fi realizat atat pentru locuintele noi cat si pentru cele ce necesita renovarea acoperisului. Acoperisul verde este cea mai eficienta solutie pentru ca are proprietati naturale de izolare, ceea ce inseamna ca acesta va eficientiza costurile de energie si va reduce, in egala masura, zgomotul ambiental.
  • Pentru terase: acoperirea teraselor sau a locurilor de alimentatie publica cu acoperisuri verzi poate reprezenta amenajarea unui spatiu natural pentru clienti sau utilizatori.
  • Pentru hale, cladiri de tip „mall” sau alte constructii: expertii au identificat o legatura intre montarea unui acoperis verde si cresterea productivitatii si a satisfactiei. Astfel, pentru orice tip de cladire comerciala sau productie, acoperisul verde va oferi utilizatorilor (clienti, angajati, etc.) o energie pozitiva.

 

Orice proiect de acest tip porneste de la o idee si de la o locatie bine definite. Pentru ca in acest articol discutam de un acoperis ecologic, verde, niciun exemplu practic nu se putea incadra mai bine decat proiectul pe care il vom prezenta in continuare.

 

Acoperis verde pentru crama

 

Nu poate fi arhitect mai inspirat decat cel care aflat in zona viticola Dragasani, in mijlocul unei podgorii, sa creioneze si sa realizeze un ansamblu de constructii cu acoperis verde. Atunci cand pasesti pe aleile podgoriei poti spune ca simti cu adevarat cum legatura dintre pamant si soare este stabilita de vita de vie care se hraneste cu energia solului si isi rasfata boabele „Negrului de Dragasani” in razele acestuia.

 

Istoria locului ne fascineaza si drept marturie a trecutului este Vila Dobruta recent renovata de arhitectul Alexandru Beldiman. Alaturi de istorie si traditia vinului s-a alaturat si noua crama Avincis, finalizata si deschisa pentru iubitorii vinului in anul 2011.

 

            

 

Crama Avincis este o constructie verde realizata pe mai multe niveluri (3), la nivelul solului se situeaza spatiul destinat receptiei si prelucrarii strugurilor, la etajul inferior se afla partea de pastrare si invechire a vinului, iar la nivelul acoperisului descoperim, realizat dintr-o portiune plata cu doua laterale inclinate, cateva spatii pentru gazduirea iubitorilor de vin. Intreaga constructie este perfect integrata in arhitectura terenului, parca rasarind din sol si indreptandu-se catre soare cu toata forta intinsului verde. Acoperisul ecologic contribuie la realizarea conditiilor necesare in spatiile interioare, acolo unde mediul trebuie sa fie strict controlat din punct de vedere al temperaturii si umiditatii. Solutia tehnica si furnizarea componentelor necesare pentru realizarea acoperisului verde de la Crama Avincis au fost asigurate de specialistii de la Tegola Romania.

 

 

 

Acoperis verde - Montaj si straturi componente

 

Montarea unui acoperis vegetal presupune instalarea mai multor materiale, solutii si sisteme. Plecand de la exemplul unui proiect complet, iata care sunt sistemele care urmeaza a fi montate, incepand de la interior spre exterior:

 

  • sistem hidroizolant si strat de protectie pentru radacinile plantelor;
  • sistem de drenaj al apei;
  • sistem de separare sau de filtrare;
  • mediu de crestere (solul);
  • sistemul de vegetatie.

 

Pentru ca toate aceste sisteme sunt destul de complexe si necesita alegerea si utilizarea unor materiale profesionale iti recomandam ca proiectarea, executia si punerea in opera sa fie efectuate numai de catre profesionisti si doar in urma unei evaluari complexe, realizate de experti.

 

Etapele de montaj ale acoperisului verde la crama Avincis

 

Pasul 1 - Expertiza cladirii

 

Solul, plantele si restul sistemelor constituie o greutate suplimentara pe structura de rezistenta a cladirii. In anumite cazuri, o structura subdimensionata nu va permite montarea acoperisului verde si ar putea fi necesara consolidarea cladirii in prealabil. Asadar, in primul rand, chiar inainte de realizarea proiectului, iti recomandam sa apelezi la un inginer care sa identifice caracteristicile constructiei si daca aceasta poate suporta o astfel de incarcatura. In cazul cramei Avincis nu a fost cazul pentru ca structura a fost de la bun inceput proiectata sa fie acoperita cu un acoperis verde, fiind o structura masiva din beton armat. Pe placa de beton armat a fost turnata o sapa de panta pentru a realiza un strat de egalizare si pentru a permite montarea corecta a urmatoarelor straturi.

 

Pasul 2 – Izolarea acoperisului

 

Consta, in principiu, intr-un sistem de membrane hidroizolante, care va impiedica apa sa se infiltreze in cladire. Peste stratul de sapa de panta s-a aplicat o amorsa bituminoasa General Rapid Primer ce are rolul de a asigura puntea de aderenta necesara pentru fixarea membranei de difuzie Pegasus Spotaplicata la flacara in puncte si a barierei de vapori Virgo P. Impreuna, aceste doua straturi formeaza un sistem pentru controlul difuziei vaporilor.

