on

Umidificatoarele si purificatoarele de aer – Criterii de selectie si mod de functionare

22 mai, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Din cauza poluarii din ce in ce mai intense si a diverselor afectiuni care apar pe fondul calitatii aerului respirat, in ultimii ani au inceput sa castige teren in comert aparatele de umidificare a aerului, care in prezent poseda chiar si functii de purificare si/ sau ionizare a aerului.

Pentru a nu face o cheltuiala inutila, este recomandata o documentare inaintea unei astfel de achizitii si o intelegere exacta a acestor tipuri de aparate.

Inainte de o alegere, de regula se porneste de la volumul spatiului in care urmeaza sa fie utilizat umidificatorul. De aceea, este nevoie de o atentie sporita la specificatii, acolo unde ar trebui sa fie scrise recomandarile pentru suprafetele sau volumele care pot fi deservite. Oricum, este usor de dedus faptul ca un aparat mic nu va putea face fata intr-o incapere mare, iar asta va conduce la o functionare continua a acestuia si la o deteriorare prematura.

De regula, umiditatea relativa (%RH) din incaperile de locuit trebuie sa se afle in intervalul 40%-60%, dar setarile aparatelor permit si reglaje peste valoarea de 60%. Trebuie tinut cont de faptul ca o umiditate prea mare nu este indicata si poate conduce la producerea de mucegai sau la corodarea unor elemente metalice din incapere.

 

Umidificatorul poate fi utilizat pentru scaderea umiditatii. In momentul in care umiditatea inregistrata este mai mare decat valoarea setata, aparatul se va opri automat pana cand va detecta o valoare mai mica, dupa care va reporni.

Pe langa functia principala, cea de umidificare, exista aparate care ofera si posibilitatea filtrarii aerului si, eventual, parfumarea acestuia. Acestea sunt dotate cu filtre care pot retine particule din aerul care trece prin aparat in timpul functionarii, dar si cu recipiente in care pot fi adaugate uleiuri aromatice. Sunt utilizate panouri de filtrare HEPA cu performante diferite, in functie de producator. Tot in materie de consumabile, unele aparate necesita inlocuirea periodica a unor subansamble, pentru dedurizarea apei folosite sau pentru prevenirea inmultirii microorganismelor din rezervoarele de apa.

Documentarea este, de asemenea, necesara inainte de achizitionarea unui astfel de umidificator, mai ales din punct de vedere al disponibilitatii si al pretului, deoarece exista aparate la care un set complet de filtre depaseste jumatate din valoarea de achizitie a umidificatorului.

Ionizarea negativa a aerului - un aspect foarte important

O alta functie interesanta este si cea de ionizare a aerului. Este cunoscut faptul ca in incaperi unde exista numeroase echipamente electronice precum monitoare, calculatoare, televizoare si electrocasnice aerul este ionizat pozitiv, iar ionii negativi sunt cei care exercita o intensa actiune catalitica si protejeaza corpul uman impotriva stresului fizic indus. Un astfel de generator inclus in aparatul de umidificare poate fi eficient in tratarea migrenelor, asteniei, astmului sau depresiei si in reglarea unui nivel optim de ioni negativi in raport cu cei pozitivi.

Aburul generat de aparatele de umidificare cu ultrasunete este rece. Procesul nu necesita incalzire si, de aceea, in perioadele mai reci, poate crea senzatia de disconfort. Pentru a preintampina aceasta problema, unii producatori ofera posibilitatea generarii acestui abur la o temperatura mai placuta prin includerea unui sistem de incalzire a apei.

Pentru a afla daca intr-adevar este necesara instalarea unui umidificator in casa, poate fi efectuata o verificare cu un higrometru. Abia apoi, poate fi luata in calcul varianta achizitionarii unui aparat care sa regleze nivelul umiditatii din locuinta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pesticidele (Partea a II-a): Ce optiuni alternative avem? Pesticidele (Partea a II-a): Ce optiuni alternative avem?
Combaterea soarecilor si sobolanilor Combaterea soarecilor si sobolanilor
Lucruri si obiecte din casa care pot fi periculoase pentru sanatate Lucruri si obiecte din casa care pot fi periculoase pentru sanatate
Beneficiile luminii naturale Beneficiile luminii naturale
 Gandeste global, actioneaza local Gandeste global, actioneaza local
7 solutii pentru a tine mustele si tantarii la distanta 7 solutii pentru a tine mustele si tantarii la distanta

Vezi mai multe articole