on

Tuta absoluta – metode de preventie si combatere

02 august, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tuta absoluta, cunoscuta si sub denumirile: molia tomatelor, tuta sau molia miniera a frunzelor de tomate, este o insecta originala din America de Sud. Aceasta face parte din familia Gelechiidae, ordinul Lepidoptera (fluturi), fiind o molie nocturna.

Tuta absoluta este un daunator recent aparut in Europa, in anul 2006 a aparut in Spania, in 2008 in Italia si in Franta, iar in 2009 a fost semnalata prezenta acesteia si in Romania.

Raspandirea acesteia s-a efectuat prin import, fie prin intermediul tomatelor recoltate, fie prin intermediul ambalajelor utilizate pentru transport.

Tuta absoluta – cum o recunoastem?

Tuta absoluta este un daunator deosebit de periculos, el ataca atat culturile de tomate din camp, cat si pe cele din spatiile protejate (sere si solarii).  Tuta absoluta poate ataca si culturile de cartof, vinete etc., dar plantele preferate raman rosiile.

Tuta absoluta se inmulteste foarte repede (10 -12 generatii pe an), iar o femela poate depune pana la 250 de oua pe parcursul vietii (10-15 zile). Ciclul biologic dureaza 25-38 de zile, in functie de temperatura si are 4 stadii: ou, larva (cu 4 stadii larvare), pupa si adult.

Ouale sunt de culoare crem, au o lungime de 0.35 mm si eclozeaza dupa 4-6 zile de la depunere.

Larvele au si ele o culoare crem, capul este negru, iar e parcursul dezvoltarii, ele vor capata o culoare roz sau verde inchis. Larvele sunt cele care produc pagube in culturi.

Adultii sunt molii cu lungimea de 5- 6 mm si anvergura aripilor de 8-10 mm, de culoare gri-maronie, cu antene filiforme.

Cand ataca Tuta absoluta?

Larvele ataca cu preponderenta incepand cu lunile mai – iunie, iar atacul se intensifica in zilele calduroase de vara. In aceasta perioada sunt vizate atat culturile din camp, cat si cele din spatiile protejate. 

In sere sau solarii atacul este favorizat de caldura si apare inca in faza de rasad.

Cum recunosti atacul?

Larvele ataca culturile de rosii de la rasad, pana la plantele mature si, avand in vedere ca dupa eclozare se hranesc continuu timp de 12-15 zile, vor produce pagube considerabile. Larvele (omizile) vor roade mezofilul dintre epidermele frunzei si vor realiza o zona minata in forma de pata ovala, vor patrunde in tulpini, petioli, fructe si duc la scurt timp la compromiterea culturii.

Atacurile se pot observa sub forma galeriilor din frunze sau asupra varfului de crestere, a florilor si a fructelor, prin prezenta excrementelor negre ale larvelor.

Larvele de Tuta absoluta pot ataca si fructele, favorizand atacul bolilor pe fruct, in special putregaiurile.

Cum putem preveni atacurile?

Utilizeaza doar rasaduri sanatoase si neinfestate. Incearca sa montezi o plasa antiinsecte la intrarea in sere si/dau solarii pentru a impiedica patrunderea adultilor. Tot in spatiile protejate se recomanda si o dezinfectie a solului si a structurii.

Elimina buruienile din preajma culturilor care ar putea fi gazde pentru Tuta Absoluta.

Ce trebuie sa faci daca ai observat semne ale prezentei acestui daunator?

Strange si distruge prin ardere culturile infestate.

In vederea combaterii, dar si a mentinerii sub control a daunatorului se pot folosi capcane feromonale, in vederea depistarii la timp a prezentei acestuia. Capcanele feromonale se folosesc inca din faza de rasad si pot oferi inclusiv informatii despre densitatea populatiei de Tuta.

Capcane feromonale

Partenerul nostru de incredere – Marcoser – ne recomanda capcanele Delta adezive, care se vor utiliza impreuna cu momeli feromonale amplasate in interiorul acestora. Capcanele se instaleaza inca din faza de rasad, la o inaltime adaptata stadiului de crestere a plantelor. Se recomanda, ca  in stadiul de rasad, capcanele sa fie amplasate la 20 cm inaltime, iar pe masura ce cresc sa fie mutate la 60 cm inaltime. Se vor utiliza intre 2-5 capcane/1000 metru patrat (20-50 capcane/ha) pentru preventie, iar daca atacul a fost deja observat in cultura se vor utiliza intre 5-10 capcane/1000 m2 (50-100 capcane/ha), cu asezare in apropierea intrarii si in pozitiile centrale ale serei. Capcanele se pot amplasa si in pozitie orizontala, permitand astfel insectelor sa se aseze. Acestea se verifica saptamanal, iar dupa 4 – 6 saptamani (in functie de temperatura din sere) se schimba placa adeziva si momeala.