 

Pentru ca dincolo de izolatia oferita de sol este necesara si prevederea unor straturi termoizolatoare care sa aduca acoperisul la o rezistenta termica optima, pentru termoizolare s-a folosit polistiren extrudat de 100 mm pe zona orizontala sau 50 mm (pe plan inclinat), lipit la rece in puncte. Pentru protectia termoizolatiei s-a folosit un strat geotextil „Mactex BN 50.1”.

 

A urmat aplicarea sistemului hidroizolator efectiv compus din doua straturi de membrane hidroizolante „Gemini Antiradice” de 4 mm, membrane special concepute pentru gradinile de pe acoperisuri si pentru terase verzi. Datorita aditivului special anti-radacini din compund, acestea rezista la actiunea de perforare a vegetatiei, asigurand o perfecta impermeabilizare a sistemului. Peste stratul hidroizolator a fost montat un strat suplimentar de separare si protectie mecanica, pentru a asigura o protectie maxima a acestor straturi sensibile la lovituri si socuri mecanice, eliminand orice risc de deteriorare.

 

Pasul 3 - Drenajul si retinerea apei

 

Solul acoperisului verde va fi in permanenta umed pentru a mentine verde si sanatos stratul de vegetatie. Astfel ca, este necesar prevederea unui strat de drenaj care sa permita drenarea apei, limitand retentia apei in sol. Acest strat filtrant – dar care are si rol de strat de aerare, este realizat din geocompozitul „Mix Drain +”. Inainte de stratul de drenaj, imediat peste hidroizolatie, a mai fost utilizat un strat de retentie a apei constand in membrana alveolara, din HDPE, cu perforatii pentru drenaj vertical „T Kone H XL”. Aceasta are rol de protectie mecanica a membranei de hidroizolatie si retentie de apa, in alveole, pentru pastrarea umiditatii in sol (mentine o rezerva de apa de pana la 5l/mp).

 

Pasul 4 - Substratul si vegetatia

 

Odata montate toate straturile sistemului am ajuns si la pasul final, adaugarea pamantului de cultura si a plantarii vegetatiei. Acoperisul cramei Avincis este realizat din vegetatie de tip gazon, fara alte plante. A fost adaugat un strat de circa 40-50 cm de sol fertil in care au fost montate si alte instalatii necesare etajului in care sunt amenajate spatii de cazare: instalatii electrice, instalatii sanitare, instalatii de irigare etc..

 

Pentru ca acoperisul este prevazut cu atic, coronamentul vertical a fost acoperit cu profile din tabla prevopsita, care asigura si inchiderile perfecte ale hidroizolatiei.

 

 

Un acoperis verde nu trebuie privit doar din punct de vedere estetic, caci el este un element constructiv foarte eficient. De la imbunatatirea calitatii aerului si pana la cresterea productivitatii, o astfel de investitie este cu siguranta extrem de avantajoasa.

 

Beneficiile acoperisului verde

 

Inainte de a iti lansa invitatia de a vizita Crama AVINCIS (oenoturism la Dragasani), locul unde va puteti bucura de clipe de relaxare pe aleile podgoriei (pline de liniste si soare) si sa degustati vinuri produse cu pasiune si respect pentru traditie si istorie, sa recapitulam care sunt beneficiile pe care le aduce un acoperis verde, asa cum este si cel realizat de Tegola Romania la aceasta crama:

  1. Retentie marita a apelor pluviale;
  2. Reducerea poluarii, a particulelor de praf;
  3. Atenuarea zgomotului;
  4. Cresterea izolatiei termice;
  5. Protejarea eficienta a impermeabilizarii impotriva actiunii razelor ultraviolete;
  6. Protejarea impermeabilizarii impotriva variatiilor de temperatura zi/noapte, vara/iarna;
  7. Imbunatatirea calitati vietii;
  8. Integrarea imobilului in ambientul natural;
  9. Cresterea valorii imobilului.

 

 

Toate acestea, in combinatie cu ideile tale care au nevoie de protectia in fata elementelor de mediu, fac orice proiect unul mai respectuos fata de natura.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Propunerile forumistilor Misiunea Casa: Cea mai avantajoasa solutie pentru invelirea casei Propunerile forumistilor Misiunea Casa: Cea mai avantajoasa solutie pentru invelirea casei
Acoperisul ventilat din sindrila bituminoasa: mai rezistent si etans cu pastila termoadeziva Acoperisul ventilat din sindrila bituminoasa: mai rezistent si etans cu pastila termoadeziva
Cum ne alegem acoperișul și care sunt aspectele fundamentale de care trebuie să ținem cont? Cum ne alegem acoperișul și care sunt aspectele fundamentale de care trebuie să ținem cont?
Detalii despre montarea membranelor pentru acoperisuri Detalii despre montarea membranelor pentru acoperisuri
Coama acoperișului – rol, tipuri, accesorii și montaj Coama acoperișului – rol, tipuri, accesorii și montaj
Acoperisuri pentru cladiri istorice Acoperisuri pentru cladiri istorice

Vezi mai multe articole