Totul despre lumina artificiala

26 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sa fie lumina!
 
Capacitatea de exprimare a arhitecturii mizeaza pe efectul, pe prezenta luminii. Lumina puternica accentueaza contrastele, intuneca umbrele si face sa straluceasca zonele luminate. Contrastul
induce o stare de tensiune intre masa (material) si umbra (imaterial), lasa volumele sa se puna in valoare pe sine si in raport cu volumele adiacente.
Atunci cand vorbim de lumina nu vom ignora nici una dintre componentele sale, caci alegerea luminii artificiale este la fel de importanta ca si orientarea casei dupa soare (dupa punctele cardinale). Caci oricata lumina am avea in incapere pe parcursul zilei (orientarea spre sud ofera o insorire uniforma pe parcursul intregii zile, orientarea spre est profita de lumina de dimineata iar cea spre vest, de lumina de dupa-amiaza), aceasta nu este suficienta pentru a satisface nevoile functionale si estetice.
Casa nu trebuie sa devina un adapost impotriva luminii puternice, dar nici receptor al acestei surse de viata. Locuinta traieste in lumina. Ea se orienteaza dupa soare si profita de toate facilitatile pe care i le poate oferi aceasta. Creeaza spatii care sa profite atat de lumina, cat si de umbra, in functie de nivelul de insorire si de temperatura, specifice fiecarui anotimp.
Lumina este material de constructie in arhitectura nordului si catalizatorul expresiei in tarile mediteraneene.
Daca ne gandim la profilul casei traditionale romanesti, putem spune ca acesta este ca o reverenta in fata soarelui. Daca in zonele calde (mediteraneene, Orientul Mijlociu) zona de umbra este o zona de adapost, un spatiu protejat, in arhitectura noastra populara, umbra da mai degraba efectul de ordonator de spatii, ea poate sa aiba un rol principal, un rol estetic si apoi unul functional.
Ca o completare si ca o prelungire a luminii naturale, lumina artificiala are scopul de a defini fiecare loc important din incapere. Daca proiectarea instalatiei electrice este facuta simultan cu proiectul casei sau al amenajarii interioare, atunci vom obtine un efect vizual armonios fara un efort fizic si material deosebit.
Exista trei tipuri importante de lumina artificiala pe care le vom cauta pentru obtinerea combinatiei celei mai adecvate: lumina generala (uniform distribuita), lumina locala (folosita pentru activitati specifice precum cititul) si lumina decorativa (care scoate in evidenta anumite detalii sau zone ale camerei).
Lumina din living reprezinta unul dintre cele mai importante detalii ale unei case. Intensitatea acesteia trebuie sa se adapteze functiei acestei camere (spatiu de reprezentare si de oaspeti).
|n bucatarie, amplasarea luminii se va supune in special criteriului functionalitatii, punandu-se in evidenta zonele specializate ale acesteia atat printr-o lumina generala, cat si printr-o lumina locala.
Baia cuprinde zone care au nevoie de lumina directionata (exemplu: zona oglinzii), dar si zone care au nevoie de lumina uniform distribuita.
De o lumina combinata este nevoie si in dormitor (lumina de atmosfera, culoare, dar si de citit).
 
Adaptarea iluminarii
 
Iluminarea cea mai simpla este conferita de o lustra centrala. Confortul vizual va fi insa mediocru in raport cu intensitatea luminoasa, deseori orbitoare, care accentueaza contrastele dintre lumina proiectata si umbre. Chiar daca este vorba de un corp de iluminat estetic, lumina va fi mai putin blanda, iar lustra va sublinia zonele umbrite ale camerei si chiar tavanul va parea mai jos decat in realitate.
Iluminarea indirecta. Becurile sunt ascunse privirii directe si lumineaza o suprafata care reflecta lumina in camera. Randamentul este mai mic, dar lumina va fi mai blanda si umbrele atenuate. Intr-o camera inalta, puteti dirija lumina ctre tavan cu ajutorul unor aplice murale, spoturi sau scafe.
Cu cat suprafata luminata este mai reflectorizanta, de exemplu un plafon acoperit cu un lac deschis, cu atat cantitatea de lumina returnata va fi mai mare.
Iluminarea punctiforma. In acest caz, corpurile de iluminat vor dirija fluxul de lumina asupra unui punct pe care doriti sa-l puneti in valoare. Lumina puternica si contrastanta este adecvata pentru luminarea unui birou, a unui colt destinat lucrului manual, sau pentru a pune in valoare un tablou sau lucru deosebit.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Top 5 tendințe în arhitectură în 2021 Top 5 tendințe în arhitectură în 2021
Arhitectura stadionului din Japonia Arhitectura stadionului din Japonia
Gradina Botanica Gradina Botanica
Concurs Misiunea Casa – Castiga o invitatie la conferinta ROCAD Concurs Misiunea Casa – Castiga o invitatie la conferinta ROCAD
Design de apartament pentru oameni creativi Design de apartament pentru oameni creativi
Real Estate & Construction Forum reuneste cei mai mari jucatori de pe piata de imobiliare si constructii Real Estate & Construction Forum reuneste cei mai mari jucatori de pe piata de imobiliare si constructii

Vezi mai multe articole