In sere/solarii se pot utiliza si capcane adezive de culoare neagra. Momeala feromonala se va aseza pe una din partile adezive ale capcanei si se pe partea opusa atunci cand capcana a capturat deja un numar mare de daunatori.

Tot cu ajutorul momelilor feromonale se pot amplasa capcane cu apa, pentru capturarea in masa a masculilor. De asemenea, poti utiliza si capcane pe baza de feromoni si lumina la o frecventa la care Tuta raspunde cel mai bine. Acestea sunt programate sa functioneze in perioada noptii, cand insectele sunt cele mai active (cu 3-4 ore inaintea rasaririi soarelui).

Combaterea Biologica

Pradatorii Macrolophus pygmaeus, Nesidiocoris tenuis si Nabis pseudoferus pot fi utilizati pentru a consuma ouale si larvele moliei tomatelor.

In sera poti utiliza si parazitii Trichogramma achaeae si Trichogramma pertiosum care si-au demonstrat eficienta, prin parazitarea oualor de Tuta absoluta. Tricholine este un agent de control biologic, bazat pe pradatorul Trichogramma achaeae. Acesta este eliberat pentru controlul Tutei absoluta, dar si a altor specii de molii (Heliothis armigera, Chrysodeixis chalcites) in culturile de tomate, ardei, vinete.

Combaterea Chimica

Tuta dezvolta foarte usor rezistenta la insecticide, iar specialistii Marcoser nu recomanda marirea dozelor, in dorinta de a avea o eficienta mai buna.

In cazul depistarii atacului, se aplica tratamente la 3-4 zile, alternand produse cu actiune sistemica, de contact si translaminara.

Pe piata din Romania sunt omologate pentru combaterea moliei tomatelor urmatoarele insecticide:

•    Alverde (1 L/ha) - este un insecticid cu inalta eficacitate impotriva larvelor si adultilor gandacului din Colorado (Leptinotarsa decemlineata), precum si asupra larvelor de Helicoverpa armigera si Tuta absoluta. Acesta actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor, provocandu-le paralizie, apoi moarte.

•    Affirm (1,5 kg/ha) -  este un insecticid derivat din natura, care combate un numar mare de Lepidoptere (omizi, viermi, molii etc.) din legumicultura. Produsul este sistemic local (translaminar sau penetrant), cu actiune rapida ''soc'' asupra insectelor tinta, actionand prin contact si ingestie.

•    Coragen (175 ml/ha) – este un insecticid cu actiune sistemic locala si translaminara ce activeaza receptorii rianodinei, stimuland eliberarea ionilor de Ca++ din depozitele interne ale muschilor netezi si striati ai insectei, ce determina paralizia muschilor, controlul defectuos al miscarilor, letargie generala si, in final, moartea daunatorului.

•    Voliam Targo (0,8 L/ha) - este un insecticid din ultima generatie de insecticide. Produsul are un spectru larg de daunatori combatuti si o perioada lunga de protectie. Prezinta dublu mod de actiune, cu efect unic ovi-larvicid impotriva insectelor, oferind performanta si precizie in combaterea acestora.

Tuta absoluta este un daunator periculos care poate compromite cantitati enorme de tomate, prin urmare preventia, monitorizarea si combaterea acestuia sunt actiuni foarte importante.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Plantari de toamna, pentru o recolta bogata la primavara Plantari de toamna, pentru o recolta bogata la primavara
Amenajarea gradinii: sfaturi de plantare si intretinere a buxusului Amenajarea gradinii: sfaturi de plantare si intretinere a buxusului
Amenajarea unui iaz Amenajarea unui iaz
Orhideea – etalonul elegantei in lumea plantelor Orhideea – etalonul elegantei in lumea plantelor
Cum sa mentii florile proaspete in vaza mai mult timp Cum sa mentii florile proaspete in vaza mai mult timp
Delimitatoarele de gradina: sfaturi de montare a acestor elemente decorative Delimitatoarele de gradina: sfaturi de montare a acestor elemente decorative

Vezi mai multe articole